Romský sjezd v Praze: Jdeme do politiky! Cílem jsou i kvóty v práci a školách, říká Emil Zajac

Pořádně živo bylo v sobotu odpoledne ve druhém patře Business centra Freyova u zastávky metra Vysočanská. Nedávno vzniklá politická strana Roma Luma tam uspořádala romský sjezd, jehož cílem bylo nastoupit cestu ke sjednocení menšiny pro společný boj za lepší společenské postavení. Na pilotním setkání padlo několik návrhů, jak by strana měla postupovat v budoucnu. Na místě byla i redakce Expresu a jeden ze zakladatelů, známý účastník reality show VyVolení, nám popsal, jak a proč Roma Luna vznikla a že si stanovila třeba i odvážný cíl zajistit kvóty pro zaměstnání i školy.

Na sjezd dorazilo několik desítek Romů, čekal na ně raut, kde se podávaly chlebíčky a sladké zákusky. Velký byl i výběr nápojů, a to striktně nealkoholických. Na programu nebyla zábava, ale vážná diskuze o tom, jak menšinu sjednotit a jak prosazovat její zájmy.

Vystoupilo několik řečníků, kteří většinou odhalili i vlastní zkušenosti s nevybíravým či vyloženě rasistickým chováním a předsudky.

Romský sjezd v Praze

„Známe to každý. Nastoupíte do metra a všichni si začnou pevně chytat kabelky. V obchodě nás hlídá ochranka, já tomu říkám speciálně přidělená asistence. Ještě v Mostě jsem kdysi zažil v hospodách nápisy: Romy neobsluhujeme,“ prohlásil jeden z řečníků.

Snahy sjednotit romskou menšinu se v minulosti objevovaly často, podle organizátorů sjezdu ale vždy vyšly naprázdno a Romové teď nemají žádné adekvátní zastoupení. A právě proto vznikla politická strana Roma Luma.

Sjezd moderoval známý romský reportér České televize Richard Samko.

Stojí za ní tři muži, aktivista Marco Cavali, Pavel Červeňák a také Emil Zajac. Právě s dobře známým účastníkem historicky první české řady reality show VyVolení udělal Expres.cz nejen o romském sjezdu, ale i projektu Roma Luma rozhovor.

„Sjezd hodnotím pozitivně. Padlo tam několik návrhů od neziskových organizací, vyjadřovala se také paní Adamová, zastupitelka města Chomutov. Měla by se vytvořit větší spolupráce mezi kraji, ideální by bylo, aby v každém z nich byl zástupce romské komunity. Ti zástupci by řešili problematiku jak školství, tak i bydlení či pracovních příležitostí. Spolupracovali by jak s neziskovými organizacemi, tak s úřady či zastupitelstvem,“ prozradil nám Zajac.

Richard Samko, Marco Cavali, Emil Zajac

Vize jeho a kolegů je taková, že vznikne dokonce asociace Romů, která by zaštiťovala všech čtrnáct krajských měst.

„Tento sjezd byl zatím spíše o tom, že každý řekl nějaký názor. Vše je otevřené. Každý od nás dostal memorandum a kodex, kde je vše popsáno. Budeme čekat na odezvu, jak se k tomu postaví odborná i laická veřejnost a zda o to Romové vůbec budou mít zájem,“ vysvětluje Emil Zajac.

Chceme spolupracovat, ale ne s Okamurou. Cílem jsou i kvóty

Zeptali jsme se ho i na to, jak a proč vlastně strana Roma Luma vznikala a co si klade za nejbližší cíle.

„Jsme na scéně rok a měsíc. Politická strana vznikala tak, že jsme chodili do vyloučených lokalit a pomáhali lidem. Dělali jsme to ale formou zábavného pořadu, kde byly legrácky a pranky. Jenže Romové nás začali oslovovat, abychom jim pomohli, načež jsme zjistili, že tu nemají nikoho, na koho by se mohli obrátit. Když se obrátí na neziskovky, ty jim mohou pomoci jen oblastně, v terénu. Nemohou působit v politicky,“ popisuje jeden ze zakladatelů.

Dorazily desítky lidí.

„Naše ambice jsou takové, že bychom zhruba za rok a půl chtěli postavit kandidátku. Samozřejmě ale víme, že jako romská strana nemáme šanci získat pět procent a dostat se do parlamentu. To prostě nejde. Nabízíme ale otevřenou spolupráci všem, až na extremisty, jako je třeba pan Okamura, který na Romy dost útočí,“ dodává Zajac.

Roma Luma má podle něj v plánu nejen pomáhat Romům jako takovým, ale také spolupracovat s ostatními politickými subjekty na tom, aby menšina dobře fungovala s většinou.

„Jsme orientováni doleva. Nechceme ale dělat politiku jen pro Romy a zabývat se jenom romskou otázkou. Chceme celoplošně pomáhat lidem a být pragmatičtí. Jasně, na politické scéně se hádat a snažit se vydobýt naše cíle, ale byli bychom rádi i za to, když se na nás obrátí majorita, protože ty problémy tu vždycky byly, jsou a budou. Chybí akorát tah na branku, kdy člověk přijde a řekne: Tady by se to dalo vyřešit tak a tak. Nastavit nějaký mechanismus, který bude fungovat jak pro majoritní společnost, tak i pro Romy,“ popisuje ikona reality show VyVolení.

K dispozici byl i bohatý raut.

Strana má dokonce odvážnou ambici prosazovat kvóty, což je v majoritní společnosti hodně neoblíbené slovo. Podle Emila Zajace ale někteří zaměstnavatelé kvůli předsudkům odmítají dávat Romům práci a vše se odvíjí i od toho, že romské děti mají těžší přístup k vzdělání.

„Hlavně chceme prosadit určité kvóty, ať už v pracovním sektoru, nebo školství. To v Česku chybí. Romové často nemají vzdělání, protože to se za komunistů zaspalo, ale teď je jiná doba a bylo by fajn, aby naše romské děti začaly navštěvovat školy a přestala fungovat segregace. Je potřeba, aby na to někdo poukazoval a navrhoval to. Proto politická strana,“ říká odhodlaně.

Sjezdu předcházely spory

Pravda je, že to Emil Zajac s kolegy nemá a nebude mít lehké. Jak píše i server Romea.cz, zdaleka ne u všech Romů má jejich politický projekt podporu a i pořádání sjezdu provázely rozepře.

Romský sjezd v Praze

Řada zástupců neziskových organizací pozvánku odmítla, spousta lidí pak v komentářích stranu Roma Luma kritizuje.

„Řeknu to trochu diplomaticky. My jsme na začátku, jsme tady rok. A pravda je, že jsme se na sociálních sítích zprvu neprezentovali úplně šťastně. To se nelíbilo některým lidem z neziskového sektoru, kteří v něm pracují spoustu let. Bude nám trvat, než přesvědčíme i odbornou veřejnost, ta je zatím zdrženlivá. Naším cílem je ale právě i to, aby Romové spolupracovali mezi sebou a nebyly mezi nimi spory. Když se to ucelí, bude to mít dobrý výsledek,“ říká s nadějí Zajac.

Na další fotografie z romského sjezdu v Praze se podívejte v galerii!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 17. července 2023. Anketa je uzavřena.

  • 308
  • 62
  • 31
  • 23
  • 13
  • 8