Kimovi soudruzi vyvinuli severokorejský chytrý telefon! Ale něco tu nehraje

Nejen raketami a jadernými testy se může chlubit severokorejský totalitní režim. Aby Kim Čong-un dokázal světovost a technologickou vyspělost KLDR, zadal výrobu smartphonu. Přístroj nazvaný po korejském rododendronu Jindallae 3 je podobný iPhonu 7 a také jihokorejským Samsungům. Nejen nad designem se však vznášejí otazníky.

Přístroj představila státem provozovaná Informační a technologická korporace Mangyongdae a má údajně vlastní operační systém. Dále se v propagačních materiálech uvádí, že je „pohodlnější a bezpečnější“, zcela vyroben z domácích zdrojů.

„Všechny otázky týkající se vývoje telefonu proběhly bez jakýchkoliv obtíží a v korejské režii,“ uvádí se ve strohém oficiálním komentáři. Tento zázrak techniky se vyrábí v bílém a černém provedení a je jasné, že ho budou moci používat jen špičky severokorejských elit. Je velmi pravděpodobné, že telefon je více propagandistickou záležitostí než technologickým zázrakem.

Pro běžné obyvatelstvo trpící nedostatkem potravin bude pochopitelně nepostupné. Odborníci naznačují, že mobil nápadně podobný iPhonu mohl být vyroben jako kopie čínských přístrojů.

Chlouba komunistických výrobců má mít zlepšenou výkonnost baterie, obsahuje aplikace včetně kalkulačky a karetních her, umí fotit, má hudební přehrávač a můžete se s ním připojit na internet. Obsahuje také blíže nespecifikovanou službu „skrývání“. To zíráme, co všechno je dnes v KLDR možné!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:07 středa 1. listopadu 2017. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 6