Zarudlé oči a kožní problémy: Majitel Chelsea Abramovič měl být v Kyjevě otráven!

Ruského miliardáře, majitele Chelsea Romana Abramoviče, a dva ukrajinské vyjednavače kdosi přiotrávil neznámou látkou, napsal deník The Wall Street Journal. Oligarcha a dva členové ukrajinské delegace si po jednání v Kyjevě na začátku března stěžovali na pálení očí a odlupující se kůži na obličeji a rukou.

List The Wall Street Journal s odkazem na své zdroje a investigativní skupinu Bellingcat napsal, že u Romana Abramoviče a nejméně dvou členů ukrajinského týmu se v noci na 4. března po setkání na ukrajinské půdě rozvinuly příznaky otravy neznámou látkou.

Dotyční si měli stěžovat na zarudnutí očí, bolestivé slzení a olupování kůže na tvářích a rukou. Reportér Bellingcatu Christo Grozev tvrdí, že viděl fotografie účinků otravy u Abramoviče i obou Ukrajinců.

„Bohužel se nepodařilo zajistit včasný odběr vzorků ve Lvově, přes který tito lidé cestovali do Istanbulu,“ uvedl Grozev s tím, že cílem nebylo nikoho zabít, mělo jít „pouze“ o varování.

Ukrajinské hlavy státu se incident neměl nijak dotknout. „Prezident neměl žádné podezření na otravu,“ uvedl mluvčí Volodymyra Zelenského. 

Ukrajinci podle WSJ z údajného útoku viní zastánce tvrdé linie v Moskvě, kteří chtěli „sabotovat mírová jednání“. Zdravotní stav zasažených lidí se už zlepšil.

Kreml podezření z otravy nekomentoval.

Jeho mluvčí Dmitrij Peskov minulý pátek uvedl, že se Abramovič do vyjednávání zapojil v jeho počáteční fázi. Mírové rozhovory podle mluvčího od té doby pokračují na úrovni delegací. 

Abramovič, který měl na několik hodin přijít o zrak, se na mírových jednáních chce i nadále podílet, a to i přes podezření z otravy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:18 úterý 26. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4