Peklo, nebo ráj na zemi? Proč (ne)vyrazit na tolik trendy Santorini

Bílé domky a kostelíky s modrými střechami kontrastující s temnými lávovými útesy. Moře je tu modré tak, že z toho až zrak přechází. Právem patří ostrov Santorini k nejfotogeničtějším místům v celém Řecku. Náporu turistů ale nejznámější člen souostroví Kyklady přestává stačit.

Od března do prosince skoro každý den ten samý obrázek. Výletní lodě ostrov „napumpují“ tisíci turistů, kteří se nemohou dočkat chvíle, kdy slunce zmizí v Egejském moři. Do té doby zvesela utrácejí v místních tavernách a obchůdcích, z čehož má prospěch většina místních obyvatel. „Ostrov je nasycený, další turisty už zvládneme jen s velkými obtížemi,“ prohlásil starosta Nikos Zorzos pro list The Wall Street Journal.

Od příštího roku proto Santorini omezí počet příjezdů turistů výletními loděmi na osm tisíc denně. „Elektrická síť a dodávky vody jsou na svých limitech. Množství odpadků se za pět let zdvojnásobilo. Pokud nedostaneme davy pod kontrolu, obrátí se to proti nám a zničí nás to,“ varuje Zorzos.

I přes plánovanou regulaci ale zájem turistů o populární ostrov jistě neustane. S čím počítat, pokud se rozhodnete vyrazit právě sem, na ostrov, kde se před pár lety slunili i Leoš Mareš a jeho manželka Monika?

Davy, davy, davy

Zapomeňte na romantická zákoutí, kde se budete půl hodiny štelovat, abyste odjeli s nejlepším záběrem. Nejlepší, tedy vlastně všechna místa budou obsazena dalšími amatérskými fotografy. Připravte se na fronty v obchodech, na silnicích i na toaletách.

Sáhnete si na dno

Zdolávat v parném létě převýšení a všudypřítomné schody vyčerpá i zdatné jedince. Ti méně trénovaní ať se raději nepouštějí do větších akcí, osoby se sníženou pohyblivostí nechť návštěvu ostrova raději zváží.

To samé platí i pro ty, kdo na dovolenou mají omezený rozpočet a nepočítají s extra výlohami navíc. Santorini těží z jedinečnosti a oním finančním dolem bude i vaše peněženka. Ostrov je o poznání dražší než většina řeckých destinací. Nejen kvůli náporu turistů, ceny šponuje nahoru také fakt, že se sem drtivá většina zboží musí dovážet.

Černý jako bota

Vzhledem k sopečnému původu asi nepřekvapí, že na plážích najdete černý písek. Ten nemusí vyhovovat všem, navíc sprchy na pláži na ostrově, který bojuje o každou kapku vody, nečekejte. Mezi nejznámější a nejoblíbenější patří Kamari a Perissa Beach. V sezoně jsou samozřejmě patřičně plné. Z malebného městečka je to sem docela  daleko, takže pokud bydlíte „nahoře“, cestou na pláž si zkontrolujte, jestli máte vše, co jste chtěli, ať se v polovině cesty nemusíte vracet.

Ztrhaný jak osel

Slabší a citlivější jedinci by na Santorini neměli jezdit, pokud je bolí pohled na nebohé oslíky, kteří den co den vláčí do kopce nejen náklady zboží pro turisty, ale i je samotné. To, že zvířata často trpí pod jejich nadváhou, ani nemusíme dodávat.

Kam jinam?

Pokud netrváte přímo na Santorini, které si prostě „musíte“ odškrtnout ve svém cestovatelském deníčku, nabízí se pár zajímavých alternativ. Jednou z nich je třeba ostrov Hydra, kam se dostanete z přístavu Pireus, který leží nedaleko Atén. Nesmí sem automobily, takže kromě pohřební služby, hasičů a záchranky tu nepotkáte žádné vozidlo.

Kouzelná místa ale najdete i mimo Řecko. Městečko Sidi Bou Said se nachází nedaleko hlavního města Tunis a Kartága, televizní diváci a milovníci nezkrotné Angeliky navíc ocení, že právě tady se natáčel jeden z dílů kultovní série.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 pondělí 4. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 13
  • 13
  • 12
  • 6
  • 4