Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Apple, Ford, Volvo i Nike stoply prodeje v Rusku: Oblíbená zmrzlina změní název

    V souvislosti s válkou na Ukrajině začíná přituhovat i na poli známých značek. Do Ruska přestává dovážet Apple i Volvo, reaguje i výrobce oblíbené zmrzliny nebo vodky. | foto: Koláž Expres.cz

    Na ruskou invazi na Ukrajině rychle reagují i velké technologické firmy nebo automobilky. Pozastavení prodejů oznámila společnost Apple, ta omezila i fungování služby Apple Pay. K podobným krokům se rozhodl také Google, Ford, Volvo, Harley-Davidson nebo Nike. Přidávají se i firmy v Česku, významné změny ohlásil například výrobce oblíbené smetanové zmrzliny.

    „Jako součást solidarity s Ukrajinou se rozjela i snaha českých firem a lidí přestat používat služby a nakupovat produkty firem z Ruska. Tuto aktivitu podporujeme a rozhodli jsme se pomoci vytvořením seznamu ruských firem, které podnikají v Česku a prodávají u nás své výrobky,“ informují zástupci webu CoVybrat.cz, kteří na svých stránkách věnovaných bojkotu ruských firem a produktů zmiňují například Sberbank, aplikaci Revolut, vozy Lada či vybrané druhy ruských vodek.

    Na trhu s vodkami přituhuje.

    „Stoli vodka je lotyšská vodka, a ne ruská! Vyrábí se ve městě Riga, to jen kdyby chtěl jít někdo do detailu a hledal prostor. Sláva Ukrajině aneb ne všichni Rusové stojí za Putinem,“ brání se obchodníci s alkoholem, kteří mají ve svém portfoliu i vodku Stolichnaya.

    „Jsme hluboce zneklidněni ruskou invazí na Ukrajinu a stojíme za všemi lidmi, kteří kvůli násilí trpí,“ uvedl Apple v prohlášení. V Rusku omezí fungování služby Apple Pay, která umožňuje bezkontaktní placení pomocí telefonu či hodinek. Mobilní aplikace ruského televizního kanálu RT navíc nepůjde mimo zemi stáhnout.

    Automobilka Volvo Cars oznámila, že zastavuje veškeré dodávky nových vozidel do Ruska.

    „Ve Fordu jsme hluboce znepokojeni invazí na Ukrajině, která ohrožuje mír a stabilitu. Situace nás donutila přehodnotit naše operace v Rusku,“ informovala také známá automobilka. Připojila se k některým dalším světovým výrobcům vozidel, například BMW a Volvo.

    Na ruskou invazi na Ukrajině reagují i tuzemští výrobci.„Změníme název. Z Ruské zmrzliny se stane Ukrajinská. Prvním krokem je přelepení názvu Ruská samolepkou s nápisem Podporujeme Ukrajinu a v dubnu už budou na trhu výrobky v nových obalech,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí společnosti Bidfood Alena Šteffelová. 

    S Ruskem nechce nikdo nic mít, lidé i firmy vyjadřují podporu Ukrajině.

    „Touto změnou chceme vyjádřit solidaritu s Ukrajinou a s jejími obyvateli. Cítíme morální povinnost vymezit se alespoň touto formou proti agresivnímu a nespravedlivému počínání představitelů Ruska a dát jasnou zprávu lidem z Ukrajiny žijícím v České republice či na Slovensku, že na ně myslíme a podporujeme je,“ doplnil vedoucí divize Prima Prokop Volf.

    Lidé na podobné kroky reagují vesměs kladně, oceňují, že firmy nad svými budoucími kroky přemýšlejí. Najde se ale i dost těch, kdo mají pocit, že už to odporuje selskému rozumu a že není třeba takového „honu na čarodějnice“.

    „Ne, tomu nevěřím, to je ten nejvyšší level ubohosti. To aby španělskou vesnici také přejmenovali na ukrajinskou, aby spravedlnosti bylo učiněno zadost,“ komentoval podobné kroky jeden internetových diskutérů.

    „Ruská vejce už také nebudou. Nově se přejmenují na Zelenského,“ přisadila si Milena, která naráží na oblíbený lahůdkářský výrobek.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:47 pátek 1. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      9
    • Trapas
      6
    • Tvl
      4
    • Haha
      3
    • Cože
      3
    • Sladký
      3