Sex, stres, spermie, to jsou podle odborníků hlavní problémy s početím

Každý čtvrtý pár v Česku má problémy s otěhotněním. Situace je podle expertů na umělé oplodnění dána třemi hlavními faktory – sexem, stresem a spermiemi.

Lidé si přejí otěhotnět hned, hledají rychlé řešení, prostě spravit problém. Ale otěhotnění není něco, co lze spravit za dva dny nebo za týden, chce to čas a trpělivost. Pokud bychom se na nás dívali jako na živočišný druh, zjistíme, že jsme vždy měli problémy s otěhotněním. Na rozdíl od ostatních živočichů se velmi dlouho staráme o svá mláďata. Jejich šance, že přežijí, se s porodem radikálně zvyšuje. Právě proto nám příroda neumožňuje lehce otěhotnět nebo mít standardně pět až deset potomků. Třeba taková ryba naklade stovky vajíček, odplave a nechá je tak. Nikdy více své potomky nevidí nebo se o ně nestará. To je úplně odlišná strategie, než jakou mají lidé.

Budoucnost spočívá v ještě větších zásazích lékařů a dalším rozvoji byznysu kolem umělého oplodnění.

Problémy s početím tu byly podle odborníků vždy, ale za posledních dvacet let se výrazně zkrátila doba, po které se páry obracejí na kliniky umělého oplodnění. Zkrátka nechtějí čekat a dále to zkoušet a chtějí pomoci s řešením hned. Je to nastavením celé společnosti, která je zaměřena na dosahování konkrétních cílů. Chci mít dítě, nedaří se to, je potřeba ten cíl splnit a jít za dalším, tak to vidí dnešní mladí lidé.

Nemalým problém je samotné financování umělého početí. „Každý čtvrtý pár má potíže počít. Často se partneři rozhodnou pro asistovanou reprodukci. Ta sice dosahuje velmi dobrých výsledků, ale bohužel ne každý si ji může dovolit,“ upozorňuje Markéta Filová z České pojišťovny, která jako jedna z mála umožňuje pojištění asistované reprodukce. Pozdní rodičovství totiž není levná záležitost. Náklady na léčbu neplodnosti se mohou vyšplhat až do statisícových částek.

Druhým faktorem je kvalita spermatu, která setrvale klesá. Možná je to jen problém velkých měst, ale každopádně je to problém. Obecně je jediným řešením netlačit tolik na pilu, nestresovat se. Pokud člověk k sexu a k plození dětí přistupuje jako k úkolu, nebo dokonce povinnosti, není se vůbec co divit, že není úspěšný. Buďte hraví, nepočítejte dny, týdny ani pokusy, nesrovnávejte se s ostatními. Nezjišťujte, jak dlouho trvalo vašim známým, než se jim povedlo otěhotnět. Není to závod, je to dlouhodobý projekt, který by měl zůstat tak trochu tajemný. Výpočty a hledání správného postupu ve výsledku jen škodí. Prostě si sex užívejte.

Každý čtvrtý pár v Česku má problémy s otěhotněním. Co jsou příčiny?

Budoucnost spočívá v ještě větších zásazích lékařů a dalším rozvoji byznysu kolem umělého oplodnění. Pozitivně bohužel nevidí ani budoucnost reprodukce. Domnívá se, že Česká republika bude následovat příkladu Západu, kde je průměrný věk ženy léčící se na klinice asistované reprodukce 39 let (v ČR nyní 36). Kromě věku odborníci řadí k hlavním příčinám neschopnosti počít potomka přirozenou cestou i nezdravý životní styl, nesprávné stravovací návyky, stres, kouření a nadváhu.

Neplodnost ovšem není výhradně problémem žen – až ve 40 % případů je neplodnost v páru záležitostí muže.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:16 pátek 12. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 6
  • 6
  • 6
  • 5
  • 5
  • 5