Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V hlavní roli sluchátka a neslyšné koloběžky: Ostražitost mizí, vážných nehod přibývá

    Koloběžky jsou v Praze velkým problémem. Navíc se ukazuje, že takovým ekologickým zázrakem nejsou. | foto: Profimedia.cz

    Motor, který neslyšíte, lákal začátkem 90. let televizní spot Jana Svěráka ke koupi nového modelu japonské automobilky. Dnes již legendární reklama na vůz Mazda 626 dostává po třiceti letech úplně jiný rozměr. Elektrokoloběžky i elektromobily, jež jsou pověstné velmi tichým provozem, mohou být v kombinaci se sluchátky zadělat na pořádný problém.

    Neslyšitelnost elektrokoloběžek, minimální vizuální odlišitelnost od chodců, k tomu vysoká rychlost pohybu a je zaděláno na problém. Podle pojišťoven nehod přibývá v houstnoucím provozu přibývá, navíc často končí vážnými úrazy.

    „Cyklistika se statisticky nejeví jako příliš nebezpečná vzhledem k velkému počtu cyklistů. Velmi nebezpečné jsou ale elektrokoloběžky, kterých se například v Praze provozují minimálně dva tisíce. Jejich nehody výrazně narůstají právě přes letní měsíce,“ řekl Právu mluvčí pojišťovny Ko­operativa Milan Káňa.

    „Událostí, které jsou spojeny s absencí varovných zvukových signálů, na něž je člověk zvyklý a nastavený, zaznamenáváme čím dál více,“ potvrdila mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová. 

    Přesné údaje o tom, jakou roli hraje neslyšitelnost při nehodách, jsou aktuálně velmi obtížně dohledatelné. U Policie ČR jsou podle mluvčí Hany Rubášové sledovanými položkami při nehodách pouze objektivně doložitelné a posouditelné ukazatele, nehody z důvodu neslyšitelnosti tak policisté neevidují.

    Sdílené koloběžky jsou rychlé a tiché. To je dost nebezpečná kombinace.

    Narůstající počet nehod elektrokoloběžek však policie potvrzuje. Jen v Českých Budějovicích minulý měsíc vyšetřovala dva případy. Při jedné z nehod jely na cyklostezce na elektrokoloběžce dvě dívky, které srazily cyklistku a z místa ujely.

    S přílivem turistů o sobě dávají sdílené koloběžky vědět i v metropoli, kde byl v době pandemie v tomto ohledu celkem klid. Rozjaření turisté, kteří ne vždy řídí střízliví, se na nich prohánějí i po chodnících a je jen otázkou času, kdy začne vážných kolizí přibývat i v Praze

    Skutečně ohleduplně zaparkované elektrokoloběžky Bolt

    Nezřídka se koloběžkáři pouštějí i do větších akcí. To když se pod rouškou tmy „neohroženě“ prohánějí prázdnými silnicemi a využívají toho, že není provoz. Bohužel nepočítají s tím, že se stejně „silácky“ se může jejich směrem vyřítit i osobní auto a neštěstí je na světě...

    Sluchátka v uších jsou vůbec docela zrádným parťákem. A je úplně jedno, jestli jde o chodce, cyklistu, člověka na koloběžce, nebo řidiče za volantem vozu. 

    Vážných nehod na koloběžkách přibývá. A je úplně jedno, jakou mají barvu.

    S klapkami na uších, které dotyčného odříznou od okolního světa, není problém přeslechnout cinkající tramvaj i troubící auto.

    Nehod v souvislosti se sluchátky v uších se loni zabýval experiment automobilové značky Ford. Ten ukázal, že lidé se sluchátky reagují na nebezpečí přibližně o 4,2 vteřiny později než bez nich. Pokusu se zúčastnilo více než dva tisíce lidí z Francie, Německa, Itálie, Španělska a Velké Británie.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 středa 7. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      11
    • Sladký
      9
    • Trapas
      3
    • Haha
      2
    • Cože
      2
    • Tvl
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...