Na právech řešili sebevraždu studenta Iva: Proti profesorovi se stavěli i kolegové

Byl vyhozen od poslední zkoušky, a tak si student práv na Karlově univerzitě Ivo K. sáhl na život. Škola okamžitě odstavila profesora Richarda P. od zkoušek, takový krok ale veřejnost namíchl. Podle mnohých není fér trestat učitele za to, že si student sáhl na život. Kde je ale pravda? Ve čtvrtek zasedal Akademický senát Právnické fakulty Univerzity Karlovy, kde někteří studenti zkoušejícího profesora pořádně grilovali. Jím vedené zkoušky jsou prý nesrozumitelné, navíc měl pochybit tím, že v případě studenta Iva neprovedl zápis, na základě něhož by bylo možné věc zpětně přezkoumat. Na své straně měli i děkana, který slíbil zásadní změny v systému zkoušek.

Informace o sebevraždě studenta práv na Karlově univerzitě Iva K. rozdělila veřejnost na dva tábory. Jedni ve světle zpráv, že měl být Ivo mimořádně nadaným právníkem, odsuzovali profesora, který ho u poslední zkoušky nechal propadnout. Ti druzí se postavili za odstaveného zkoušejícího Richarda P. s tím, že přece nemůže za psychický stav studenta.

Právě tato událost byla důvodem, proč Akademický senát Právnické fakulty Univerzity Karlovy svolal na čtvrtek odpoledne mimořádné zasedání.

Expres.cz se na mimořádnou schůzi vydal. Na právnické fakultě nejprve nebylo po tragédii z minulých týdnů ani stopy. Studenti měli spoustu starostí hlavně s probíhajícími zkouškami, zmizelo i pietní místo, k němuž spolužáci nosili Ivovi květiny.

„Nás štvalo, že se o tom píše dost neobjektivně, že o tom některá média informovala tak jednostranně. Ale já o tom moc nevím. Rodina si nepřála, aby se o tom mluvilo,“ řekl nám jeden ze studentů. 

Jestliže se z jeho slov zdá, že i studenti podobně jako značná část veřejnosti stojí za učitelem, na místě konání mimořádného zasedání senátu bylo vše trochu jinak.

Pieta i ostrá slova

O zasedání, jehož jediným tématem byla právě sebevražda od zkoušek vyhozeného studenta, byl mimořádný zájem nejen mezi jeho spolužáky, ale i mezi dalšími učiteli. Poměrně velká místnost byla několik minut před začátkem zaplněna tak, že museli dobrovolníci dovnitř nanosit několik židlí navíc. 

Atmosféra byla ponurá, smutná, ale zároveň i napjatá. Akce začala minutou ticha na studentovu počest.

Student právnické fakulty byl vyhozen od zkoušky a sáhl si na život. Profesora odstavili.

„Událost mě velmi zasáhla a nikdy jsem si nedovedl představit, že budeme muset mimořádné zasedání svolávat z takového důvodu,“ řekl mimo jiné ve své úvodní řeči děkan fakulty Jan Kuklík, který také vysvětlil, že se osudnou zkoušku snažil prošetřit s kolegy a členy zkušební komise.

Slova se následně zhostili lidé, kteří se přímo s Ivem K. znali. Došlo i na slzy, jako třeba od studentky pátého ročníku.

„Pět let s námi studoval, prošli jsme si stejnými zážitky a zkušenostmi. Ztratili jsme člověka a musíme tomu věnovat veškerou pozornost. Měli bychom být empatičtí a neshazovat to jen na nějakou přecitlivělost,“ řekla.

Na řadu přišla i ostřejší slova, která mířila na zkoušejícího Richarda P. Poměrně překvapivě přišla jako první dokonce od jeho kolegy.

„Za deset let, co tu učím, jsem tak inteligentního člověka, jako byl Ivo, nepoznal. Je to nejen lidská tragédie, ale i ztráta pro daný obor. Myslím, že zkouška neproběhla standardně a moc v podobě profesora P. selhala. (...) Zažil jsem ho několik let jako student i učitel a bohužel musím říct, že je při zkouškách nesrozumitelný, studenti netuší, co po nich chce. Také jim nedává zpětnou vazbu, takže student prostě neví, jak na tom je. Má výkyvy spojené s náladovostí,“ rozpovídal se.

„Máme takové zkušenosti i od doktorandů, kteří už teď zastávají vysoké pozice. Že jeho chování při zkoušce bylo ponižující, zadupal je do země, hodinu kvůli němu plakali. Profesor není dlouhodobě způsobilý k tomu, aby zkoušel,“ dodal a následoval bouřlivý potlesk.

S tvrzením, že zkouška nemohla probíhat spravedlivě, ale vystoupili i další lidé.

„Ivo byl u mě v kanceláři tři dny po zkoušce a pořád nevěděl, co při ní udělal špatně. Správní právo (předmět, ze kterého Ivo propadl, pozn. red.) bylo jeho koníčkem. Až jsme se tomu v kanceláři kolikrát divili, když jsme to s ním probírali, on nám říkal různé novinky a podobně,“ popsala další z učitelek.

Právnickou fakultou Univerzity Karlovy otřásla studentova sebevražda.

Proti profesorovi Richardovi P. se tak postavilo i několik kolegů z učitelského sboru. Ti se shodli na tom, že pokud má student po dobu pěti let ty nejlepší známky, pak by se zkoušející měl zachovat lidsky.

„Pokud zkoušející vidí, že student má roky ty nejlepší známky a evidentně tomu předmětu rozumí, tak i když pak má u zkoušky okno, což se prostě stává, já bych apeloval na komisi, aby mu dala za tři,“ přispěl do diskuze další z pedagogů.

Čas skončit, profesore!

Ke slovu se dostal i samotný profesor Richard P., který nechal studenta Iva propadnout. Ten se bránil tím, že jsou všichni na stejné lodi, ale že on je zkrátka rozporuplnou postavou a problémy katedry by zde nerozebíral. Několik vtípků, které během svojí řeči vytasil, se ale s pochopením rozhodně nesetkalo. Přítomní kroutili hlavou, bylo slyšet i několik ironických zasmání.

Je třeba podotknout, že řeči profesora Richarda P. a jeho celkovému sdělení nešlo úplně rozumět. A právě za to si od několika studentů i učitelů vyslechl svoje.

„Je od vás nechutné, že jste se tu v podstatě vysmál studentům. Po pěti minutách vašeho projevu jsem pochopil, že opravdu mluvíte nesrozumitelně. Možná je načase se posunout dál a odejít,“ vyzval dokonce Richarda P. k odchodu místopředseda senátu, jeden ze studentů.

Řeč přišla i na to, že profesor při zkoušce neučinil zápis, což by udělat podle školních předpisů měl, právě proto, aby bylo možné zkoušku v případě potřeby přezkoumat. 

Zkoušející se hájil tím, že se na známce shodla celá komise, a tak nebylo třeba zápis dělat. S tím ale nesouhlasilo nejen několik přítomných, ale i samotný děkan, podle něhož došlo k porušení předpisů.

Expres.cz dodatečně získal i vyjádření samotného profesora Richarda P.

“Podstatné na věci je i to, že jsem našeho studenta Ivo K. osobně vůbec neznal a kolega na katedře Petr S., s nímž jsem v pravidelném styku, mě sice zkritizoval, avšak na úspěchy tohoto studenta mě  nikdy neupozornil. Docent S. nemohl mířit na mne, když říkal, že zkoušející by se měl zachovat lidsky, pokud vidí, že student má roky ty nejlepší známky, protože dobře ví, že na naší fakultě zkušební komise nemá praktickou možnost znát dosavadní studijní výsledky zkoušeného studenta, pokud ho osobně nezkouší,"  řekl nám. 

Revoluce u zkoušek

Jestliže se velká část mimořádného zasedání senátu týkala grilování profesora Richarda P., ta zbývající nasvědčovala tomu, že Právnickou fakultu Univerzity Karlovy čekají velké změny.

Na Právnické fakultě došlo k mimořádnému zasedání akademického senátu. Ten...

Probíralo se totiž, jak by šel průběh zkoušek vylepšit tak, aby bylo možné se zpětně dobrat spravedlnosti. Snaha nějak se situací pohnout byla znát nejen na studentech, což je logické, ale dokonce i na vyučujících či samotném děkanovi. Ten slíbil, že vedení školy podnikne konkrétní kroky a bude na změně intenzivně pracovat.

Na místě padlo několik návrhů, jak situaci vylepšit. Několikrát bylo zmíněno, že na většině západních univerzit je zcela běžně z ústních zkoušek pořizován audiozáznam. A také už se jen málokde dělají zkoušky čistě ústní, běžnější jsou buďto zkoušky jen písemné, nebo kombinace obojího.

Zdá se, že by se systém zkoušení mohl změnit už v nejbližší době.

„Iva jsem znala a doteď nemůžu věřit tomu, co se stalo. Věřím ale, že když se nám povede s tím něco udělat, bude na nás pyšný,“ nechala se slyšet v reakci na živou diskuzi jedna ze spolužaček studenta, který si sáhl na život.

K věci se vyjádřil i sám profesor Richard P.

„Podstatné na věci je i to, že jsem našeho studenta Iva K. osobně vůbec neznal a kolega na katedře Petr Svoboda, s nímž jsem na katedře v pravidelném styku, mne sice zkritizoval, avšak na úspěchy tohoto studenta mne nikdy neupozornil. Docent Salač nemohl mířit na mne, když říkal, že zkoušející by se měl zachovat lidsky, pokud vidí, že student má roky ty nejlepší známky, protože dobře ví, že na naší fakultě zkušební komise nemá praktickou možnost znát dosavadní studijní výsledky zkoušeného studenta, pokud ho osobně nezkouší,“ napsal redakci Expres.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 1:09 sobota 12. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 41
  • 28
  • 23
  • 21
  • 16