Problémy s uprchlíky na hlaváku: Romští ochrankáři mají napadat lidi. Policie: Řešíme to!

Ukrajinští Romové, kteří ještě nedávno okupovali historickou budovu hlavního nádraží v Praze, už se rozprchli po městě. Někteří skončili ve stanovém městečku v Troji, jiní zase poputují do Malešic. Na hlaváku zbyly už jen poslední rodiny, o jejichž bezpečí se stará skupinka Romů z České republiky, které si údajně najaly neziskovky jako ochrankáře. Podle zjištění Expresu se ale muži chovají velmi agresivně ke kolemjdoucím. Dostal se k nám například příběh o nejmenovaném fotografovi, jehož měli členové security týmu napadnout teleskopickou tyčí! Muž skončil v kaluži krve a strávil den v nemocnici. „Někteří mají u sebe i plynové pistole,“ řekl nám člověk, který s agresivními Romy přišel do styku. Policie incident potvrdila.

Expres nedávno informoval, že na hlavním nádraží v Praze přežívá několik romských rodin z Ukrajiny, které prchají před válkou. Zhruba dva týdny po naší reportáži jsme se na místo vydali znovu. Dnes už je historická budova takřka vylidněná, narazili jsme tu jen na několik posledních uprchlíků, kteří čekají, co s nimi bude dál.

Kromě mladých dobrovolníků bylo na místě také několik česky mluvících Romů ve vestách, kteří měli nejspíše za úkol starat se o bezpečí ukrajinských rodin.

Expresu se podařilo zjistit, že muži, jimž práci pravděpodobně dohodily neziskové organizace specializující se na pomoc Romům, se chovají velmi agresivně ke kolemjdoucím.

Fotografa napadli teleskopickou tyčí, skončil v nemocnici

Do rukou reportérů Expresu se dostal příběh nejmenovaného fotografa, který dělal na hlavním nádraží v Praze reportáž o rodinách z Ukrajiny. Když odcházel, skupinka ochrankářů ho bez varování napadla. Muž podle našich informací skončil v kaluži krve s tržnou ranou na hlavě a musel strávit jeden den v nemocnici.

„Zbili ho teleskopickou tyčí, někteří mají u sebe i plynové pistole,“ svěřil se nám člověk, který přišel s agresivními členy ochranky do styku.

„Podobných incidentů se tam prý stalo několik. Jsou agresivní a bezdůvodně útočí na kolemjdoucí,“ dodal muž, který si z pochopitelných důvodů nepřál být jmenován.

Expres kontaktoval tiskové oddělení pražských policistů. Policie nám potvrdila, že k výše popsanému incidentu s fotografem skutečně došlo a celá věc je nyní v řešení.

„Jednalo se o spor mezi mužem a ostrahou hlavního nádraží. V tento okamžik je věc v prověřování pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití,“ řekl Expresu policejní mluvčí Jan Daněk.

Máte podobnou zkušenost či informace ke zmíněnému incidentu? Ozvěte se nám na tip@expres.cz.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 29. září 2022. Anketa je uzavřena.

  • 106
  • 31
  • 17
  • 14
  • 9
  • 6