Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Analytik: Jsou ruští generálové pitomí, nebo jen plní rozkaz? Ukrajinci se připravovali osm let

    Šojgu a Gerasimov, dva nejvyšší ruští generálové, se při setkání s Putinem, během něhož nařídil zvýšit pohotovost jaderných sil země, tvářili kamenně. | foto: Expres.cz

    Co se v hlavě ruského prezidenta odehrává, ví nejspíše jen on sám. Jisté je, že ze strategického a politického pohledu je průběh operace pro kremelského vládce fiaskem. Podle analytiků se Rusko na válku nepřipravovalo a jeho vedení předpokládalo bleskový úspěch. Ruská armáda podle všeho naprosto nezvládá logistické zásobování. Výhrůžky ruského prezidenta Vladimira Putina jadernými zbraněmi jsou vnímány jako vzkaz západním státům, že je Rusko jaderná velmoc. Hraje Putin o vlastní záchranu a může ještě uspět?

    Stále je pravděpodobné, že Rusko na Ukrajině dosáhne vojenských úspěchů, ale za cenu obrovských ztrát, domnívá se vojenský analytik Lukáš Visingr.

    „Je to strašně jednoduché, ruská armáda se nepřipravovala na válku, připravovali se na jakousi mírovou operaci, při které tam přijdou, sem tam bude malý lokální odpor a většina lidí je bude vítat,“ poznamenal Visingr na dotaz, co je příčinou překvapivě pomalého vojenského postupu Ruska na Ukrajině.

    Šojgu a Gerasimov, dva nejvyšší ruští generálové, se při setkání s Putinem, během něhož nařídil zvýšit pohotovost jaderných sil země, tvářili kamenně.

    Vedení podle něj očekávalo, že operace skončí během dne či dvou. Poukázal na to, že Ukrajina se naopak na válku osm let připravovala.

    Výsledkem podle něj je, že ruská armáda logisticky situaci nezvládá a opakuje se stejný scénář, kdy vyrazí do ofenzivy, Ukrajinci jim ale po pár hodinách zničí zásobování, tedy nákladní vozy s palivem nebo municí.

    Válku na Ukrajině sledujeme zde

    „Několik zásobovacích konvojů už takto Ukrajinci zničili dělostřelectvem nebo pomocí dronů Bayraktar,“ poukázal na bezpilotní prostředky, které Ukrajina koupila od Turecka.

    Postup Ruska označil za naprosté selhání. „Ale ne proto, že by ruští generálové byli pitomí, vůbec ne. Prostě dostali příkaz: Připravte se na mírovou operaci, na okupaci, při které bude nutné udělat maximálně policejní pacifikaci, nic víc. Oni neřekli: Připravte se na regulérní válku,“ podotkl.

    Další vývoj lze podle něj těžko předvídat. Poukázal na to, že Rusové pomalu postupují. Domnívá se, že během týdne nebo dvou musí dosáhnout nějakého úspěchu. 

    „Pokud by se jim to nepodařilo, skutečně netuším, co chtějí dělat. Nemají kapacity, aby mohli takovou válku vést dlouhé týdny nebo i měsíce, to prostě není možné,“ zdůraznil.

    Poukázal zároveň na obrovskou podporu, kterou Ukrajina ze světa dostává, ať už v podobě zbraní, nebo příchodu dobrovolníků. Uvalené sankce na Rusko označil za bezprecedentní. „To nikdo nečekal, že se za Ukrajinou sjednotí celý svět,“ poznamenal.

    Putin podle něj počítal s krátkou operací, která zvedne jeho politickou a společenskou podporu. Výsledkem je ale strategický debakl, řekl Visingr.

    „Musíme přes ten optimismus a tu obrovskou podporu připustit, že Rusko má vojenskou převahu a pořád je pravděpodobné, že Rusové tam těch vojenských úspěchů nakonec dosáhnou, byť za cenu obrovských ztrát,“ poznamenal. 

    I pokud jich ale dosáhnou, ze strategického pohledu podle něj půjde o „totální katastrofu, fiasko a debakl“, protože politicky nezvítězí.

    Dovede si představit, že česká pomoc na Ukrajinu bude ještě širší než nyní. Poukázal na spekulace o dodávce samohybných houfnic DANA. Za pozoruhodné označil informaci, že Evropská unie Ukrajině dodá stíhací letouny, pravděpodobně stroje MiG-29. Šlo by tak nejspíše o stroje z Polska, které v minulosti sloužily v Československu. 

    „Nebyl bych vůbec překvapen, kdyby si nyní polští piloti vybírali dovolenou. Rusové vojáky na dovolené vynalezli, tak nastal čas jim to vrátit,“ uvedl.

    Putin v neděli rozkázal uvést do stavu pohotovosti ruské jaderné síly. Podle Visingra tím Rusko jen vyslalo vzkaz západním státům, že je jaderná velmoc. Podobný krok udělalo i při okupaci Krymu. 

    „Není důvod panikařit a předpokládat, že brzy vypukne jaderná válka,“ řekl. Je to ale podle něj něco, co je třeba brát v potaz. Nepředpokládá, že toto Putinovo prohlášení bude mít přímý vliv na průběh bojů na Ukrajině.

    Rusko ve volném pádu

    Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že Rusko přišlo o 5300 vojáků, 29 letadel, 29 vrtulníků a 151 tanků. Rusové poprvé přiznali ztráty, ale odmítlo sdělit, kolik jich bylo.

    Ruská ekonomika mezitím se dostala do volného pádu.

    Lidé v Rusku se po propadu kurzu rublu snaží z bankomatů vybírat americké dolary, před bankami se už od neděle tvoří dlouhé fronty. Západní sankce mezitím poslaly rubl k dolaru na rekordní minimum, upozornil ve své zprávě server Business Insider. Kurz rublu dnes ráno oslabil téměř o 30 procent a dolar se prodával až za 119 rublů.

    Propad rublu se dostavil poté, co Evropská komise o víkendu oznámila, že západní spojenci vyřadí většinu ruských bank z globálního platebního systému SWIFT a uvalí sankce na ruskou centrální banku. Sankce omezí přístup k části rezerv centrální banky, které činí kolem 630 miliard dolarů (14,1 bilionu korun).

    „Nejdůležitější ze všeho je, že Západ zmrazil ruské zahraniční rezervy,“ uvedl na Twitteru bývalý ruský premiér Michail Kasjanov. „Rubl už není čím podpořit. Zapnou tiskařský lis. Hyperinflace a katastrofa pro ekonomiku nejsou daleko,“ dodal.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:36 úterý 28. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      111
    • Tvl
      9
    • Cože
      7
    • Trapas
      5
    • Sladký
      4
    • Haha
      2