Karolina Hošek: Jak jsem na mateřské tvořila fake news aneb Když kluci ze Seznamu neověřují

Podle webu Seznam Zprávy prý šířím dezinformace. V tabulce, ze které článek cituje, jsem dokonce v tabulce „Trollové měsíce června“, podivila se reportérka televize Prima Karolina Hošek Štruncová. Autoři článku o fake news a dezinformačních textech i autoři citované zprávy si jaksi „zapomněli“ ověřit, že byla tou dobou na mateřské dovolené a žádné reportáže netočila.

Hodně se mluví o tom, jak je pro maminky na mateřské těžké najít uplatnění. Podle informací Seznamu se nám otevírají zcela nové kariérní možnosti: dezinformovat! Takto vtipně Karolina Hošek Štruncová glosuje poslední článek o takzvaných fake news, ve kterém ji označili za jednu z největších autorek lživých zpráv v Česku.

„Docela by mě zajímalo, jak to ten půlrok, co jsem na mateřský, dělám. Nejspíš jsem někomu manipulativně doporučovala plínky, co ve skutečnosti protékají! Nebo nepravdivě informovala o kvalitě Vašíkovy stolice. Možná padla i nějaká zlá lež o kojení. Jistě jsem i říkala něco o islámu, nejspíš ve smyslu, že zvažuju hidžáb, abych zakryla poporodní kila,“ vtipkovala Karolina Hošek Štruncová. 

Stalo se tak poté, co ji autoři článku „Hoaxy, fake news a řetězové maily. Projděte si lživé zprávy posledních týdnů“ zmínili jako jednu z autorek dezinformačních reportáží. Háček, a to dost významný, je v tom, že tou dobou už měla jiné starosti než točit reportáže. Byla na mateřské dovolené.

„Mezi další jména zmíněná ve zprávě patří například redaktorka TV Prima Karolina Hošek Štruncová, která podle zprávy točí manipulativní reportáže o islámu a neziskových organizacích,“ napsali autoři zmíněného článku s odvoláním na „Pravidelný přehled české dezinformační scény“

Hošek má pro trojici redaktorů pár dobře míněných rad.

„Ověřte si fakta, abyste nedezinformovali o dezinformacích,“ doporučuje reportérka s tím, že než dělat polovičatou práci, je lepší nedělat nic.

Karolina se do fake news výběru dostala mimo jiné kvůli odvysílané reportáži o autonomním centru Klinika na pražském Žižkově. 

„Obrázek, jak aktivisté v objektu hospodaří, si ostatně můžete udělat z fotek pořízených v objektu bezprostředně po zásahu. Neskutečný nepořádek, špína, všudypřítomné lahve od alkoholu a na zdech různá hesla, to je komunitní centrum,“ referovala Hošek v hlavních zprávách v květnu 2016. Rada pro televizní vysílání reportáž označila za manipulativní.

O tři roky později byla plicní klinika na Žižkově vyklízena za asistence exekutora. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na Facebooku zveřejnila fotografie, v jakých podmínkách tam aktivisté vlastně žili.

„Na fotografiích je vidět neskutečný bordel, binec, svinčík, brajgl… Je jedno, jakým slovem to nazveme, ale Klinika prostě připomíná feťácké nebo bezdomovecké doupě,“ napsal ve své reportáži J. X. Doležal. 

Proč vlastně autoři článku obviňují Hošek z manipulace a čím argumentují?

„Do zprávy jsem se prý dostala, protože jsem ve skupině o neziskovkách. Ráda bych uvedla na pravou míru, že jako novinářka jsem byla i ve skupině s dětským pornem, skupině na prodej záměrně stočených ojetin, handlování léků na předpis bez předpisu a tak dále,“ vypočítává Karolina seznam skupin na sociálních sítích, k nimž se v rámci své práci přidala. To však automaticky neznamená, že jejich obsah schvaluje, podporuje ho a fandí mu. 

„Moje reportáže sice na RRTV někdo nahlašoval zhruba dvakrát týdně, takže se řešily v podstatě nonstop, ale pokud mě kojící paměť neklame, pochybení se našlo pouze jednou, a to když jsem barvitě vylíčila, že na Klinice byl bordel, za čímž si stojím,“ doplnila s nadsázkou reportérka na mateřské.

„Fascinuje mě, že ten článek psali tři lidé. Já jsem aspoň zvládla dezinformovat sama, a to jsem slabá žena,“ směje se Hošek Štruncová, které se zastala celá řada kolegů, mimo jiné i moderátor Roman Šebrle.

Web Seznam Zprávy si však za článkem i jeho vyzněním stojí. „Článek čtenáře informuje o dezinformačních zprávách posledních týdnů a mimo jiné píše, jaká jména se v souvislosti s dezinformacemi uvádí. Věta zmiňující redaktorku TV Prima explicitně říká, že se jedná o informaci z pravidelné zprávy českých elfů. Tedy je evidentní, že redaktorka je ve zmíněné zprávě v kontextu, který následně naše redakce cituje,“ řekla Expresu manažerka PR a interní komunikace Aneta Kapuciánová. 

Jen dodejme, že zmíněná zpráva se týká června 2019, kdy byla reportérka podle svých slov (jistě má na to i svědky) na mateřské dovolené...

„Dezinformátorkou se stáváte úplně jednoduše, někdo vás za ni označí! Možná, že by Ministerstvo práce a sociálních věcí mělo zvážit, jestli na dezinformátorství maminek nevyčlenit nějaké dotační programy. My matky máme totiž ideální předpoklady pro tvorbu dezinformací. Jsme paranoidní (dýchá moje dítě?) a snadno zmanipulovatelné,“  vysmívá se závěrem Hošek článku Seznam.cz.

„Požádáme občanské sdružení českých elfů, aby doložilo všechny konkrétní reportáže, na základě kterých ve svém přehledu píší o manipulativních reportážích reportérky,“ řekl za zpravodajství TV Prima Adam Halmoši.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:56 úterý 3. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 39
  • 29
  • 27
  • 26
  • 24