Vyhoštění je podlou provokací, říká šéf ruských špionů. Dlouho jsem se tak nezasmál, napsal Novotný

Dva ruští diplomaté, jež Česko vyhostilo v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům, Prahu opustí v neděli. Dnes to agentuře TASS řekl náměstek šéfa ruské vládní agentury Rossotrudničestvo Michail Brjuchanov, pro niž diplomaté pracují. Šéf ruské civilní rozvědky Sergej Naryškin jejich vyhoštění nazval „odpornou a podlou provokací“ ze strany českých úřadů.

„Prahu opustí 7. června a zamíří do Moskvy. Našel se způsob, jak je dostat z Česka do Ruska,“ řekl Brjuchanov.

Ještě v pátek připustil, že v souvislosti s opatřeními zavedenými kvůli pandemii covidu-19 není jasné, jak se pracovníci Rossotrudničestva dostanou z Česka. Kvůli šíření koronaviru do velké míry nefunguje mezinárodní doprava.

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné ruské hrozby českým komunálním politikům jedem ricin.

Premiér Andrej Babiš a ministr zahraničí Tomáš Petříček v pátek informovali, že záležitost byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace.

Podle premiéra Babiše Česko jako svrchovaný stát nemůže tolerovat podobné akce na svém území. Proto přistoupilo k vypovězení dvou ruských diplomatů.

Ruská diplomacie hned v pátek označila rozhodnutí Prahy za provokaci a nepřátelský krok a pohrozila odvetou, Moskva prý k němu bude přihlížet při utváření politiky vůči Česku.

„Odvetné kroky přijdou,“ citovala dnes agentura Interfax šéfa civilní rozvědky Naryškina. Nic bližšího však Naryškin neoznámil.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) souhlasí s vyhoštěním dvou ruských diplomatů kvůli kauze údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Oba jsou ještě spolu se starostou Řeporyjí Pavlem Novotným (ODS) stále pod policejní ochranou.

„Toto rozhodnutí (vyhostit diplomaty) považuji za správné. Z mého pohledu je v Praze i tak ruských diplomatů více než dost,“ uvedl Hřib. Zároveň poděkoval za práci v uplynulých týdnech Bezpečnostní informační službě (BIS) i policii.

Novotný napsal, že je v tuto chvíli na dovolené, a potvrdil, že má stále policejní ochranu. „Dlouho jsem se tak nezasmál,“ uvedl k vyhoštění diplomatů.

Rusko a jeho přívrženci kritizují Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Koněva a Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi.

Novotný zase prosadil v Řeporyjích vznik památníku tzv. vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy. Rusko je považuje za kolaborantskou ozbrojenou formaci vytvořenou nacistickým Německem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:02 neděle 4. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 36
  • 33
  • 33
  • 31
  • 31