Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Salvadorské supervězení se zvrhlo v peklo na zemi: 153 mrtvých, mučení a násilí!

    Nově otevřené vězení v Salvadoru je peklem na zemi. | foto: Reuters

    S velkou pompou otevřela salvadorská vláda začátkem tohoto roku obří vězení na okraji městečka Tecoluca. Jejím cílem je soustředit tam v první řadě členy pouličních a drogových gangů, kteří terorizují celou zemi a v důsledku jejich válek umírají každý rok tisíce lidí. „Stráví tam desetiletí a nikomu už nebudou škodit,“ oznamoval na sociálních sítích pyšně prezident Nayib Bukele a nechal se také slyšet, že se supervěznice stane domovem pouličních násilníků navždy. Málokdo čekal, jak moc vážně svoje slova myslel.

    Kriminál na pokraji salvadorského městečka dostal název Cecot a údajně je schopen pojmout až 40 tisíc lidí. Vláda tam okamžitě navezla kriminálníky z celé země a zavedla mimořádně tvrdý režim.

    Podstatou tohoto režimu je naprostá dehumanizace vězňů a odepření veškeré osobní svobody. Zajímavý vhled do života v tomto kriminále poskytl nejslavnější britský vězeň Raphael Rowe, kterého v roce 1990 odsoudili za vraždu a několik loupeží, aby ho Evropský soud pro lidská práva po dvanácti letech osvobodil. Rowe následně začal pracovat pro BBC a v posledních čtyřech letech vytváří populární netflixový seriál Nejdrsnější věznice světa.

    Nově otevřené vězení v Salvadoru je peklem na zemi.

    „Se skloněnými hlavami a obnaženými těly, rukama spoutanýma za zády a připoutanýma ke kotníkům, jsou dva tisíce mužů, podezřelých z násilí gangů, nahnány do nově postaveného megavězení v Salvadoru. Policisté ve výstroji srážejí trestancům oholené hlavy, muži jsou na sebe natlačeni jako zvířata na farmě, zbaveni veškeré individuální identity. Vypadají jako kopie jeden druhého, nazí do pasu, potetovaní, uzavřeni ve stejné submisivní póze,“ komentoval před časem slavný vězeň obrázky ze salvadorského vězení ve svém komentáři pro server Mail Online.

    „Je to naprostá dehumanizace. Jde o záměrnou politiku kontroly vězňů a jejich řízení. Obávám se, že to dopadne špatně a vyústí to v násilí ještě horší než chaos řízený gangy, který se vláda zoufale snaží potlačit,“ dodal také.

    Nově otevřené vězení v Salvadoru je peklem na zemi.

    Vězení má tzv. sedm kruhů bezpečnosti, které mají vězňům bránit v útěku. Jedná se o cely, velkou obvodovou zeď, devatenáct strážních věží, elektrické ohradníky a hlídkové zóny.

    Byť se ale věznice na první pohled tváří moderně, bachaři zde zavedli přímo barbarský režim jako v časech středověku. Jak informuje server Mail Online, od začátku roku, kdy salvadorská vláda vyhlásila totální válku pouličním gangům, už krutou smrtí zemřelo 153 vězňů. A to bez jakéhokoliv spravedlivého soudu.

    Drtivou většinu obětí mají na svědomí právě dozorci, část jejich kolegové z dalších nově otevřených věznic. Podle organizace na ochranu práv Cristosal všech 153 vězňů, z toho čtyři ženy, teprve ve vazbě čekalo na soud. Odsouzeni zatím nebyli.

    Nově otevřené vězení v Salvadoru je peklem na zemi.

    Jejich smrt přitom měla být mimořádně krutá. Vězni byli systematicky mučeni a měli nejrůznější vážná zranění, která nikdo neléčil. Téměř polovina z nich zemřela vysloveně násilnou smrtí, byli ubiti, polovině byla upřena léčba či zemřeli hladem.

    Vláda oficiální statistiky úmrtí v nově vzniklých věznicích včetně Cecotu nekomentuje a neposkytuje žádné oficiální údaje. Represivní politika dozorců se koná s jejím posvěcením.

    Salvadorská věznice hrůzy

    Salvadorská věznice hrůzy

    Ba co víc, zatykač už byl vydán i na předchůdce současného prezidenta Funese, který v Salvadoru dostal čtrnáct let za to, že prý se zločineckými gangy dostatečně nebojoval a naopak s nimi vyjednával. Bývalý ministr spravedlnosti a obrany Munguia dostal dokonce osmnáct let. Oba ale žijí v zahraničí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:47 neděle 1. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      89
    • Tvl
      11
    • Sladký
      9
    • Cože
      8
    • Trapas
      7
    • Haha
      6