Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bývalý odstřelovač zachránil život sebevrahovi. „Až budeš v pohodě, dáme pivo,“ vzkázal mu

    Petr Šikýř sebevrahovi skok vymlouval dlouhé hodiny. | foto: Autor: Koláž Expres

    Pondělní odpoledne v Jáchymově přineslo scénu jako z amerického filmu o policejních vyjednávačích. Na střeše hotelu stál muž odhodlaný spáchat sebevraždu skokem z římsy. Svou pomoc nabídl záchranářům Petr Šikýř, bývalý odstřelovač a člen URNA, elitního útvaru, který se specializuje především na boj proti terorismu. Vyjednávání o lidském životě trvalo neuvěřitelných pět hodin.

    Krátce po 16. hodině vylezl na střechu lázeňského hotelu Curie v Jáchymově muž, který jen s obtížemi balancoval na hraně římsy a zdálo se, že je jen otázkou času, kdy ztratí rovnováhu a spadne, což by pro něj znamenalo jistou smrt.

    Na místo přijeli jak policisté, tak záchranka, vyjednávání k ničemu nevedlo, muž odmítal s kýmkoliv v uniformě komunikovat.

    Zvrat nastal ve chvíli, kdy se do všeho zapojil Petr Šikýř, který se nabídl, že pomůže.

    „Je pravda, že jsem si řekl, že tam je už IZS, tak tam budu zbytečně, a chtěl jsem odejít. Při pohledu na muže bylo patrno, že balancuje s obtížemi. Proto jsem šel k sanitce, kde jsem se představil a řekl, že mám jisté zkušenosti s vyjednáváním, i když je to už dost dlouhá doba. Nahoře byli policisté z místního oddělení, záchranáři a lékař z výjezdu, který se snažil komunikovat s mužem,“ popisoval dění ze svého pohledu pro Expres.cz Petr Šikýř, který byl součástí policie dlouhých dvacet let a z toho téměř polovinu času strávil v Útvaru rychlého nasazení.

    „I přesto, že byla cítit nedůvěra, dostal jsem prostor s mužem promluvit. Ještě předtím jsem se ale dozvěděl, že reaguje negativně na jakékoliv uniformy. Začal jsem s ním mluvit. Představil jsem se mu, že jsem učitel. Pán mi pak během hodiny několikrát řekl, abych šel pryč. Po chvíli jsem si sedl na zábradlí, ze kterého jsem chtěl seskočit na střechu. Ještě předtím mi kolem pasu přivázali popruh s lanem,“ pokračoval Šikýř, jenž už ví, jaké je to zachránit lidský život.

    V roce 1984 jako policejní odstřelovač zachránil rukojmí na Slovensku.

    Sebevrah začal se svým budoucím zachráncem mluvit až po dlouhých třech hodinách. Jaký byl jeho důvod k tomu, aby ukončil svůj život skokem ze střechy, se jen tak někdo nedozví.

    „Respektuji jeho slova jako lékařské tajemství a věřte, že se do takové situace mohou dostat mnozí z nás. Je lehké kohokoliv odsoudit pro cokoliv, aniž známe příčiny,“ řekl nám bývalý elitní policista, který si po hodinách vyjednávání vybudoval s mužem specifický vztah.

    Zásah končil až ve večerních hodinách po pětihodinovém maratonu, kdy až do poslední chvíle nebylo jasné, zda Šikýř uspěje, nebo se muž zřítí ze střechy.

    Petr Šikýř zachránil život muži v Jáchymově.

    „Bojoval jsem o život člověka. Víte, že máte jen jediný pokus, který musí vyjít. Jinou možnost jsem si nepřipouštěl. Vůbec jsem nevnímal čas. A když to skončilo, byl jsem překvapen, kolik je hodin,“ přiznal rodák z Jáchymova.

    Během rozhovoru se Šikýř stále více přibližoval k muži, který se třásl stresem i strachy. Nakonec se mu podařilo jej v nestřežené chvíli strhnout na střechu, kde už ho převzali lékaři, kteří mu ihned podali léky na uklidnění.

    Petr Šikýř sebevrahovi skok vymlouval dlouhé hodiny.

    „Když ho kolem mě nesli, řekl jsem mu, že až se dá do kupy, tak si spolu v Jáchymově zajdeme někam sednout,“ řekl na závěr muž, jehož teď v Jáchymově nazývají hrdinou. Pochvalu si vysloužil také od svých bývalých kolegů policistů.

    Shodou okolností se vše stalo v den, kdy slavil Petr Šikýř jmeniny. Na sociálních sítích pak vzkázal, že děkuje za všechny gratulace, ale nejhezčím dárkem pro něj byla záchrana lidského života.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:24 středa 28. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      136
    • Tvl
      27
    • Cože
      26
    • Sladký
      24
    • Haha
      22
    • Trapas
      22