„Veleba u Veselovského pociťoval úzkost a vztek!“ Psycholog komentuje jeho kolosální propadák

Je známou pravdou, že katastrofa zastihne nepřipravené. Česká mediální scéna žije, mírně řečeno, diskutabilním výkonem senátora Jana Veleby. Ten utekl z natáčení rozhovoru s Martinem Veselovským. Arogantní politik nedokázal totiž odpovědět na celkem prosté dotazy ohledně financování prezidentské kampaně Miloše Zemana. Zajímal nás proto názor odborníka na duševní zdraví, který pro nás bizarní výstup Veleby zhodnotil.

Předseda ve volbách neúspěšné Strany práv občanů Jan Veleba je zároveň i členem spolku Přátel Miloše Zemana, kterému pro změnu šéfuje člen SPO a hradní kancléř Vratislav Mynář. Kontroverzní senátor, který se s chutí a jadrně vyjadřuje na adresu Zemanových politických rivalů, tentokrát hrubě narazil a nezvládl debatu v DVTV

Jindy suverénní Veleba nebyl schopen vysvětlit, odkud pocházejí peníze, kterými spolek pokryl osm milionů na Zemanovu billboardovou kampaň, a dokonce nezvládl odpovědět, zda jeho strana SPO k této částce spolku nějak přispěla.

„Pro pana senátora byla návštěva DVTV tak trochu cesta na nepřátelské území, z jeho chování byla od začátku patrná nervozita a stres. Myslím, že mohl očekávat, o čem ta debata bude, a tak na mě působil poměrně málo připravený, co se týká otázek na financování kampaně pro pana prezidenta,“ řekl nám po zhlédnutí rozhovoru psycholog Jan Kulhánek a začal vypočítávat pravděpodobné příčiny Velebova fiaska.

„Možná si myslel, že to zahraje do outu a nepočítal s důsledností pana Veselovského. Možná ho dohnal ten stres a přestal být schopen rozumně argumentovat. Možná ale má informace, které nemůže sdělovat. Nechci mu podsouvat emoce, ale úzkost a vztek jsou často vedle sebe, byl naštvaný na moderátora a možná i na sebe, že se nechal dostat do úzkých. V rozhovoru od začátku působil jako nekompetentní. Jakmile nešlo o obecné řeči, ale šlo o konkrétní otázky, tak buď odbyl přípravu na rozhovor, nebo byl tak nervózní, že ztratil schopnost argumentace, nebo o tom nic nevěděl,“ říká doktor lidských duší.

„Ve výsledku to dopadlo pro tu část naší veřejnosti, která pana Zemana volit nebude a má pochybnosti o financování jeho kampaně, jako důkaz netransparentnosti a neprůhlednosti. Že i lidé, kteří jsou v tom zaangažovaní, tak buď nic neví, nebo mají instrukce o tom mlčet,“ říká Kulhánek a snaží věc vnímat i ze strany Zemanových příznivců.

„Pro tu část lidí, kteří jsou jeho voliči, to je důkaz toho, jak je pan Veselovský na pana senátora zlý, jak ho tlačí do kouta, aby ho dostal. Lidi to spíš utvrdí v názoru, který už mají. Ta debata byla důležitá, protože ukázala výpověď člověka, který prezidentovi moc neprospěl, a celému tomu hnutí vůbec. Nejenže nakonec odešel, ale od půlky se nechoval moc dobře.“

Nakonec se Jan Kulhánek ještě zamýšlí nad výpovědní hodnotou celé frašky. „Šlo ale o autentickou reakci pana Veleby a on musí počítat, že se ho na to novináři budou ptát, zvlášť když patří ke spolku Přátel Miloše Zemana. Měl to očekávat. Kdyby šel na rozhovor do Parlamentních listů, tak by byl na přátelské půdě a žádný okruh otázek by ani nevyžadoval. Tady věděl, že jde do jámy lvové, že pan Veselovský je kritický, důsledný a že se bude hodně ptát. Nechce se mi věřit, že by tam šel bez přípravy a znalosti okruhu otázek. Pokud ano, je to jeho propadák.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:15 pátek 18. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 61
  • 11
  • 10
  • 10
  • 9
  • 6