I Česko mělo své Alexandrovce: Připomeňme si armádní sbor Víta Nejedlého

Tragédie ruského letadla Tu-154, na jehož palubě zahynulo 64 členů proslulého armádního sboru Alexandrovců, se zvedla vlna zájmu o vojenskou hudbu. Málokdo z dnešní mladé generace ví, že armádní sbor měl tradici i v Československu a zanikl až v roce 1995. A i v dnešní době působí pod ozbrojenými složkami hudební a umělecká tělesa.

Tragická událost, kterou byl pád ruského armádního speciálu Tu-154 do Černého moře, zvedla vlnu zájmu o armádní hudbu. Vzhledem k tomu, že na palubě osudného letu zemřelo 64 členů legendárních Alexandrovců, mnoho lidí se začalo alespoň částečně o fenomén zpívajících vojáků zajímat. Pamětníci si jistě vybaví, že armádní sbor působil i na našem území.

Právě Alexandrovci, kteří existují již od roku 1928 a jejich podpora rudoarmějců na východní frontě druhé světové války byli inspirací pro vznik Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého, který jako vojenský útvar 1184 vznikl v roce 1943 jako oficiální sbor Československé armády, posléze Československé lidově demokratické armády a následně do roku 1995 i Armády České republiky.

V Nejedlého souboru nebyl pouze mužský pěvecký sbor, ale združoval napříč Československou armádou i symfonický orchestr, taneční orchestr, taneční skupinu, estrádní skupinu a dokonce i skupinu divadelní a jazzovou. Souborem prošly stovky členů, mimo jiné i známé osobnosti jako například Jiří Krampol, Jiří Langmajer, Vladimír Menšík nebo dokonce současný minist obrany Martin Stropnický.

Co se samotného pěveckého sboru týče, tak podobně jako Alexandrovci zpíval válečné písně a pochody, ale i sborové úpravy současných skladeb. Za svou existenci na repertoáru vystřídal na více než 43 tisících vystoupeních přes 10 tisíc písní a vystupoval jak po Evropě, tak v Africe, Asii nebo Americe.

Po sametové revoluci byl Armádní umělecký soubor Víta Nejedlého přejmenován na Umělecké studio ministerstva obrany a do jeho zrušení v roce 1995 zde působili v době vojenské služby například herci Ivan Trojen nebo Petr Matásek. Se členy zcivilněného souboru začínala svou kariéru i Lucie Bílá, která mohla na vystoupení s armádními pěvci zavzpomínat během koncertů právě s Alexandrovci.

I dnes působí pod hlavičkou Armády České republiky umělecký soubor, konkrétně Vojenský umělecký soubor Ondráš, který se spíše než na sborové vystupování ve stylu Alexandrovců soustředí na folklórní tvorbu. Dále nalezneme u ozbrojených složek například těleso Hudba Hradní stráže a Policie ČR.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 úterý 2. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 13
  • 11
  • 11
  • 11
  • 10