Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šok! Policie v souvislosti s výbuchem ve Vrběticích hledá agenty, co měli otrávit Skripala

    Premiér Andrej Babiš na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že důstojníci ruské tajné služby GRU zřejmě byli zapojeni do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Existuje pro to prý důvodné podezření. Česko v reakci na to vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády, Babiš prý má podporu od prezidenta Miloše Zemana. Policie v souvislosti s útokem pátrá po stejné dvojici agentů, kteří jsou podezřelí z útoku novičokem na Sergeje Skripala.

    Do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014 byli podle zjištění českých bezpečnostních složek zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU. Novinářům to dnes večer řekl premiér Andrej Babiš (ANO). 

    Jak se posléze ukázalo, policisté v souvislosti s výbuchem pátrají po dvou Rusech, kteří jsou podezřelí z útoku nervověparalytickou látkou novičok na dvojitého agenta Sergeje Skripala.

    „Policie České republiky, Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), žádá v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti o pomoc při pátrání po dvou osobách, které se měly nejméně v období od 11. října 2014 do 16. října 2014 pohybovat na území České republiky, nejprve v Praze, následně v Moravskoslezském kraji a Zlínském kraji,“ uvedli policisté.

    Jan Hamáček s Andrejem Babišem

    „Osoby využívaly nejméně dvě identity, kdy se nejprve prokazovaly dvěma ruskými pasy se jmény Alexander Petrov (nar. 13. července 1979) a Ruslan Boshirov (nar. 12. dubna 1978), následně pasem Moldavska na jméno Nicolai Popa (nar. 18. července 1979) a pasem Tádžikistánu vydaným na jméno Ruslan Tabarov (nar. 23. října 1975),“ dodali.

    Z Česka bude kvůli tomu vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. ČR musí opustit do 48 hodin, uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je nyní pověřen i řízením ministerstva zahraničí. 

    Výbuch ve Vrběticích

    Babiš dodal, že o celé záležitosti byl informován také prezident Miloš Zeman, který se zvoleným postupem plně souhlasil.

    Sklad č. 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, sklad č. 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:54 neděle 15. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      124
    • Super
      50
    • Tvl
      25
    • Cože
      17
    • Trapas
      16
    • Sladký
      9
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...