Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Exkluzivní rozhovor s matkou Anety: Ahmed mohl lhát, protože je muslim, řekla mi policie

    • Aneta se podle policie 13x sama bodla do hrudníku
    • Verzi o sebevraždě odmítá její matka uvěřit a najala si právníka
    • Expres s ní přináší druhou část exkluzivního rozhovoru

    Aneta se svou matkou Annou. | foto: archiv Anny R.

    Přinášíme druhou část rozhovoru s matkou Anety Rodové, která zemřela na třináct ran nožem, které mimo jiné zasáhly plíci a třikrát srdce. Policie uzavřela případ s tím, že spáchala sebevraždu. Její matka policejnímu verdiktu nevěří a rozhodla se pátrat na vlastní pěst.

    V první části rozhovoru - čti zde nám paní Anna popsala podivný trojúhelník vztahů, v němž se nacházela její dcera Aneta, kamarádka Kateřina a především její libanonský milenec Ahmed. Tento osmačtyřicetiletý cizinec je zásadní postavou celé tragédie.

    V jeho bytě strávila Aneta poslední noc, v jeho kuchyni se údajně sama ubodala a na jeho výpovědi mimo jiné staví kriminalisté teorii o sebevraždě.

    S postojem policie v duchu vyšetřování skončilo, zapomeňte se nechce smířit Anetina matka.

    Najala si právníka a oslovila desítku odborníků na patologii a kriminalistiku. Domáhala se důkazů, pitevních zpráv, fotografií, osobních věcí své dcery. Prosila všude o pomoc, kriminalistům se dobývala do dveří a žádala je o schůzky. Většinou narazila na obstrukce, neochotu, mlčení, ignoraci, úřednický dril a schovávání se za obecné citace zákona. Přesto to nevzdala a pro policii je tato žena opravdu tvrdým oříškem.

    Expres.cz: Vy jste se rozhodla vést něco jako vlastní vyšetřování. Co vás k tomu vedlo?

    Chci se dozvědět pravdu. Když mi zemřela dcera, nikdo se se mnou nechtěl bavit. Nikdo mi nedokázal vysvětlit, jak a proč zemřela. Každý den jsem proplakala a málokdo si dokáže představit, jakou bezmoc jsem prožívala.

    Přesto se už přes rok snažíte znovu otevřít případ vaší dcery. Kdo vám pomáhá?

    Mám svého právního zástupce. Během jednoho roku jsem oslovila desítku specialistů a znalců. Detailně jsme prostudovali celý spis, mluvili s lékaři, se soudními znalci, se svědky a přitom jsme objevili spoustu nesrovnalostí v policejním vyšetřování.

    Fotogalerie

    Co například?

    Já bych začala tím, jak mi policie bránila nahlížet do spisu. Případ byl uzavřen 17. dubna a k dokumentům jsem se dostala až v srpnu. I předtím se se mnou vůbec nebavili. Všude mi říkají: „jako pozůstalá máte nárok na tohle a tohle“, ale já to z nich nemůžu dostat. Říkala jsem jim, že mám nárok na originály fotek z pitvy.

    Jak vám policie vysvětlila svůj postup?

    Vymlouvali se na to, že jsou vázáni mlčenlivostí. Ale to je nesmysl. Takto mohou postupovat jen ve dvou případech a to, když probíhá trestní řízení a dokud není spis uzavřen. Což v našem případě neplatí. A přesto nám doteď nechtějí předat fotky z pitvy a šaty, které měla Anetka na sobě.

    Proč jste chtěla její šaty?

    Protože podle fotografií z pitvy byly roztrhané. Přitom ve spisu stojí, že nedošlo k zápasu. Přitom podprsenka i blůzka byly na cáry. Mám jako uvěřit tomu, že dcera se bodala nožem do hrudníku a přitom si trhala šaty?

    Co jste se dál dozvěděla ze záznamů o pitvě?

    Z pitvy nám předali jen černobílé fotky a tam zranění vypadalo úplně jinak než na barevných fotkách, které jsou ve spisu. Dcera se měla bodat obouruč. Já si ale neumím představit, že se bodám obouruč, několikrát a ještě, když mám prořezaná zápěstí.

    Aneta měla i pořezané zápěstí?

    Ano, je ale zarážející, že nůž měl zoubkatou čepel. Ta rána, která je na zápěstí, nevykazuje okraje zoubků, ale čistý řez. To znamená, že rány na ruce byly od jiného nože. Dostal se ke mně posudek ze sborníku kriminalistiky z případu vražd Stodolových a musím říct, že jsem se několikrát rozbrečela. V případě Stodolových totiž byly v pitevních zprávách použity úplně stejné obraty, které doktor ohledně toho zápěstí použil i v pitevní zprávě u Anety. Lékař v případu Stodolových psal, že ty řezné rány vznikly za života obětí. Ale když policie odhalila vrahy, tak ti se přiznali, že ty řezné rány jim dělali po smrti, aby to vypadalo jako sebevražda.

    Co ve spisu stojí k té nejpodivnější věci - jak se mohla Aneta sama bodnout do hrudníku a to dokonce 13x?

    Zpráva říká, že spáchala sebevraždu 13ti bodnými ranami, z čehož 3 rány do pravé komory srdce byly smrtelné. Pak je tam popsán zvláštní způsob, jak vznikla druhá rána. Prý smrtící nůž sám povyjel a sám zajel do stejného bodného kanálu. Já tomu nevěřím a nerozumím tomu. Nedovedu si představit, jak mi může nůž sám vyjet z hrudní dutiny a sám mi do hrudní dutiny zajet. Pak tady zákonitě musel být někdo, kdo ho opět vyndal. Jsou tam i nejasnosti, kde ten nůž našli. Ve spise je jednou na kuchyňské lince, pak na zemi, pak se našel v ložnici. Pokaždé něco jiného.

    Žádala jste o vlastní posudek ze strany lékaře?

    Chtěla jsem po doktoru Tomáškovi, který prováděl první pitvu, aby mi to vysvětlil. Ale ten mi jen řekl, že se námi vůbec nebude bavit. Naposledy jsem poprosila o konzultaci docenta Pirka. Dcera měla podle pitvy litr a půl sražené krve v jedné plíci a druhá jí zkolabovala. Podle policie moje dcera prudce krvácela do plic, a přitom se dokázala s Ahmedem prát o nůž. Pouhý laik musí vidět, že je to nesmysl.

    Policie vás nikdy nevyslechla?

    Nikdo se mnou nemluvil. Volala jsem policajtům každý měsíc, prosila je o audienci, žádala o vysvětlení. Po mnoha urgencích pan vyšetřovatel souhlasil se schůzkou. A když jsem pak za ním přijela na služebnu - na předem domluvený čas, tak tam vůbec nebyl. Od té doby mi nezvedá telefon.

    Při pitvě záhadně zmizelo i Anetino srdce. Vysvětlil vám někdo, jak se to mohlo stát?

    Nevěděla jsem, že dceru pohřbíváme bez srdce. Dozvěděla jsem se to až čtyři měsíce po pitvě a úplně náhodou, protože jsem hovořila s lékařem, který pitvu prováděl. Ptala jsem se ho, jestli je možnost, že si to dcera způsobila sama. On mi suše sdělil, že se k tomu nemůže vyjádřit, protože to srdce v těle nebylo.

    Řekli vám, kde je?

    Řekl mi, že je buď naložené ve formaldehydu, nebo je zpopelněné, a že mi to zavolá asistentka. Řekla jsem jim, že s tímto postupem nesouhlasím, protože dcera nebyla pohřbena. Dodnes mi nikdo nezavolal.

    Nedošlo ani k rekonstrukci tragické události?

    Snažili jsme se, aby byla. Aby nám to někdo ukázal, protože si to podle těch informací, co nám poskytla policie, neumíme vůbec představit. To, co tam píšou, hlavně to píšou pokaždé jinak, každý si tam něco přidal, řešily to tisíce policistů a není v tom pořádek a není nám vysvětleno, jak to tedy bylo. Policie mi odpověděla, že rekonstrukci nemohou udělat, protože Ahmed ten byt prodal. Já jsem navrhovala, že tam dojdu, domluvím se s těmi lidmi, kteří tam bydlí. Vysvětlím jim situaci, zaplatím jim za hodinu té rekonstrukce a oni mi to určitě dovolí. Nebo to mohli udělat v jiném bytě podobných rozměrů. Možná ani nezemřela v tom bytě.

    Jak jste k tomuto došla?

    Jeden z vyšetřovatelů mi popsal, že když dorazili na místo činu, byla spousta krve na chodbě. Ne v bytě.

    Ahmed, který policii vypověděl, že Anetu viděl, jak se bodá v kuchyni, podstoupil test na detektoru lži. Znáte výsledky?

    Ptali jsme se policistů, jestli ho udělal, a ti nám tvrdili, že udělal, pak že neudělal, a i přesto, že ho udělal. Výsledky jsme se dozvěděli až po těch pěti měsících. Výsledky detektoru lži jsou šílené, protože on lže v pěti otázkách, a je to vyhodnocené tak, že se musí přihlédnout k tomu, že je muslim, takže má trošku jiné cítění, přestože se ho ptali, jestli rozumí česky. On řekl, že je tu jedenáct let, že nechce tlumočníka, a i přesto je to vyhodnocené jako v pořádku. Jsou tam jasné indicie, že ten člověk lže. A to i v zásadních otázkách, jestli byli v bytě sami.

    Jaký bude Váš další postup? Předpokládám, že se na něm domlouváte s advokátem.

    Čekáme na vyjádření, co se bude dít dál. Pořád jsme slušní, i když ty lhůty už jsou za rámec všeho. Když si vezmete, že nám nechtějí poskytnou odpovědi na ty otázky, nechtějí nám vydat ty věci. Ráda bych to přežila, můj zdravotní stav se radikálně horší. Zničilo mi to život. Myslím, že jsem si takové chování policie skutečně nezasloužila. Já pořád doufám, že na ty otázky dostaneme odpovědi.

    Jak myslíte, že zemřela vaše dcera?

    Samozřejmě, že mám svoji teorii, ale nechci ji zveřejňovat. Na celé věci mě nejvíc zaráží přístup policie. Proč nechtějí vysvětlit, jak došli k tomu, že se mohla sama třikrát bodnout do srdce? Proč neprojeví žádnou ochotu se o čemkoliv bavit? Kamkoliv se otočíme, tak narazíme, všude nám hází klacky pod nohy. To přece není normální, zatím musí být něco jiného.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 úterý 12. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      283
    • Tvl
      58
    • Super
      43
    • Haha
      21
    • Trapas
      19
    • Sladký
      12