Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sankce proti Rusku? Jsou směšné, Putina spíše povzbudí, reagují (nejen) čeští politici

    Sankce, které s velkou pompou oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, jsou nedostatečné, shodují se čeští politici. Fakt, že se odpojení od systému SWIFT nepodařilo prosadit, zmínil i americký prezident Joe Biden. Ukázal přitom na Německo, Itálii, Kypr a Maďarsko, které návrh zablokovaly. „Jsme v tom sami,“ řekl ve svém projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

    „Reakce států demokratických zemí v NATO i EU by měla být přísnější. Izolace je důležitá, je potřeba říci jasné ne Putinovu režimu,“ míní šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

    „Sankce, které oznámila Evropská unie, vnímám jako slabé a nedostatečné. Namístě by byly mnohem razantnější postihy. Takhle to Putina spíše povzbudí, než aby mu to zasadilo citelnou ránu,“ řekl pro Českou televizi exministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

    Tomáš Petříček

    „Že by ty sankce byly schopny zastavit Vladimira Putina, to si v tuto chvíli nemyslím. Mrzí mě postoj Německa, Itálie,“ řekl místopředseda STAN a ministr školství Petr Gazdík na adresu zemí, které tvrdé sankce pro Rusko zablokovaly.

    I když Německo a další země kvůli dodávkám plynu odstřižení od SWIFT zablokovaly, ozývají se tamní politici, kteří tvrdí, že je to chyba a že nelze čekat na další eskalaci konfliktu na Ukrajině.

    „Máme snad čekat na veřejnou popravu ukrajinského prezidenta v ulicích Kyjeva?“ glosoval situaci jeden z německých politických komentátorů.

    Sankce proti Rusku, které oznámila EU, jsou slabé, zní napříč Evropou.

    „SWIFT je nejostřejší zbraň, kterou máme, a bylo řečeno, že bude použita v případě útoku. Vyloučení Ruska ze systému SWIFT se nesmí zaseknout na Německu!“ napsal na Twitter předseda zahraničního výboru Bundestagu Norbert Röttgen.

    Bohužel i tato mince má dvě strany a mocnosti nyní rozhodují, co je pro přijatelnější. Odstřižení od mezinárodního platebního systému by prý pocítila celá Evropa.

    „Potrestali bychom i sami sebe. Neříkám, že to je špatně, já bych byl třeba i pro, ale musíme si jen uvědomit, že to má náklady i u nás,“ řekl pro iDNES.cz ekonom Dominik Strouhal.

    Rozpaky na Ukrajině

    Pomoc nepomoc, sankce nesankce vyvolaly na Ukrajině rozporuplné reakce. Je z nich možno vyčíst zklamání a bezmoc z toho, že svět sice vyjádřil zemi podporu, jen soucit však nestačí, pokud nepřijde ruku v ruce s pomocí materiální, protože boj proti Rusku Ukrajina svými silami sama nezvládne.

    „Toto ráno bráníme svou zemi sami. Stejně jako včera se nejmocnější země světa dívají zpovzdálí,“ řekl k aktuální situaci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

    „Budeme bojovat za sebe, budeme bojovat za vás, ale s vaší podporou to půjde snadněji,“ řekl českým senátorům ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, který narážel na výše uvedené.

    „K našim přátelům se nesmíme postavit zády,“ reagoval premiér a předseda ODS Petr Fiala. Na mezinárodní úrovni bude proto prosazovat co nejtvrdší sankce proti Rusku.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:14 sobota 25. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      34
    • Haha
      12
    • Sladký
      5
    • Super
      4
    • Cože
      3
    • Tvl
      2