Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nejpoužívanější herbicid Roundup: Spása pro zemědělce, nebo příčina rakoviny?

    Kontroverzní a nejpoužívanější herbicid 21. století. Roundup. Způsobuje rakovinu? | foto: koláž expres

    V Kalifornii se odehrál příběh jako vystřižený z filmu. Muži, jenž denně několik let udržoval školní hřiště herbicidním přípravkem Roundup, byla diagnostikována rakovina, která je momentálně ve svém terminálním stadiu. Pár týdnů před smrtí soud došel k bezprecedentnímu závěru, že příčinou nemoci je herbicid. Jeho výrobce musí vyplatit poškozenému 289 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 6,5 miliardy korun) odškodné. Je to vůbec poprvé, co byl již čtyřicet let nejpoužívanější herbcid na světě propojen se vznikem rakoviny. Co je herbicid Roundup zač a proč je v tolika zemích zakázaný?

    Dewayne Johnson, jemuž zbývá pár týdnů života, zvítězil nad společností Monsanto, která vyrábí dnes již legendární herbicid Roundup. Kalifornský soud totiž tento výrobek uznal jako příčinu vzniku rakoviny, která byla muži před pár lety diagnostikována a na niž umírá. Jedná se o první spor, který skončil rozsudkem v neprospěch výrobce. Herbicid byl poprvé soudně označen za možnou příčinu onemocnění. 

    Proti rozsudku společnost podává odvolání a na adresu poškozeného vydala strohé prohlášení, v němž sice s mužem soucítí, nicméně hodlá podniknout maximum pro to, aby jméno herbicidu očistila. O jaký přípravek se jedná?

    S panem Johnsonem a jeho rodinou soucítíme, ale rozsudek nemění nic na tom, že více než 800 vědeckých studií podporuje fakt, že glyfosát obsažený v přípravku nezpůsobuje rakovinu a nezpůsobil ani rakovinu pana Johnsona,“ zní prohlášení společnosti Monsanto, kterou nedávno koupil gigant Bayer, pod jehož jménem se bude legendární Roundup nadále prodávat. 

    „Hodláme očistit jméno herbicidu, který má za sebou více než čtyřicetiletou historii bezpečného užívání a nadále bude účinným nástrojem pro zemědělce,“ pokračuje výčet prohlášení společnosti, která byla založená v roce 1901 a jméno si vybudovala na výrobě agrochemikálií.

    Roundup byl poprvé představen v roce 1927 a jako tzv. vlajkový výrobek společnosti Monsanto se z něj stal nejpoužívanější herbicid na světě. Jeho účinnou látkou je glyfosát, který byl WHO zařazen mezi potenciálně karcinogenní látky. 

    Ačkoliv sama společnost je držitelem mnoha studií, které mají prokazovat zdravotní nezávadnost, látka je podle mnoha nezávislých zdrojů označena za možného původce autismu. Dále se jí přisuzuje spojitost se vznikem ADHD, diabetu, depresí, Alzheimerovy choroby. Dokonce existují studie, které potvrzují přímou souvislost mezi reziduí látky a poškozením plodů. Tím, že látka zůstává na rostlinách, je obsažena v plodech, dostává se i do půdy a do vodního koloběhu, jedná se tedy o látku, kterou přijímáme s potravou.

    V mnoha zemích se léta brojí proti užívání Roundupu a v některých státech je dokonce částečně nebo zcela zakázáno. Tam patří namátkou Austrálie, Belgie, Brazílie, Kanada, Dánsko, Velká Británie, Německo, Řecko, Itálie, Lucembursko, Holandsko, Nový Zéland, Slovinsko, Španělsko, Švédsko nebo Švýcarsko. Herbicid se dává také do souvislosti s geneticky modifikovanými plodinami, neboť ty jsou vůči chemikálii odolné, a tudíž se na GMO plodiny používají mnohem větší dávky postřiků.

    Na případu je pozoruhodné i to, že zahraniční média uvádí, že společnost má k dispozici utajené dokumenty, které veškeré negativní dopady přípravku potvrzují. Na tyto dokumenty se také odvolával soud v Kalifornii, jenž uznal společnost Monsanto vinnou z úmyslného ublížení na zdraví a ze zamlčování kompletních studií. Ačkoliv spor není u konce, protistraně jde o to, alespoň poukázat na možnou souvislost s poškozením zdraví a se vznikem rakoviny.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:42 pondělí 10. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      21
    • Super
      8
    • Tvl
      8
    • Trapas
      7
    • Sladký
      7
    • Haha
      5