Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Cirkus po Německu: Šéf rozvědky se Saskou Kamenicí otočil, má v tom prsty Merkelová?

    Jak je to doopravdy s videem, které šéf německé kontrarozvědky zpochybnil? | foto: koláž Expresu

    Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen otočil. Video, které má být důkazem honu na přistěhovalce v Saské Kamenici, už podle něj není cílenou dezinformací, ale skutečným autentickým záběrem. V podstatě tak připustil, že ačkoliv by měl proti šíření zmanipulovaných informací ze své funkce bojovat nejdůrazněji ze všech, jednu takovou do médií vypustil sám. Nabízí se ovšem otázka – dělá si z nás „dobrý den“ opravdu šéf kontrarozvědky Maassen, nebo představitelé Německa v čele s kancléřkou Merkelovou?

    Rozsáhlé protesty v Saské Kamenici už dávnou nejsou o vraždě pětatřicetiletého Němce, které se měla dopustit dvojice uprchlíků ze Sýrie a Iráku. Teď jsou mnohem více o tom, jaký postoj zaujme celá země k otázce migrační krize.

    Jedni mají stavu, v jakém se Německo nachází, evidentně po krk. Ti druzí jsou zřejmě buďto spokojeni, nebo se bojí o vlídnou tvář, kterou si země pracně získala po období světových válek.

    Je zcela zjevné a logické, že se boj mezi oběma stranami přesunul z ulic východoněmeckého města i do úplně jiných sfér, do těch politických.

    A kartami pořádně zamíchaly události posledních dní, kdy se v médiích objevilo video, v němž mají němečtí občané údajně nahánět všechny, kteří německy nevypadají. Ozvala se i notorická zastánkyně migrantů Angela Merkelová, podle níž ve městě probíhají doslova štvanice na cizince.

    Jak je to se štvanicemi ve skutečnosti, to nikdo pořádně neví. K několika útokům prokazatelně došlo, což je ostuda, vyjádření Merkelové ovšem budila dojem spíš toho, že celá Saská Kamenice vzala vidle do rukou a hnala z města každého, kdo měl o trochu tmavší pleť.

    Jasnější světlo měl do situace vnést člověk nejpovolanější – šéf kontrarozvědky Hans-Georg Maassen, který prohlásil, že je na místě o zmiňovaných štvanicích pochybovat jako o dost možná úmyslně vypuštěné lži.

    Na paškál si vzal i ono video z ulic města a zpochybnil jeho autenticitu.

    Jenže ten samý muž nakonec celou záležitost ještě více zamotal.

    Když na něj začali všichni okolo tlačit, aby přišel s vysvětlením svých tvrzení, Maassen přiznal, že se v nich zřejmě unáhlil a že ono zpochybněné video je vlastně zřejmě naprosto autentické. Vinu se snaží svalit na tisk, který prý jeho slova interpretoval příliš brzy, aby se o pravosti videa mohl sám dostatečně přesvědčit.

    Zjednodušeně řečeno, šéf zpravodajské služby přiznal, že do světa vypustil dezinformaci jako řemen.

    Hans-Georg Maassen

    Varianty teď existují dvě: Buďto Maassen opravdu pochybil a pak by měl na svoji funkci rezignovat, jak žádají mnozí političtí představitelé, protože takový přešlap si rozhodně nemůže dovolit šéf kontrarozvědky, tím spíše kontrarozvědky Německa.

    Anebo nepochybil.

    Hans-Georg Maassen s ministrem vnitra Horstem Seehoferem. Ten se za něj opakovaně postavil, vysvětlení zpochybňování autentičnosti videa po něm ale žádal také.

    Objevují se totiž i úvahy nad tím, zda svůj omyl opravdu připustil dobrovolně. Po svých prvotních prohlášeních byl nepochybně vystaven tlaku z vyšších pater, vždyť samotná kancléřka Merkelová se s ním skrze média dostala do křížku, aby si svá tvrzení o honech na cizince obhájila.

    Jenže její slova proti zkušenému šéfovi státní zpravodajské služby mnohým nestačila. Po celé Evropě se prostě šířila zpráva, že si Angela zřejmě se situací v Saské Kamenici tak trochu vymýšlí.

    Když teď ale Maassen přiznal, že se se zmíněným videem spletl, kancléřce hraje všechno do karet – vypadá to totiž, že se demonstrace v Saské Kamenici skutečně odehrávají pod taktovkou neonacistů nahánějících cizince, což usilovně tvrdí už od začátku. 

    Faktu, že si šéf kontrarozvědky zároveň stojí za tím, že na přistěhovalce skutečně Němci v ulicích města nepořádali žádné hony, samozřejmě nikdo valnou pozornost nevěnuje.

    Ať už je tato lehce konspirační teorie, které se mnozí odpůrci Angely Merkelové pohotově chytili, pravdivá, nebo není, situace dává světu zcela jasný signál: Německo se čím dál více propadá ve zmatku, který tu těžce nezvládnutá migrační krize způsobila

    Šéf kontrarozvědky, který do éteru vypouští a následně popírá závažná obvinění a kancléřka kopající kolem sebe a označující důchodce a další obyčejné lidi za neonacisty, to opravdu působí, jako by představitelé státu patřili spíše do cirkusu. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:10 středa 9. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      21
    • Haha
      18
    • Tvl
      13
    • Sladký
      11
    • Cože
      9
    • Trapas
      7