Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jihadi John je prý mrtev. Neradujte se, teroristé mají víc životů než kočka

    Tihle teroristé „zemřeli“ už několikrát. Jak si to máme vysvětlit? | foto: archiv

    Zpráva o tom, že Američané zabili při náletu nechvalně známého podřezávače hrdel zvaného džihádista John, obletěla svět. Ale bylo by dobré podobné zprávy brát s rezervou. Jsou totiž velmi často mylné a teroristé, kteří měli být dávno mrtví, se znovu a znovu objevují živí a zdraví. Tady je jen pár příkladů za všechny.

    Chámis Kaddáfí – nejmladší syn libyjského diktátora Muamara Kaddáfího a vojenský velitel byl zabit hned čtyřikrát v rozmezí jednoho roku. Zprávu o jeho smrti zpravidla šířili hlavně povstalci, kteří bojovali proti Kaddáfího režimu. Jeho mrtvé tělo našli až 20. října 2012, tedy rok po té, co měl zemřít v boji u města Tarahuna, a půl roku poté, co ho prý Američané zabili při bombardování města Ziltán.

    Chámis Kaddáfí – nejstarší syn libyjského diktátora Muamara Kaddáfího a vojenský velitel.

    Husajn Izzat Ibrahim Dúrí – velitel armády Saddáma Husajna zemřel už nespočetněkrát. Na karetním seznamu iráckých pohlavárů měl hodnost křížového krále. Jeho smrt oznamovali Američané pravidelně počas celé okupace Iráku. Pak se zjistilo, že je nejen naživu, ale vede bojovníky Islámského státu. Irácké úřady oznámily jeho smrt 17. dubna tohoto roku. Ovšem pár týdnů poté zveřejnila irácká televize nahrávku, kde mluví údajný Dúrí a popisuje věci, které se prokazatelně staly až po 17. dubnu. Je tedy možné, že Dúrí je stále naživu.

    Husajn Izzat Ibrahim Dúrí – velitel armády Saddáma Husajn

    Mochtár Belmochtár – Alžírský jednooký terorista Mochtár Belmochtár zvaný Pan Marlboro byl zabit také několikrát. Američané jednoho z hlavních vůdců Al-Kajdy dostali v Mali v dubnu 2013. Jenže pak se strůjce útoku na alžírskou plynárnu, při níž zemřelo 30 rukojmí, zase objevil. Poslední zprávy o jeho smrti jsou z června tohoto roku. Opět však chybí přesvědčivé důkazy a je možné, že se zase někde objeví.

    Alžírský jednooký terorista Mochtár Belmochtár zvaný Pan Marlboro

    Abu Bakr Bagdadí – Abú Bakr Bagdádí je jedním z nejnebezpečnějších mužů na světě. Bývalý nástupce po Usámu bin Ládinovi a nynější vůdce Islámského státu zemřel jen v tomto roce třikrát. Ještě 11. října měla irácká letadla bombardovat jeho konvoj, už 18. dubna měl ale zahynout při bombardování oblasti al-Baaj. Zpráv o jeho smrti je jak máku, ale je velmi pravděpodobné, že stále kuje pikle někde v Iráku.

    Abu Bakr Bagdadí – možná nejhledanější terorista světa, vůdce Al-Kajdy po Usamovi bin Ladinovi.

    Doku Umarov – další ze seznamu „nesmrtelných“ je nepřítelem číslo jedna Kremlu. Na triku má několik velkých teroristických útoků v Rusku – sebevražedný atentát na letiště Domoděvovo, obzvláště zbabělý útok na školu v Beslanu v roce 2004 a údajně i plán útoku proti olympiádě v Soči. Umarova se Rusové snaží dostat už od roku 1992, kdy byl obviněn ze znásilnění a vraždy. Za tu dobu zemřel několikrát. Poprvé v roce 2011 při náletu na základnu džihádistů v Ingušsku. Naposledy byl vůdce severokavkazkých teroristů na 99 procent zabit při jedné z protiteroristických operací. Jenže islámské servery tehdy tvrdily: „Doku Umarov je živ a těší se dobrému zdraví.“ Proruský lídr čečenské armády později zveřejnil údajnou fotografii mrtvého Umarova, aby dokázal opak.

    Doku Umarov – nejhledanější severokavkazský terorista.

    Na obranu tajných služeb je třeba říci, jak těžké je vystopovat a zlikvidovat každého teroristu, natož s jistotou potvrdit jeho smrt. Obzvlášť pokud chybí tělo a není možné porovnat DNA mrtvého.

    Můžeme si jen přát, aby každá střela nebo bomba namířená proti vrahům žen a dětí napříště neminula svůj cíl.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:10 sobota 12. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      49
    • Super
      13
    • Trapas
      13
    • Sladký
      13
    • Cože
      12
    • Haha
      11
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...