Ženu, která ve Francii rozjela Me Too, odsoudili za pomluvu: Má zaplatit 500 tisíc!

Pařížský soud zasadil kampani Me Too citelnou ránu. Iniciátorku kampaně ve Francii, Sandru Muller, odsoudil za pomluvu vůči muži, kterého v roce 2017 obvinila ze sexuálního obtěžování. Novinářka musí poškozenému zaplatit pokutu ve výši 20 tisíc eur, tedy asi 516 tisíc korun.

Novinářku Sandru Muller zmínil americký časopis Time, když v roce 2017 prohlásil za Osobnost roku všechny lidi, kdo se nebáli, vystoupili z anonymity a promluvili ohledně sexuálního obtěžování ve společnosti.

V říjnu roku 2017 přišla Muller jako první na Twitteru s heslem #BalanceTonPorc, které by se dalo volně přeložit jako „Ukaž to prase“. „Neboj se a svěř nám jméno a detaily o sexuálním obtěžování, které tě v práci potkalo,“ vyzvala veřejnost. Pak napsala, že jí Eric Brion, tehdejší šéf francouzské televizní stanice Equidia, dělal návrhy na večírku po televizním veletrhu v Cannes v roce 2012.

Hashtag #BalanceTonPorc, který je obdobou hesla #MeToo, které zpopularizovala anglická herečka Alyssa Milano a její kamarádka Asia Argento, se na francouzském Twitteru velice rychle rozšířil. Příběhy o sexuálním obtěžování na pak sdílely tisíce francouzských žen.

Brion si však nařčení nenechal líbit. Následně Sandru Muller zažaloval za pomluvu. Před soudem, který se před pár dny konal v Paříži, uvedl, že se novinářce už dříve za své nevhodné výroky omluvil, že ji nikdy neobtěžoval.

„Nechal se slyšet, že se jednoho večera snažil se Sandrou Muller flirtovat, protože se mu líbila. Na flirtování má právo,“ argumentoval před soudem jeho právník.

Brion soudu také řekl, že příspěvek Sandry Muller měl pro něj vážné osobní i profesionální důsledky a měl po něm velké problémy najít zaměstnání. „Hájila jsem svoje právo na svobodu vyjadřování. Mé sdělení mělo být výzvou pro ostatní lidi, aby sdíleli své zkušenosti. Sexuální napadení by mělo být bráno vážně,“ uvedla dotčená francouzská novinářka.

Podle rozsudku kromě pokuty 516 tisíc korun musí sporný příspěvek smazat a zveřejnit na Twitteru a ve dvou denících vyjádření soudu.

Zatímco bývalý televizní boss rozsudek přivítal s úlevou jako „vítězství pravé spravedlnosti nad tribunálem drbů a sociálních sítí“, Muller ho nazvala krokem zpátky. „Dnes jsem prohrála, ale jiné ženy zvítězily,“ uvedla po zveřejnění rozhodnutí soudu s tím, že si ponechá lhůtu na podání odvolání.

Kampaň Me Too „vysublimovala“ také v USA, kde její iniciátorky Alyssa Milano, Asia Argento a Rose McGowan potichu sklaply podpatky a dělají jakoby nic. Raději by si měly hledat pořádnou práci, tu jim ale po štvavé kampani aktuálně nikdo nechce dát...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:25 pátek 24. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 66
  • 29
  • 15
  • 15
  • 14
  • 13