Zázračných roušek měla brněnská firma udělat statisíce. Neušili nic a jde po nich ČOI

Brněnská firma Respilon se už v lednu chlubila tím, že umí vyrábět roušky, které dokážou nebezpečný virus izolovat a také zabít. To zaujalo i Ministerstvo zdravotnictví, které si u firmy neváhalo objednat statisíce roušek. A zatímco se Češi radovali, jak jsou zdejší lidé šikovní, společnost nedokázala do června ušít jedinou roušku.

Když koncem ledna Evropa řešila strach z epidemie koronaviru, firma z Brna oznámila, že vyvíjí roušky z unikátních nanovláken, jež bojují proti šíření nemoci.

Pomůcky s touto technologií mají viry dokonce zabíjet. Na trh se měly dostat do šesti až sedmi týdnů. Cena se podle majitele společnosti měla pohybovat okolo padesáti korun za kus.

„Očekáváme, že vývoj dokončíme asi za čtrnáct dní. Má v sobě nanočástice oxidu mědi. Budeme je produkovat v řádu statisíců za měsíc,“ citoval majitele společnosti Romana Zimu v lednu web Seznam Zprávy.

Možnost zajistit pro obyvatele České republiky tento typ ochranných prostředků zaujal i vládu, která měla zájem o statisíce roušek. V březnu Adam Vojtěch (za ANO) hrdě oznámil, že s firmou podepsal smlouvu.

„Obdržíme darem třicet tisíc kusů speciálních nanovlákenných roušek a od dubna bude česká společnost Respilon našim zdravotníkům dodávat každý týden sto tisíc kusů respirátorů nejvyšší třídy, které umí koronaviry nejen zachytit, ale i zahubit! Dají se navíc opakovaně použít,“ radoval se ministr zdravotnictví.

Brzy se objevil problém. Pochybnosti vzbuzovaly certifikáty, jimiž se firma chlubila. Vysoké učení technické v Brně (VUT) i americká laboratoř Nelson Labs popřely, že potřebné testy pro firmu provedly.

„VUT není akreditovanou laboratoří pro respirátory a roušky a výrobky tohoto druhu tedy neschvaluje a ani nemůže certifikovat jejich shodu s technickými či jinými obecně závaznými normami,“ řekla manažerka PR a marketingu Fakulty strojního inženýrství VUT Radka Španihelová.

Adam Vojtěch podepsal s firmou lukrativní smlouvu. Z objednávky nakonec sešlo.

Firmu tvrdě kritizoval i samotný rektor VUT Petr Štěpánek, který ji neváhal přirovnat ke šmejdům.

„S radostí a hrdostí sleduji, jaký pocit sounáležitosti je mezi našimi lidmi, ale bohužel jsou i šmejdi. Některé firmy se chlubí tím, že něco vymyslely, že to VUT otestovalo, ale opak je pravdou. Píši o firmě Respilon,“ rozčiloval se Štěpánek.

Spor mezi VUT a firmou Respilon podle deníku Právo trvá i nyní. Firma má VUT dlužit čtvrt milionu korun. 

Z lukrativní zakázky pro českou vládu sešlo a místo všeobecného uznání teď jednání brněnské společnosti řeší Česká obchodní inspekce (ČOI).

Zázračné roušky, které měly chránit zdraví občanů, nejenže nemá Ministerstvo zdravotnictví, ale ani nyní žádná výroba nezačala. Na vině jsou údajně problémy s dovozem speciální výrobní linky, která má do ČR připutovat z Číny.

Kdy a jestli vůbec se výrobní linka na roušky rozjede, už firma raději odmítá sdělit, a tak můžeme doufat, že se třeba do té doby lidstvo s nákazou vypořádá samo. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:37 středa 30. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 60
  • 41
  • 29
  • 26
  • 26
  • 23