Spravedlnost! Romové protestovali v Kosovu za „Floyda z Teplic“! Demonstrace v Česku již brzy

Narkomana Stanislava Tomáše z Teplic, který zemřel po policejním zásahu, už neřeší jen čeští Romové. Případ se dostal daleko za hranice České republiky. Nyní se uskutečnil protest proti údajnému policejnímu násilí a rasismu v Kosovu před českou ambasádou. Rozzuření Romové křičeli do megafonů, že chtějí spravedlnost. Nechyběly také transparenty s nápisem „Roma Lives Matter“.

Koncem června se odehrála velmi vyhrocená demonstrace v Teplicích, konkrétně v ulici, kde policejní zásah proběhl. Od té doby se tamní obyvatelé bojí toho, co přijde dál.

Není tomu dlouho, co vyšli do ulic také rumunští Romové v Bukurešti. Současnou Českou republiku tam mimochodem přirovnávali k Evropě z let 1942, kdy naše území ovládalo nacistické Německo.

V úterý se několik desítek Romů sešlo před českým velvyslanectvím v kosovské Prištině. 

Chtěli tak vyjádřit nesouhlas s policejním zákrokem v Teplicích, po němž zemřel tamní Rom Stanislav Tomáš, o kterém okolí mluví jako o nebezpečném narkomanovi. Těsně před zásahem běhal po Teplicích jako šílený a ničil zaparkovaná auta.

Romové z Kosova jsou ale toho názoru, že došlo k porušení lidských práv a ve smrti Stanislava Tomáše vidí paralelu s případem Afroameričana George Floyda, který také zemřel po policejním zásahu a po jeho smrti se rozjely obří protesty po celé Americe. Zasahující policista Derek Chauvin nedávno vyfasoval 22,5 roku vězení za vraždu.

Čeští policisté tvrdí, že Stanislav Tomáš nezemřel na následky policejního zásahu, ale že příčinou smrti bylo předávkování drogami. S tím ale Romové, i ti z Kosova, zásadně nesouhlasí.

Před českou ambasádou demonstranti roztáhli několik transparentů s nápisem „Roma Lives Matter“, někteří hrdě nesli romskou vlajku. 

Protest Romů před českou ambasádou v Kosovu

Na místě byl také muž s megafonem, který burcoval dav kolem sebe. Nechybělo skandování „We want justice“, v překladu „My chceme spravedlnost“.

Romové v Kosovu protestovali proti policejnímu zásahu v Teplicích, po kterém zemřel tamní narkoman Stanislav Tomáš.

Na demonstraci dohlížela zhruba desítka policistů. Vrcholem akce bylo připevnění transparentu „Roma want to live“ na bránu před ambasádou. 

Demonstranti poté vytvořili pro zesnulého narkomana menší pietní místo, kam dávali svíčky.

Budou mít hole! Lidé z Teplic se bojí další demonstrace

Na první pohled se zdá, že situace v Česku se zklidnila a demonstrace probíhají už jen v zahraničí. Romský aktivista Emil Voráč ale Expresu před časem sdělil, že čeští Romové rozhodně nespí a plánují další protest.

„Další demonstrace je naplánována na sobotu 10. července v Teplicích,“ řekl Expresu Voráč.

Už dříve se redaktorům Expresu svěřili tepličtí obyvatelé s tím, že mají z nadcházející demonstrace velký strach. Údajně má být ještě vyhrocenější než výše zmíněný protest.

„První demonstrace měla formu piety, tato už bude o něčem úplně jiném. Mají přijet Romové z celého světa, údajně z Anglie a samozřejmě i ze Slovenska,“ řekla Expresu žena, která pracuje nedaleko od místa, kde proběhl policejní zásah.

„Budou mít hole a různé tyče. Všem kamarádům, co bydlí v okolí, jsem řekla, ať jedou raději na pár týdnů pryč,“ svěřila se nám další paní z Teplic.

Už minulý týden redakci Expres.cz potvrdil policejní mluvčí Daniel Vítek, že jsou tepličtí policisté kvůli plánované demonstraci ve střehu.

„Veškeré informace, které se této věci týkají, prověřujeme a na základě jejich vyhodnocení přijmeme adekvátní opatření,“ řekl Expresu policejní mluvčí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:25 čtvrtek 4. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 60
  • 16
  • 10
  • 8
  • 6
  • 5