Muslim je volný, Turci šílí! Šándor: Může to mít vliv i na Všelichovou s Farkasem

Český soud neuvalil vazbu na zadrženého kurdského politika Sáliha Muslima. Tento krok vyvolal velkou nevoli mezi členy turecké vlády. Například takový místopředseda turecké vlády a vládní mluvčí Bekir Bozdag označil toto rozhodnutí za podporu terorismu. Bozdag také Čechům pohrozil, že propuštění Muslima bude mít vliv na česko-turecké vztahy. Jak toto vidí bezpečnostní poradce Andor Šándor?

Kurdského politika Sáliha Muslima považuje turecká vláda za teroristu. Když proto vyšlo najevo, že český soud na Muslima neuvalil vazbu, členové vlády byli silně rozladěni.

Jedním z těch, kteří krok českého soudu kritizují, je místopředseda turecké vlády a vládní mluvčí Bekir Bozdag. „Rozhodnutí je v rozporu s mezinárodním právem a bude mít vliv na vztahy s Českou republikou,“ sdělil pro deník Sabah Bozdag, který ještě dodal, že rozhodnutí „podporuje teroristické organizace“ a je „jasnou podporou terorismu“. Co o těchto výrocích soudí bezpečnostní poradce Andor Šándor?

„Vyjádření vicepremiéra turecké vlády považuji za hrubé ovlivňování nezávislé soudní moci v České republice. To, že soud na Muslima neuvalil vazbu, ještě neznamená, že jakýkoliv extradiční proces, o který požádají Turci oficiálně, nebyl zmařen. Soud rozhodl, že na něj nebude uvalena vazba, a on slíbil, že se nebude vyhýbat jednáním a že se bude zdržovat v zemích EU. Nic se neděje v tom duchu, aby někdo označoval Českou republiku jako podpůrce terorismu,“ sdělil na úvod Expresu Andor Šándor.

Andor Šándor chování Turecka nechápe.

Podle Šándora se ale jedná o klasickou ukázku turecké rétoriky. „Turecko už několik let představuje zásadní problém pro Evropu tím, jakou politiku hraje, jak se vyjadřuje a jak tlačí na ostatní země, pokud není po jeho vůli. Považuji to za hrubé vyjádření a hrubé vměšování do nezávislé soudní moci. Jestli se v Turecku dají soudy ovlivnit politicky, tak prosím, ale v této zemi to tak není a to je dobře.“

Sálih Muslim byl propuštěn. Turecko kvůli tomu šílí.

Člen turecké vlády Česku pohrozil, že rozhodnutí o neuvalení vazby na kurdského politika Sáliha Muslima ovlivní vztahy mezi Českou republikou a Tureckem. Co od takového vyjádření čekat?

„Neumím si představit, co všechno by Turci chtěli aplikovat vůči České republice. Těžko se to odhaduje. Tohle není jednání a chování země, která chce, nebo nedávno tvrdila, že chce, patřit do Evropské unie. Není to jednání země, která je naším partnerem v Severoatlantické alianci.“

Nejednoho člověka při čtení o ohrožení česko-tureckých vztahů jistě napadl případ Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, kteří byli předloni v listopadu zadrženi v Turecku na cestě do Sýrie. 

Údajně měl pár podle Turků napomáhat terorismu tím, že hájil barvy kurdských lidových milic (YPG), které bojují na severu Sýrie.

Česká dvojice tvrdila, že jsou pouze humanitární aktivisté, kteří mířili do Iráku, kde chtěli zřídit polní nemocnici. Páru původně hrozil mnohem tvrdší trest, psalo se i o patnácti letech. 

Nakonec dost šest let a tři měsíce. Jenže případ zadržené české dvojice by podle Šándora mohl nepříjemně ovlivnit případné nové vztahy mezi Tureckem a Českem. 

„Všichni včetně pana Stropnického (ministr zahraničí, pozn. red.) říkají, že to s tím nesouvisí. Jejich rozsudek ale není pravomocný a na druhou stranu nelze vyloučit, že když my žádáme o jejich přesun do ČR, že by to jejich situaci nemohlo zhoršit,“ odhaduje Šándor.

To, jestli jsou vyjádření Bekira Bozdaga pouze ukázkou turecké rétoriky, nebo se jedná o důrazná varování před vážným problémem, nám ukážou teprve příští týdny a měsíce. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:58 středa 27. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 6
  • 6
  • 6
  • 5
  • 4