Rusko zahájilo úplnou invazi na Ukrajinu: Zkuste nás zastavit a poznáte, co jste ještě nezažili

  • Vladimir Putin ve čtvrtečním ranním projevu prohlásil, že vtrhl na Ukrajinu.
  • Putin varuje cizí země před vměšováním. A hrozí následky, jaké jsme ve své historii ještě nezažili.
  • Putinovy tanky vjíždějí na Ukrajinu přes běloruskou hranici 120 kilometrů od Kyjeva.
  • Je vyhlášeno stanné právo, jsou hlášeny stovky mrtvých Ukrajinců.
  • Byly hlášeny výbuchy v Kyjevě, Mariupolu, Charkově a Oděse.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek brzy ráno zveřejnil videoposelství národu, v němž vyhlásil válečný stav a vyzval lidi, aby zůstali doma.
  • Nepropadejte panice. Jsme silní. Jsme připraveni na všechno. Porazíme každého. Protože my jsme Ukrajina. Nikdy se nevzdáme!
Ruský despota Vladimir Putin (69) v televizním projevu prohlásil, že nařídil „zvláštní vojenskou operaci“ a nechce Ukrajinu obsadit, ale chce ji „demilitarizovat a denacifikovat“. Vyzval Ukrajince, aby složili zbraně. Zahraničním zemím Putin brutálně pohrozil: „Každý, kdo se pokusí zasahovat do našich záležitostí, ba co víc, vytvořit hrozbu pro naši zemi a náš lid, musí vědět, že reakce Ruska bude okamžitá a povede k takovým důsledkům, jaké jste ve své historii ještě nezažili!“

Vladimir Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl dnes ráno na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v zemi válečný stav a sdělil, že Rusko útočí na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu, informovala agentura Unian. Ukrajina mezitím uzavřela vzdušný prostor pro civilní lety. 

„Putin právě zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu,“ napsal ukrajinský ministr zahraničních věcí Kuleba. „Ukrajina se bude bránit a zvítězí. Svět musí Putina zastavit. Nyní je čas jednat,“ zdůraznil. Kuleba uvedl, že úderům čelí ukrajinská města.

Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska. Pohraniční hlídky a kontrolní stanoviště hlásí útoky s využitím dělostřelectva i těžké vojenské techniky.

Výbuchy byly dnes ráno vedle hlavního města Kyjeva hlášeny z Oděsy, Berďansku a Mariupolu na jihovýchodě země a Charkova a Kramatorska na východě. 

Z ukrajinských měst od té doby přicházejí zprávy o explozích. Podle tamních médií se v přístavech Mariupol a Oděsa vylodili ruští vojáci, což armáda vzápětí dementovala. Místní novináři na internetu podávají zprávy o tvrdých bojích.

Agentura Interfax dříve napsala, že ruští vojáci se vylodili v přístavních městech Mariupol a Oděsa. Interfax Ukrajina také uvedla, že část Oděsy je bez dodávek elektrického proudu.

Vladimir Putin napadl Ukrajinu.

Speciál k válce na Ukrajině zde

Ukrajinský prezident ve videoprohlášení vyzval obyvatele, aby se zdržovali doma a nepropadali panice. Na své oficiální stránce informoval, že ozbrojené síly země jsou v pohotovosti a situací se zabývá bezpečnostní rada, kterou předtím svolal.

Zraněná žena před obytným komplexem u Charkova na Ukrajině

„Bez paniky, jsme silní, jsme připraveni na všechno, zvítězíme,“ citovala jej Unian.

Miloš Zeman promluví k národu ohledně situace na Ukrajině. 

„Pan prezident již obdržel podrobné informace o útoku na Ukrajinu, další následují dle vývoje situace,“ uvedl jeho mluvčí. „Pan prezident se samozřejmě vyjádří k veřejnosti s prohlášením, nyní řešíme podrobnosti,“ dodal.

V tuto chvíli není zcela jasné, zda se k útoku připojily rovněž běloruské jednotky, podle některých zdrojů však dal běloruský prezident Alexandr Lukašenko armádě příkaz, aby se připojila k ruské. 

Útok se podle ukrajinské ochrany hranic odehrává také z poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Výbuch ozářil noční oblohu nad Kyjevem.

Putin v televizním projevu varoval, že na jakýkoliv pokus ze zahraničí zasahovat do jednání Rusko okamžitě odpoví. Zároveň vyzval ukrajinské vojáky, aby okamžitě složili zbraně a vrátili se domů. 

„Nikdo by neměl pochybovat o tom, že přímé napadení naší země by vedlo pro jakéhokoliv potenciálního agresora k jeho porážce a hrozivým důsledkům,“ řekl. Cílem operace je podle něj „chránit lidi, kteří byli vystaveni šikaně a genocidě posledních osm let“. 

Doplnil, že bude usilovat o „demilitarizaci a denacifikaci“ Ukrajiny. „Chceme postavit před soud ty, kteří se dopustili mnoha krvavých zločiny proti civilistům, včetně občanů Ruské federace,“ uvedl.

V Kyjevě bylo v noci ze středy na čtvrtek slyšet několik silných zvuků znějících jako střelba dělostřelectva, uvádí agentura Reuters s odvoláním na svědky z místa, včetně svého zpravodaje. 

Z ukrajinských měst od té doby přicházejí zprávy o explozích. Podle tamních médií se v přístavech Mariupol a Oděsa vylodili ruští vojáci, což armáda vzápětí dementovala. Místní novináři na internetu podávají zprávy o tvrdých bojích.

Sestřeleno ruské letadlo

Ukrajinská armáda oznámila, že její protivzdušná obrana na východě země sestřelila ruské letadlo, píše agentura Reuters.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvatele města, aby – pokud nepracují v profesích klíčových pro chod země – zůstali doma a měli v pohotovosti zavazadlo s nejnutnějšími věcmi pro případ evakuace. Apeloval na ně také, aby zachovali klid. 

„Nejhorším nepřítelem je nyní panika,“ napsal na Facebooku.

„Z ukrajinského Donbasu přicházejí zprávy o silném ostřelování,“ uvádí dále Unian. Proruské separatistické jednotky začaly podle agentur útočit na ukrajinské vojáky.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nepodniká žádné raketové, letecké ani dělostřelecké údery proti ukrajinským městům, napsala agentura RIA Novosti.

„Vysoce přesné zbraně vyřazují z provozu ukrajinskou vojenskou infrastrukturu, objekty protivzdušné obrany, vojenská letiště a letectvo ukrajinských ozbrojených sil,“ cituje RIA Novosti z prohlášení ruského resortu obrany. „Civilnímu obyvatelstvu nic nehrozí,“ uvedlo také ministerstvo.

Ukrajina uzavřela vzdušný prostor

Americký senátor Marco Rubio pak uvedl, že se ruské vzdušné síly pokoušejí převzít vládu nad kyjevským letištěm. Ministerstvo průmyslu potvrdilo, že cestující i zaměstnanci byli z letiště evakuováni.

Ukrajina poté podle veřejnoprávní televize uzavřela svůj vzdušný prostor pro civilní lety kvůli vysokému riziku nebezpečí. Letecké společnosti dostaly varování, že by měly zastavit přelety nad územím země kvůli riziku sestřelení nebo kybernetického útoku.

Ukrajinský prezident Zelenskyj o situaci telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Ten Rusko upozornil, že po začátku vojenské operace na Ukrajině je odpovědné za příští oběti na životech a lidské utrpení.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:04 pátek 24. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 53
  • 21
  • 9
  • 8
  • 5
  • 3