Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Strach z demonstrace v Teplicích za „českého Floyda“: Romové se už hádají mezi sebou!

    Obyvatelé Teplic se třesou strachy! V sobotu se má uskutečnit další demonstrace proti policejnímu zásahu, po němž před několika týdny zemřel tamní romský narkoman Stanislav Tomáš. Objevují se zprávy, že půjde o mnohem vyhrocenější událost, než byl protest na konci června, kdy nechybělo moc a Romové napadli přihlížející policisty. Romský aktivista Emil Voráč z organizace Khamoro naznačil, že dochází ke sporům mezi Romy a dají se tedy očekávat velké nepokoje!

    Expres.cz před časem informoval, že se další demonstrace v Teplicích, kde v červnu po policejním zásahu zemřel romský narkoman Stanislav Tomáš, uskuteční v sobotu 3. července. 

    „Bude další akce, která už nebude mít formu piety. Přijet mají Romové z celého světa, údajně z Anglie a samozřejmě ze Slovenska,“ řekla Expresu žena, která pracuje nedaleko od místa incidentu.

    „Budou mít hole a různé tyče. Všem kamarádům, co bydlí v okolí, jsem řekla, ať jedou raději na pár týdnů pryč,“ svěřila se nám další paní z Teplic, která tak naznačila, že protesty budou pokračovat.

    Nakonec byl ale plánovaný protest s největší pravděpodobností přesunut a demonstrace se uskuteční v sobotu 10. července. 

    Plán nespokojených Romů ale zůstává stejný: co nejrázněji upozornit na údajný rasismus a policejní brutalitu.

    „Demonstrace se uskuteční v sobotu v Teplicích. Já se akce ale nezúčastním,“ řekl Expresu romský aktivista Emil Voráč z organizace Khamoro.

    Romský aktivista Emil Voráč i po zveřejnění nového videa tvrdí, že byl zákrok policie přehnaný.

    Voráč na sociální síti naznačil, že mezi protestujícími Romy panuje velmi napjatá atmosféra a dochází i ke sporům.

    „Přesně tuto situaci jsem v případu zesnulého Stanislava Tomáše očekával. Věděl jsem, že ve chvíli, kdy se do případu vloží určití lidé, kteří dlouhodobě hovoří o potřebě stmelování Romů, ale několik let se živě ve vysíláních napadají, vyhrožují si trestními oznámeními a ukládají si nemožnosti, aby je záhy mohli ve sporech použít, se přesně takhle budou chovat i v případu Stanislava Tomáše,“ píše aktivista Voráč na Facebooku.

    Voráč dále uvádí, že někteří Romové na sebe navzájem podávají trestní oznámení.

    „Napadání romské inteligence, kopání branek do vlastní brány. Já sám za sebe jsem byl rozhodnutý 10. července vyjet a podpořit, a teď nevím co, zdali demonstraci, nebo mítink, ale už mám jasno a je zřejmé, že stejně jako já se na poslední chvíli rozhodly stovky lidí. Nezúčastním se, neboť tato kauza sklouzla přesně do takového stadia, jako sklouzla vysílání na sociálních sítích,“ myslí si romský aktivista.

    Poklidná demonstrace se vymkla organizátorům z kontroly.

    Rom Stanislav Tomáš, který zemřel po nedávném policejním zásahu v Teplicích, byl v době příjezdu strážníků zfetovaný a mlátil do zaparkovaných aut. Jednoho z policistů dokonce pokousal, pak muž zemřel v sanitce.

    Oficiální lékařská zpráva tvrdí, že příčinou smrti bylo předávkování. Romové po celém Česku ale mluví o rasismu, policejní brutalitě a případ přirovnávají k Afroameričanovi Georgi Floydovi, který také zemřel po policejním zásahu a po jeho smrti se rozjely obří protesty po celé Americe. Zasahující policista Derek Chauvin nedávno vyfasoval 22,5 roku vězení za vraždu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:00 sobota 6. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      130
    • Trapas
      52
    • Tvl
      13
    • Super
      8
    • Sladký
      8
    • Cože
      7