Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Splachovat vodou z okapů, zalévat sprchou... 3 rady, jak získat státní dotaci 60 tisíc!

    Ministr životního prostředí Richard Brabec (vlevo)společně se svými kolegy nabídl občanům České republiky zajímavou možnost přivýdělku. Chytnou se šetřílci? | foto: Koláž Expresu

    Češi milují slevy, ponožky v sandálech a řízky zabalené na cestu! Ještě více se jim ovšem líbí pocit, že přelstili stát a vzali si od něj nějakou tu „kačku“ navíc. Přesně pro ně ji tu nová dotace, díky které získají od státu až šedesát tisíc korun. Jak se k tomu zatím čeští občasné staví? Převládá nespokojenost a výsměch ministerstvu životního prostředí!

    O rozhodnutí ministerstva životního prostředí píše úterní Mladá Fronta Dnes, podle které stát na výše zmíněnou dotaci vyčlenil až sto milionů korun. Dotace, která se naplno rozběhne od dubna, se bude členit do tří kategorií. Určitě si teď říkáte, jak na to? My Vám poradíme tři možnosti, jak si zasloužit novou dotaci!

    1) Pořiďte si nádrž na zahradu!

    Pokud vlastníte dům, tak je to pro Vás nejlogičtější a nejúspornější řešení. Nádrž musí pouze splňovat podmínku o objemu alespoň dvou tisíc litrů.

    „U té nejzákladnější kategorie - což je pořízení nádrží na zahradu o objemu alespoň dvou tisíc litrů, do nichž při deštích lidé svedou vodu a tou pak budou při suchu zalévat - bude spoluúčast státu padesát procent,“ řekl k dotacím ministr životního prostředí Richard Brabec pro Mladou frontu DNES.

    „A to nejen na koupi nádrže, ale i na projekt, instalaci, čerpadlo nebo rozvody. Nejvýše však dvacet tisíc korun,“ doplnil ještě Brabec.

    2) Nesplachujte pitnou vodou!

    Tato operace vyžaduje mnohem větší úsilí. Je totiž potřeba rozvést samostatné trubky či osadit technologie. Ovšem bude to stát za to! V těchto případech budou mít žadatelé nárok až na dotaci až 30 tisíc korun!

    Navíc tím stoupnete v ceně u ministra životního prostředí Richarda Brabce, který splachování pitnou vodou považuje za barbarství.

    3) Zalévejte vodou ze sprchy!

    Jedná se o nejsložitější systém, kdy bude využita i přečištěná odpadní voda (například z umyvadla, či ze sprchy) ke splachování i zalévání.

    V tomto případě stát poskytne dotaci až 60 tisíc korun!

    Co na to říkají občané?

    Když nakouknete do diskuzí a přečtete si názory čtenářů, tak brzy pochopíte, že Brabcův nápad se nejspíše s pozitivními ohlasy nesetká.

    Přispěvatelům vadí nejvíce to, že díky dotaci pravděpodobně stoupne cena vody.

    „Pamatuju dobu, kdy v televizi nějaký ředitel vodárenské společnosti odpovídal na dotaz, proč došlo k takovému nárůstu cen vodného - protože prý lidé začali šetřit a snížila se spotřeba, většina nákladů je paušálních. Tedy ekologické to možná je, ale neušetří se nic, spíše naopak,“ píše čtenář iDNES.cz Marek Hradil, který za svůj komentář sklidil pozitivní ohlasy.

    Fóra se také hemží vtipnými narážky na extrémní případy šetření, ke kterým nepřímo vybízí právě Brabec. Ten totiž označil splachování pitnou vodou za barbarství. „Žijeme ve vodním blahobytu, ten ale skončil,“ řekl pro Mladou frontu DNES ministr životního prostředí.

    „Fajn, tři týdny jsem se nemyl. Pošlete šedesát klacků. Díky,“ reaguje s humorem na Brabcova slova čtenář Karel Nedopil.

    Anne je v blázinci deset let, většinu pobytu strávila v cele bez okna, ani moc nejedla. Skoro se nepostaví na vlastní nohy.

    Nová dotace možná potěší některé milovníky šetření, ovšem vcelku postrádá smysl. Jedni totiž ušetří a dostanou vytoužené prémie za to, že jdou ostatním příkladem. Druzí si ale budou muset připlatit za dražší vodu.

    K čemu to tedy je?

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:36 středa 14. června 2017. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      12
    • Haha
      11
    • Trapas
      11
    • Tvl
      11
    • Super
      8
    • Sladký
      8
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...