Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Když hořel Notre-Dame, skládal se celý svět, obří požáry na Sibiři netankují nikoho

    Lesy na Sibiři hoří ve velkém, aktuálně plocha v součtu velká jako Středočeský kraj. | foto: Profimedia.cz

    Když shoří pár desítek nebo stovek hektarů lesa v Chorvatsku, Portugalsku nebo Řecku, je z toho poprask. Když lehne popelem střecha katedrály Notre-Dame v Paříži, skládá se a slzí celý svět. Hodně zarudlé oči mají lidí z asijské části Ruska. Sibiřská města zahalil štiplavý kouř ze spálenišť obřích lesů, které je obklopují. V současné době hoří území velké jako Belgie. To na rozdíl od fotogenického svatostánku v Paříži nezajímá nikoho. Mělo by. Ekologické škody a vliv na klima totiž mohou být nedozírné.

    Jen pro představu, v asijské části Ruské federace hoří tajga na rozloze více než tří milionů hektarů, což zhruba odpovídá rozloze 40 procent Česka. Oheň ničí les v neobydlených nebo řídce obydlených oblastech, dým ale komplikuje život lidem ve zhruba 800 menších i větších městech. Zasahuje až na území sousedního Kazachstánu a Mongolska, podle pátečních zpráv už však dorazil i na pobřeží USA a Kanady.

    S ohněm bojuje kolem tří tisíc hasičů, ve vzduchu je několik desítek letadel a vrtulníků. Armáda zasahuje zejména v Krasnojarském kraji a Irkutské oblasti, kde oheň hasí speciálně vybavené letouny Il-76 a vrtulníky Mi-8. 

    Podle úřadů jsou na vině hlavně ilegální těžaři dřeva, kteří požáry chtějí zamaskovat případné stopy. Premiér Dmitrij Medveděv podle agentury Interfax označil nezákonnou těžbu za „mimořádně rozšířenou“.

    Nařídil, aby veškerá technika, která se k tomuto účelu využívá, byla v případě dopadení zabavena a propadla státu. Pomoc s hašením už nabídl americký prezident Donald Trump, ruští představitelé ji zatím nevyužili.

    Možná by měli.

    „Situace s požáry na východě Ruska dávno přestala být místním problémem a stala se celostátní ekologickou katastrofou,“ varovala ruská pobočka Greenpeace.

    S odvoláním na ruské klimatology napsal deník Komsomolskaja pravda, že letošní požáry na Sibiři jsou tak masivní, že mohou ovlivnit změnu klimatu na Zemi a urychlit proces globálního oteplování.

    Podle informací moskevského rozhlasu lidé na sociálních sítích živelně organizují veřejné protesty, které mají upozornit na alarmující situaci na Sibiři. V desítkách ruských měst od Kaliningradu po Vladivostok mají v pátek vyjít do ulic aktivisté varující před následky pohromy a upozorňující na údajnou nečinnost místních úřadů.

    Kvůli Sibiři se zatím nikdo po světě neskládá ani se neburcují davy, holt to není katedrála, která je symbolem Paříže a znají ji lidé po celém světě. 

    Co je lidem do lesů kdesi v Rusku, vždyť jsou tak velké, že nějaký ten požár je nemůže ohrozit...

    Ruští vyšetřovatelé podle ruských médií mají trestně stíhat první lidi odpovědné za rozšíření ohně. Z nedbalosti jsou obviňováni funkcionáři regionálního ministerstva lesního hospodářství v Krasnojarském kraji, kteří údajně nepodnikli včas potřebná opatření, která by kalamitě zabránila.

    Je s podivem, že poslední dobou podezřele přibývá „katastrof“, které decimují hlavně jehličnaté lesy. Ve střední Evropě je to kůrovec, sucho, v Rusku zase ničivé požáry a ziskuchtivé těžařské firmy. Obě dotčené oblasti mají společné ještě jedno.

    Spojují je čínské firmy, které ve velkém skupují dřevo a z kalamit náramně těží...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 18. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      55
    • Tvl
      27
    • Trapas
      25
    • Haha
      21
    • Cože
      18
    • Sladký
      17