Ty senilní blázne a prohnilý mrzáku, titulují Rusové Zemana pro jeho projevu

Prezident Miloš Zeman svým projevem, v němž podpořil Ukrajinu a odsoudil ruskou agresi, zvedl mnoho ruských občanů ze židle. Ani ukrajinská média a ruské opoziční weby neskrývají své překvapení a postoj české hlavy státu označují za velmi překvapivý.

„Šílence je zapotřebí izolovat a nebránit se vůči němu pouze slovy, ale konkrétními opatřeními,“ prohlásil Miloš Zeman s tím, že by Rusko mělo být co nejdříve odstřiženo od systému SWIFT, což je mezinárodní bankovní a finanční síť. Bez přístupu k ní by se federace rychle ocitla ve velkých problémech, které by taková izolace znamenala.

„Před několika dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni a že na Ukrajinu nezaútočí. Přiznávám, že jsem se mýlil,“ řekl dále prezident.

Tuzemská hlava státu svým projevem otevřela pověstnou Pandořinu skříňku a velmi bouřlivé reakce Rusů na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Český prezident vyzývá k odpojení Ruska od systému SWIFT. Ať si ho strčí do zadku, nebudeme se pohoršovat!“ rozohnila se Valena.

„Zeman není tím, za koho jsme ho považovali,“ přisadila si Nadia, jež byla ve svém projevu ještě docela slušná.

Putin vtrhl na Ukrajinu a začala válka.

V diskuzích zazněly i mnohem peprnější výrazy, v tomto ohledu si Rusové podporovaní státní propagandou a Putinem ovládanými médii vůbec neberou servítky. 

„Ty starý senilní blázne! Přerušte všechny dodávky z Ruska, včetně plynu. Buďte důslední! Ještě jste se nám nezodpovídali za Koněva,“ tasila své slovní zbraně bojovná Olga. 

„Zeman je prohnilý český mrzák,“ prohlásil na adresu českého prezidenta Alexander.

Ruský prezident Vladimir Putin hrozí, že vměšování se do jeho záležitostí může mít nesmírné následky.

Zemanova projevu, který byl pro letech podpory Kremlu velmi překvapivý, si všímají i odpůrci Putinova režimu a také ukrajinská média.

„Zemanův projev považujeme za nečekaný. Prezident České republiky má pověst jednoho z evropských politiků, kteří jsou nejoddanější Kremlu. Ještě před několika dny Zeman prohlásil, že nevěří v možnost ruské invaze na Ukrajinu. Tato slova prezident České republiky v současném projevu označil jako chybu,“ citoval web TN.cz autory článku, který zveřejnilo opoziční rádio Svoboda.

„Poprvé po osmi letech odsoudil proruský prezident České republiky Miloš Zeman agresi Ruské federace,“ zaznělo například v Ukrajinských novinách.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:09 sobota 25. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 31
  • 26
  • 8
  • 7
  • 5