Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Volby: Neuspěl král hazardu, Šabatová ani Žantovský. Slaví STAN, naopak ČSSD smutní

    Senátní volby 2020 opět zklamaly především nízkou účastí. | foto: Autor: ČTK

    Ještě před prvním kolem senátních voleb Miloš Zeman vyzval Čechy, aby zvedli zadek a šli k volbám. Druhá kola ale voliče příliš nezajímají a bohužel se to potvrdilo i letos. Přesto aktuální výsledky slibují další zamíchaní karet na české politické scéně. Senát bude nově pod nadvládou Starostů a nezávislých (STAN). Sociální demokraté, kteří museli spolknout hořkou pilulku po krajských volbách, musejí přijmout fakt, že vinou špatných volebních výsledků přicházejí o klub.

    Na třetině území České republiky dnes proběhl druhý den finálového kola senátních voleb. Volební místnosti byly otevřeny do 14 hodin, poté se začalo se sčítáním hlasů. 

    Nedlouho po uzavření volebních místností bylo jasné, že účast byla opět velmi nízká. Po sečtení hlasů je zjevné, že ve volbách do Senátu uspěla opozice. V deseti obvodech vyhrávají Starostové a nezávislí, ODS slaví v pěti, KDU-ČSL ve třech, TOP 09 ve dvou a Piráti mají jedno křeslo. ANO vyhrálo boj proti ČSSD o křeslo v Karviné. Účast ve volbách byla okolo 16 procent.

    „Gratuluji všem, kteří se do Senátu dostali. Dostal jsem zprávu, že hnutí ANO získalo jedno křeslo, ale nám se tradičně v těchto volbách nedaří,“ hodnotil výsledky voleb premiér Andrej Babiš.

    K výsledku už se vyjádřil i předseda ODS Petr Fiala, který potvrdil, že započnou jednání s hnutím STAN o křeslo šéfa pro končícího předsedu Senátu Miloše Vystrčila.

    „Starostové se cítí jako vítěz senátních voleb,“ řekl na tiskové konferenci předseda STAN Vít Rakušan. Hnutí je podle něj připraveno přijít s návrhem na nového šéfa komory.

    Volby do Senátu nejsou pouze stranickým soubojem, ale velmi často spíše bojem osobností. Jedním z těch jednoznačnějších vítězství byl úspěch Miroslavy Němcové, která překonala senátora Hampla.

    „Přijímám to s hlubokou vděčností. Zároveň je mi trochu smutno. Dnes mi napsal jeden kamarád hezkou esemesku: Tak možná je to tak, že vstáváš jako poslankyně a spát půjdeš jako senátorka. A mně došlo, že těch 22 let ve Sněmovně je velká etapa, kterou tímto uzavírám, ale zároveň se těším na tu novou,“ řekla pro iDNES.cz Němcová.

    Kdo naopak svou šanci na křeslo v Senátu nevyužil, je Michael Žantovský, bývalý mluvčí a poradce Václava Havla. V Praze 5 prohrál přímý souboj s Václavem Láskou.

    Voliče nakonec nepřesvědčila ani bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, která kandidovala za Zelené a porazil ji Roman Kraus (ODS).

    I přes bizarní hádku se svým bratrem Filipem obhájil křeslo v Senátu David Smoljak, který porazil druhého Eduarda Stehlíka. Smoljakovi zřejmě příliš neuškodil spor, v němž ho jeho vlastní bratr obvinil z matčiny smrti a krádeže otcova majetku.

    „Vzhledem k tomu, že těžce nemocná maminka byla před svou smrtí v péči Davida Smoljaka, je dost pravděpodobné, že podezřelý je právě on. Pokud by byl i obviněn, bude během svého senátorování muset ještě navštěvovat město Tábor, kde vyšetřování probíhá. Pokud by však byla místní příslušnost případu změněna podle bydliště obviněného a došlo k obžalobě, jednalo by se u Obvodního soudu pro Prahu 9. To je ze Senátu vozem cirka půl hodiny,“ řekl Filip Smoljak na adresu svého bratra.

    Teplé místo v senátorských lavicích nezískal Ivo Valenta, který je nekorunovaným králem českého hazardu. Dostatečnou důvěru voličů nakonec nezískal ani politický matador Petr Bendl z ODS, toho v Kladně porazila pirátka Adéla Šípová.

    O výsledcích bylo jasno ještě před 17. hodinou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:49 neděle 7. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      28
    • Haha
      22
    • Trapas
      18
    • Cože
      15
    • Tvl
      12
    • Sladký
      11