Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Putinova mládež: Ruské influencerky mluví o hrdosti a zlých Ukrajincích, sportovci hrdě nosí Z

    Ruští influenceři a sportovci nadále podporují Putina. | foto: Instagram

    Je tomu už týden, co Rusko oznámilo zákaz sociální sítě Instagram jakožto extremistické platformy, která schvaluje násilí vůči Rusům. Internet rázem zaplavily potoky slz ruských influencerů, kteří se museli rozloučit s živobytím. Jenže spoustě z nich zatím profil na „ďábelské západní platformě“ funguje. Toho se ale k vyjádření nesouhlasu s válkou využít nerozhodli, naopak.

    Především influencerky z Ruska jedou na Instagramu „bomby“ dál. 

    Spoustu fotek v bikinách či ve spodním prádle sice občas proloží výzvou, aby je fanoušci začali pro jistotu sledovat také na Telegramu nebo jiných sociálních sítích, vládní zákaz ale obcházejí. 

    Některé tím, že se aktuálně nacházejí v zahraničí, mezi ruskou zlatou mládeží frčí především Dubaj. Jiné ovšem bezstarostně sdílí polohu z Moskvy nebo jiných ruských měst, dost možná jim vyšla finta s privátní VPN adresou.

    Ruská vláda přitom zákaz bere vážně, objevily se dokonce informace o tom, že policie prolézá lidem na protiválečných demonstracích telefony, načež ty, kteří Instagram nadále používají, zatýká. 

    Ruské instagramerky se zřejmě i proto mají na pozoru, nevyjadřují se k válce a většina z nich si vypíná diskuze. Těm, které tak neučinily, se v komentářích hromadí ukrajinské vlaječky či nadávky.

    Najdou se ale i tací influenceři, kteří vyjadřují podporu svojí zemi, přestože její představitelé nechávají na Ukrajině páchat válečné zločiny. 

    „Sleduji, jak někteří respektovaní lidé spěchají psát sloupky do západních médií o tom, jak se stydí, že jsou Rusové. V New York Times dokonce zaznělo, že jsme selhali jako národ. No, někteří se snaží od naší země distancovat podle mého proto, aby si udělali alibi,“ píše influencerka Nasťa Ivlejeva, která má pod přezdívkou Agent Girl na Instagramu bezmála devatenáct milionů fanoušků.

    Ruská influencerka Nasťa Ivlejeva

    Zdůrazňuje, že být Rusem není ostuda a že ona je na svou zemi hrdá.

    „Kdybych já psala sloupek do NY Times, řekla bych toto: V Rusku žije 144 milionů lidí různých národností, názorů a vyznání. Jsme rozdílní, často spolu nesouhlasíme a hádáme se i se svými blízkými. Naše země je v zásadě mnohem složitější a rafinovanější, než se zdá jejím nejhorlivějším kritikům. Zůstávám tu a nechci, aby se v západním tisku mým jménem říkaly podobné věci,“ zuří Nasťa.

    Ruskou propagandu podpořila i další osmnáctimilionová instagramová hvězdička, a sice Xenia Borodina. Ta jeden ze svých posledních příspěvků uvedla větou, že „ji všichni dobře znají a že pokud jde o děti, nehodlá mlčet“. 

    Kdo by čekal, že vyjádří nesouhlas například s barbarským ostřelováním porodnice a dětské nemocnice v Mariupolu, plete se.

    „Když je novinářům v přímém přenosu na ukrajinském televizním kanále dovoleno vyzývat k zabíjení ruských dětí, překračuje to všechny hranice. Všechno ruské můžete nenávidět, jak chcete. Ale vyhrožování dětem si zaslouží trest,“ hřímá influencerka nad údajným novinářem, který podle ní uvěřil protiruské propagandě a schvaloval zabíjení ruských dětí. Jaký případ konkrétně měla na mysli, neuvedla.

    Xenia Borodina

    Speciální oporu má Putin v ruských sportovcích, především gymnastech či krasobruslařích, kteří jsou mezi ruskou mládeží v kurzu. 

    A tak si například známá krasobruslařka Alina Zagitovová před svým milionem sledujících pochvaluje krásy kremelského státního paláce, kde prý byla s parťačkou čerpat inspiraci.

    Alina Zagitovová v kremelském paláci

    Kapitolou samou o sobě pak je delegace olympioniků, která Putina podpořila přímo na jeho sjezdu na moskevském stadionu Lužniki, kde pronesl plamenný projev a obhajoval v něm invazi na Ukrajinu

    Sportovci měli na krku zavěšené medaile, hlavní ovšem byla písmena Z v ruské trikoloře, jež měli připnutá na bundách. Jde o známý symbol, jímž se na frontě prezentuje ruská armáda. 

    Ruští sportovci na Putinově přehlídce s písmeny Z na bundách

    Ruští sportovci na Putinově přehlídce s písmeny Z na bundách

    Zetka na sobě měla taková esa jako plavec Jevgenij Rylov, běžec na lyžích Alexandr Bolšunov nebo gymnastická dvojčata Dina a Arina Averinovy. Nechyběl také krasobruslařský pár Nikita Kacalapov a Viktoria Sinicinová. 

    Krasobruslařka Viktoria Sinicinová

    A velkou hvězdou delegace pak byl gymnasta Ivan Kuljak, který se krátce po zahájení války „blýskl“ písmenem Z na dresu, když se postavil na stupínek vítězů vedle ukrajinského soupeře.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:22 úterý 19. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      43
    • Super
      24
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6
    • Cože
      5
    • Haha
      3