„Šípková Růženka je sexuálně závadná, zakažte ji,“ žádá školu matka

Dvojnásobná matka Sarah Hallová z britského města Tyneside opět přilila olej do ohně vyhrocené kampaně kolem sexuálního zneužívání. Hashtag #MeToo totiž přidala ke svému tweetu, který kritizuje mezinárodně rozšířenou pohádku bratří Grimmů o Šípkové Růžence. Podle ní by měla rozhodně zmizet ze školních osnov, protože obsahuje sexuálně závadný obsah.

Šípková Růženka by měla zmizet z dětských čítanek, protože nabádá ke zneužívání dívky v bezvědomí. Takový názor si vytvořila pracovnice PR agentury Sarah Hallová, když předčítala šestiletému synovi z ilustrované knihy známou pohádku. V té vysvobodí princ zakletou princeznu ze spánku za pomoci polibku.

Znepokojená matka nyní po škole požaduje, aby se příběh nevyskytoval ve školním plánu jejího dítěte, protože obsahuje„nevhodné sexuální poselství“. „Myslím, že jde o velmi specifický moment, který v pohádce vypovídá o sexuálním chování a souhlasu s ním,“ naráží žena na fakt, že Růženku políbí princ bez jejího dovolení.

 „Je to relevantní, je to vhodné?“ cituje matku BBC a následně si odpovídá: „V dnešní společnosti to vhodné není – synovi je pouze šest a vstřebává vše, co vidí.“ Současně však uznává, že pro starší děti může být pohádka užitečná a poučná.

A to proto, že by mohly přemýšlet „jak se asi princezna cítí“.

19.listopadu 2017 v 12:01, příspěvek archivován: 27.listopadu 2017 v 18:20

Tell you what, while we are still seeing narratives like this in school, we are never going to change ingrained attitudes to sexual behaviour #MeToo #consent #mysonissix https://t.co/3g4gyjifi9

„Řeknu vám, že dokud budeme stále vidět příběhy jako tento ve škole, nikdy nezměníme zakořeněné postoje v sexuálním chování,“ napsala Sarah Hallová na Twitteru s hastagem #MeToo.

Možná by stálo za to důkladně zrevidovat větší počet klasických pohádek. Velmi často v nich totiž dochází k nehezkému nátlaku na jejich hrdinky. Pro příklad stačí uvést Sněhurku, Krásku a zvíře, Lociku či brutálně ponižovanou Popelku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:15 úterý 27. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 14
  • 9
  • 7
  • 5
  • 5