Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šéfkuchař z Džungle: V Británii chce mít nejlepší afghánskou restauraci

    Afghánský uprchlík Mohammed Safi pracuje jako šéfkuchař v nechvalně proslulém uprchlickém táboře Džungle v Calais. Sní o tom, že jednou si otevře restauraci v Británii. | foto: reprofoto dailymail.co.uk

    Sedmatřicetiletý Afghánec Mohammed Safi je jedním z tisíců uprchlíků, kteří momentálně pobývají v uprchlickém táboře přezdívaném Džungle ve francouzském Calais. Mohammed je jedním z těch, kterého v táboře každý zná. Provozuje zde v polních podmínkách populární restauraci, kam denně přijdou stovky strávníků. Jeho snem je otevřít si opravdovou restauraci ve Velké Británii. Věří, že by byla nejlepší.

    Fotogalerie

    Jméno Mohammeda Safiho byste na seznamu nejpopulárnějších kuchařů ve Francii hledali marně. Přesto však jím připravené jídlo denně zažene hlad několika stovkám spokojených strávníků.

    Mohammed totiž pracuje jako šéfkuchař v improvizované restauraci v uprchlickém táboře Džungle ve francouzském Calais.

    Restauraci v uprchlickém táboře provozuje Mohammed spolu se svým kamarádem Sultou Stankalem.

    Mohammed pocházíz afghánského města Kundúz, odkud utekl po obsazení města islamisty. Před více než rokem dorazil do Calais spolu s přítelem Sultou Stankalem.

    Zde oba čekají na splnění svého snu, kterým je dostat se do Velké Británie a následně tam dopravit i své rodiny, které stále ještě žijí v Kundúzu.

    Mohammed se Sultou denně nasytí až pět set lidí.

    Mohammed a Sulta provozovali restauraci už doma v Afghanistánu a tak se rozhodli v řemeslu pokračovat i v uprchlickém táboře. Provozují zde jednu ze zhruba deseti restaurací, nabízí speciality z kuřecího a skopového masa i vegetariánská jídla.

    Denně je navštíví až pět set lidí, kteří si jejich pokrmy nemohou vynachválit.

    V uprchlickém táboře muži vaří v polních podmínkách. Doufají v to, že si otevřou afghánskou restauraci v Británii.

    „Za jídlo si nechávám zaplatit tolik, kolik lidé mají. Dám jídlo i zadarmo, hlavní je aby lidé neměli hlad a aby jim chutnalo,“ říká Mohammed o cenách v jeho restauraci.

    Suroviny mu dodávají obchodníci a řezníci z Calais, většinou pod cenou nebo rovněž zadarmo.

    „Věřím, že tohle je dočasné. Že se dostanu do Británie a dostanu tam i svou rodinu a otevřeme si opravdovou afghánskou restauraci. Vím, že bude nejlepší v zemi,“ říká o svém snu uprchlický šéfkuchař. Veškeré peníze, které si vařením vydělá šetří právě ke splnění svého snu.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:13 středa 1. června 2016. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      10
    • Sladký
      10
    • Super
      9
    • Trapas
      8
    • Tvl
      8
    • Cože
      7