Ze Sebastiana Kurze Brusel radost nemá. Zlatý věk migrantů v Rakousku končí

Předpokládané vítězství lidovců (ÖVP) v rakouských volbách a post nového kancléře pro Sebastiana Kurze nastoluje zcela nové otázky, které si musí klást nejen úředníci EU, ale také jednotlivé země. Je totiž jasné, že dojde k radikálním úpravám dosavadního politického směřování Rakouska směrem doprava.

Strmá politická kariéra „zázračného dítěte“, jak často média častují jedenatřicetiletého Sebastiana Kurze, bude bezpochyby korunována uvedením do funkce ministerského předsedy.

Jak mladý politik u celkem konzervativních Rakušanů zabodoval? Především jednoduchými slogany vyjadřujícími postoj Volkspartei k jednotlivým aktuálním tématům.

Kurzův program a hesla hluboce ladí se smýšlením rakouské společnosti. „Integrace prostřednictvím výkonnosti“, hlásá například návod na začlenění uprchlíků pomocí práce. Není náhoda, že Kurze volilo 36% občanů nad šedesát let. Slíbil, že Rakousko opět dovede na vrchol a pamětníci mu věří.

Tím, že se na druhém nebo třetím místě, po sečtení všech hlasů, umístila protiimigrační strana Svobodných, považovaná za rasistickou a antisemitskou, dělá evropským úředníkům vrásky. Je jasné, že velkorysý postoj k uprchlíkům, kdy dostávají podporu až 2000 eur měsíčně, zatímco rakouský důchodce po celoživotní práci 1000 eur, nebude nadále udržitelný, protože tady bude mezi lidovci a Svobodnými shoda.

Jako kdysi? Společně s Maďarskem

Sebastian Kurz patří s maďarským Viktorem Orbánem a chorvatskou prezidentkou Kolindou Grabarovou Kitarovićovou k politikům, kteří se rozhodujícím způsobem zasloužili o uzavření balkánské migrační trasy. Současný kancléř Christian Kern prezidenta Orbána, jemně řečeno, nemusí. Dá se tedy předpokládat citelné oteplení rakousko-maďarských vztahů. Již jako ministr zahraničí má Kurz se svým protějškem Peterem Szijjartem vztahy velmi dobré.

Není proto divu, že mezi nejhlasitější reakce evropského tisku na vítězství lidovců zní jedno: „Maďarsko a Polsko má nového spojence“ a předpokládá se změna poměru sil ve středoevropském regionu v protikladu k protiimigrační politice kancléřky Merkelové. Sebastian Kurz od počátku odmítal uprchlické kvóty, je zastánce striktně protimuslimských pravidel a islámský extremismus, bující nejen v mešitách ve Vídni, bude zcela jistě tvrdě potlačován.

Kurz svým vždy dokonalým zjevem, čistým oblekem a nagelovanými vlasy imponuje i samotným Němcům. „Proč my nemáme někoho takového?“ ptá se na titulní stránce deník Bild. To jasně ukazuje, že přes volební vítězství Merkelové existuje poptávka po rozhodnějším politikovi. A hodil by se i na české politické scéně. Pokud bychom hledali srovnání, mohli bychom vzdáleně uvažovat o Petrovi Machovi ze Svobodných.

O tom, jakým způsobem hodlá Kurz vládnout, leccos napovídá i jeho vlastní přístup k volebním kandidátkám lidovců. Tam si při jejich schvalování vymínil právo veta, přestože v minulosti o všem rozhodovaly stranické orgány. A vyšlo mu to. Sebevědomí a tah na bránu Kurzovi nechybí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:43 úterý 13. února 2018. Anketa je uzavřena.

  • 192
  • 18
  • 6
  • 5
  • 4
  • 4