Soudruzi, skončili jsme, píší si aktivisté v Seattlu. Zůstala po nich zdemolovaná čtvrť

  • Po vlně protestů si aktivisté vymohli zřízení zóny bez policie.
  • Do čtvrti mohli strážníci vstoupit jen v případě ohrožení života.
  • Už po pár dnech začala v ulicích znít střelba.
  • Ve čtvrti Capitol Hill už umírali první lidé.
  • Donald Trump pokládá tyto aktivisty ze Seattlu za teroristy.
  • Policisté přijíždějící k zákrokům byli terčem útoků.
  • Aktivisté zvažují, zda se pokusí obsadit jiné místo v Seattlu.
Autonomní zónu v Seattlu lidé hromadně opouštějí. Experiment s územím, kde má policie vstup zakázán, dopadl fiaskem. V ulicích zněla především v noci střelba a na místě nazývaném CHOP zemřel devatenáctiletý mladík, jehož při potyčce zastřelil neznámý útočník. Do čtvrti se začne život zase vracet do normálu, přiznali to i samotní aktivisté, kteří místo obsadili a ve vzájemné komunikaci používají termín „soudruh“, což je oslovení neodmyslitelně spjaté se socialismem a komunismem.

Když před dvěma týdny předala starostka Seattlu čtvrť Capitol Hill do rukou aktivistů, kteří se zaštiťovali hnutím Black Lives Matter, většina lidí ve světě mohla jen nechápavě kroutit hlavou.

Z autonomní oblasti CHOP odešla policie a dav dostal volnou ruku ke svému řádění. Někteří levicoví demonstranti si chtěli na místě plnit svůj socialistický sen o jednotné společnosti, ten však rychle skončil.

„Drazí soudruzi v boji, během posledních dvou týdnů jsme dosáhli něčeho, co si nikdo nemyslel, že je možné. Úspěšně jsme vybudovali samosprávnou komunitu,“ stojí uvedeno na twitterovém účtu Capitol Hill Organized Protest (CHOP).

„V našem milovaném projektu CHOP ale zůstává jen velmi málo lidí, takže skončil,“ přiznali „soudruzi“ ze Seattlu, kteří čtvrť postupně opouštějí.

Úřady mohou pomalu sčítat škody, které za sebou vandalové zanechali.

Že byl celý experiment nepovedený, musela přiznat i starostka města Jenny Durkanová, která čtvrť s velkou slávou předávala do rukou lidí, které vzletně nazývala vlastenci.

V pondělí už starostka mluvila o demonstrantech, kteří by podle ní měli oblast opustit. Oblast CHOP se nezačala vyklízet po žádosti Durkanové, ale z mnohem jednoduššího důvodu.

Ve čtvrti začalo být bez policie extrémně nebezpečno a lidé ze strachu o svůj život začali odcházet.

To, že byla střelba skutečně rozhodujícím faktorem, potvrdil i samozvaný mluvčí aktivistů Andre Taylor. 

„Všem jsem řekl, že nejde o tohle místo, o tuhle čtvrť, protože CHOP je myšlenka,“ říká Taylor.

Experiment se zónou bez policie v Seattlu krutě nevyšel. Na místě se střílelo a...

Samotní aktivisté údajně netuší, zda situace nepovede k tomu, že se pokusí vytvořit si v Seattlu jiné místo, kde by mohli takto autonomně žít. Je ale velmi nepravděpodobné, že se vedení města dobrovolně spálí i podruhé.

Z odchodu demonstrantů se radují především obyvatelé Seattlu, kteří do čtvrti Capitol Hill chodili na procházky a nakupovat, což nebylo v posledních týdnech vůbec bezpečné, protože policisté tam odmítali jezdit i ve vážných případech, na místě byli pravidelně terčem urážek a fyzických útoků.

Proti levicovým aktivistům stojí prezident Donald Trump, který z nezvládnuté situace obviňuje nejen vedení města a policie, ale i Joea Bidena, jenž podle něj šíří v zemi levicové nálady a podobné experimenty podporuje.

„Co se to tady děje? Oni přebírají pod svou kontrolu americká města, demokraticky vedená města. To je to, k čemu máme směřovat?“ ptá se Trump směrem ke svému protikandidátovi.

„Biden chce vládnout této zemi. Člověk, který vůbec nemluví. Nikdo jeho slova neslyší. A když mluví, nedá dohromady více než dvě věty. Nechci být zlý, ale myslím si, že tento člověk nemůže rozhodovat,“ uzavřel svou kritiku prezident.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:00 sobota 24. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 121
  • 42
  • 40
  • 34
  • 27
  • 22