Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Útočníci v Německu si nemysleli, že konají špatně, říká afghánský doktor

    Aghánec Safa Hassání pracuje v Brně jako doktor. Podle jeho názoru za silvestrovskými sexuálními útoky v Německu může být to, že útočníci naprosto nepochopili evropskou kulturu. | foto: koláž Expres.cz

    Série sexuálních útoků, ke kterým došlo během silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech, vyvolala vlnu pobouření. Nad jednáním některých uprchlíků se pozastavují i muslimové, kteří již dlouhodobě žijí v Evropě. Podle Afghánce Safa Hassáního, který pracuje jako lékař v Brně, si mnoho z útočníků nejspíš vůbec nemyslelo že dělají něco špatného.

    Fotogalerie

    Reakce na sexuální útoky, ke kterým došlo během silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech, přicházejí z mnoha stran. K útokům se vyjadřují i muslimové, kteří v Evropě žijí již delší dobu.

    Jedním z těch, který situaci ze svého pohledu okomentoval je lékař Safa Hassání, který pracuje v Brně. Sám do Česka přišel před sedmi lety jako uprchlík z Afghánistánu. V rozhovoru pro server Lidovky.cz řekl, že za útoky může být i nepochopení evropského kulturního prostředí.

    Sufu Hassání přišel do Čech jako uprchlík z Afghánistánu. Nyní pracuje v Brně jako lékař.

    „To, co ti muži udělali, vůbec neodpovídá ani afghánské, ani islámské kultuře,“ říká doktor Hassání, který zároveňpřipouští, že někteří mladí muslimové mohou vnímat evropské ženy jako méně slušné.

    Stovky sexuálních útoků o silvestrovské v Německu šokovaly Evropu.

    „Evropanky jsou takto vyzývavě oblečené, takže to jsou vlastně poběhlice. Protože skutečně takto, jak se někdy oblékají evropské ženy, jak se někdy chovají otevřeně, tak kdyby se u nás chovala žena, bude pokládána za prostitutku,“ říká Hassání.

    Mnoho v Evropě žijících muslimů, ale i samotných uprchlíků, útoky v Kolíně nad Rýnem odsuzuje.

    Za nepochopením evropské kultury pak podle Hassáního může i to, že mezi uprchlíky jsou muži, kteří nemají žádné nebo značně zkreslené znalosti toho, jak to v Evropě funguje. „Něco viděli v televizi a vidí hlavně to, že evropské ženy furt sedí v barech a dělají další zakázané věci. A jedou sem. Vůbec nechápou, že tady také fungují přísná pravidla a pro nás je mnohem těžší se v nich zorientovat než v těch našich afghánských,“ komentuje Hassání.

    Německá policie v Kolíně nad Rýnem stále vyšetřuje silvestrovské sexuální útoky.

    Hassání zároveň řekl, že si myslí, že i z důvodu kulturní odlišnosti se pachatelé sexuálních útoků nebáli trestu.„Jsem přesvědčen, že oni tu situaci v Německu neodhadli. Netušili, jak velký problém z toho vznikne,“ hodnotí situaci Hassání.

    Doktor Hassání se v Evropě dokázal bez problému integrovat. Zastává názor, že kdo z uprchlíků se zachová jako útočníci v Kolíně, ten by měl být vrácen odkud přišel.

    Sám jako někdejší uprchlík, který se dokázal dokonale integrovat do evropské společnosti, zastává Hassání nekompromisní názor na to, jak s uprchlíky, kteří se zachovají podobně jako v Kolíně nad Rýnem naložit. „Lidé, kteří nepochopí evropská pravidla, nemohou zde dostat azyl, musejí být vráceni domů. Musejí respektovat, že žena je stejně hodnotný člověk jako muž,“ říká afghánský doktor Hassání.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:26 pátek 20. května 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      187
    • Trapas
      55
    • Cože
      23
    • Tvl
      21
    • Haha
      20
    • Sladký
      17
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...