Češi se zase snaží obelstít úřady kvůli zákazu vozítek Segway. Trik vychází!

Od ledna v Praze platí na mnoha místech zákaz jízdy na elektrické dvoukolce Segway. Pro provozovatele turistických agentur, které nabízely okružní jízdy na tomto dopravním prostředku, to znamenalo značnou potíž. Na ni ale již našli typicky české řešení!

Od té doby, co se na vozítkách Segway v centru Prahy nejezdí, vzdali se jich také strážníci. Dvoukolku, na niž přišlo mnoho stížností, už ve službě nepotřebují, protože již není potřeba pronásledovat jiné jezdce, kteří by během jízdy Prahou porušovali předpisy.

Kromě toho se vedení policie obává, že hlídka jedoucí na Segwayi by mohla někoho vytočit.

„Poté, co vedení Prahy vyslyšelo občany a městskou policii a zakázalo na vymezeném území používání vozítek Segway, není nutné, aby je strážníci sami využívali,“ uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová. V garáži si městská policie dva ze tří Segwayů ale nakonec ponechala.

„Využijeme je na preventivních akcích, jako je doprovodný program pro veřejnost. Nebo v rámci letní dětské rekreace, kterou pro děti našich zaměstnanců pravidelně pořádáme,“ dodala mluvčí strážníků.

A zatímco se policisté vozítek příkladně zbavují, provozovatelé turistických vyhlídkových tras museli změnit taktiku. Jednou z možností je ve frekventovaných zónách nabírat turisty do minibusu a převážet je do oblastí, kde ještě jízda na Segwayi není zakázána.

Potíž je v tom, že takové trasy značně ztrácejí na atraktivitě.

Někteří provozovatelé se také rozhodli, nakoupit jiná vozítka, která ještě nebyla zahrnuta do vyhlášky. Mnohdy se od Segwaye příliš neliší, tedy až na to, že nedisponují zmiňovanou ochrannou známkou. Hezky česky řečeno - zakázáno je to, co se jmenuje Segway, ale pakliže je vozítko úplně stejné, ovšem s jiným jménem, má provozovatel vyhráno.

Provozovatelé vozítek Segway také proti vyhlášce podali žalobu. Zda u soudu pochodí, zatím stále není jisté.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:10 sobota 24. června 2017. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 16
  • 12
  • 8
  • 5
  • 5