Severní Korea varovala před „žlutým prachem“ z Číny. Po světě má šířit koronavirus

Severní Korea je zřejmě nejizolovanější zemí na planetě, přesto mnozí pochybovali, že by skutečně platilo, že doposud nemusela řešit problémy způsobené koronavirem. Z hlavního města Korejské lidově demokratické republiky Pchjongjangu nyní přišlo varování, které směřovalo k místním obyvatelům. Režim je upozornil na toxické mračno, které do země přivane z Číny.

Žlutý prach z Číny může podle místních odborníků znamenat velkou hrozbu. V prachu má být zahrnut toxický materiál, virus a patogenní mikroorganismy. Občané by neměli vůbec vycházet ze svých domovů. Ulice byly podle doporučení diktátorského režimu skutečně zcela vylidněné, a to především kvůli strachu z koronaviru.

„Uzavřený stát, o kterém se toho mnoho neví, stále prohlašuje, že je bez koronaviru, ale od ledna tam platí přísná opatření a omezení pohybu,“ píše britská BBC.

Velká prachová mračna jsou v oblasti pravidelným sezonním jevem a vědci nijak nepředpokládají, že by bylo možné, aby se extrémně nakažlivý virus šířil i touto formou.

Nejedná se pouze o Severní Koreu, která má z čínského prachu strach. Například v Turkmenistánu údajně odhalili v těchto mračnech enormní množství virů. Vláda zavedla povinné nošení roušek a opírala se právě o onen prach proudící z Číny. Kritici režimu argumentovali tím, že vláda chce jen zakrýt skutečnost, že se jí nedaří boj s nemocí.

Korejská ústřední televize (KCTV) informace o prachu vysílala ve středu během předpovědi počasí. Zároveň v celé zemi oznámila zákaz venkovních stavebních prací.

„Žlutý prach je vlastně termín označující písek z mongolských a čínských pouští, který v určitých ročních obdobích fouká do Severní a Jižní Koreje. Je smíchán s toxickým prachem, který po celá léta vyvolává obavy o zdraví v obou zemích,“ vysvětluje reportér BBC.

Obavy Severokorejců nemusejí být nepodložené. Americká centra pro kontrolu nemocí dlouhodobě uvádějí, že koronavirus může zůstat ve vzduchu i mnoho hodin. Nakazit se tímto způsobem venku je prý velmi obtížné. Takže stále platí, že hlavní přenos probíhá kapénkovou cestou, kašláním nebo kýcháním.

Žlutý prach už okomentovala i Jižní Korea, která kategoricky odmítla, že by se tímto způsobem nemoc mohla šířit. Pokud jsou v Severní Koreji nakažení, pak se tam koronavirus musel dostat jinou cestou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:12 sobota 20. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 14
  • 14
  • 14
  • 14
  • 13