Romové se integrují těžce, tak jak by mohli migranti? říká profesor Pirk

Světoznámý kardiolog Jan Pirk se nikdy netajil svým názorem na uprchlickou krizi. Současné dění v Evropě považuje za zhoubnou katastrofu pro naši civilizaci. Na podporu svých názorů umí trefně argumentovat a vysvětluje, proč se nemohou běženci nikdy stát Evropany, jako jsme my.

Přednosta IKEM odmítá, že by snahy německé kancléřky a jejích spojenců mohly mít nějaké pozitivní řešení. „Pořád doufám, že i západní politici pochopí, že to, co vymyslela kancléřka Merkelová, je úplný nesmysl a že ty hrůzy druhé světové války nemohou Němci v žádném případě odčinit. To se nedá. Takže jestli to byl ten důvod, tak je to nesmysl,“ říká Jan Pirk na serveru Parlamentnilisty.cz.

O schopnosti příchozích migrantů se ztotožnit s naší civilizací, zvyky a kulturou si myslí své. „Jak si někdo může myslet, že se tady budou migranti resocializovat, když se snažíme, aby se tady malá skupina Romů nebo cikánů v ČR sžila, a nepodařilo se nám to za čtyřicet let, i když se do toho vkládaly obrovské prostředky,“ ptá se řečnicky lékař.

Pirk souhlasí s vyjádřením premiéra Bohuslava Sobotky v rakouském tisku, kde konstatoval, že ČR o nárůst muslimské komunity nestojí. Zároveň se nebrání příchodům takových migrantů, kteří chtějí pracovat a sdílet naše hodnoty, jak tomu ukazuje příklad většiny Ukrajinců a Vietnamců. Priority v hlediscích arabských a afrických migrantů vidí ale někde jinde, přičemž s těmi evropskými se podle něho neshodují.

„Mají úplně jiné hodnoty. Jeden moudrý diplomat řekl, že tam je úspěšný ten, kdo umí dobře chovat kozy, kdo na poli dokáže vypěstovat obilíčko a dokáže smlouvat na trhu. To jsou životní hodnoty, které mají. Ale my máme úplně jiné hodnoty.“

Lékař také poukázal k nesmyslnosti dosavadního postupu činitelů Evropské unie vzhledem k historickým souvislostem: „Několik set let Srbové bránili Evropu, aby sem muslimové nepřišli. Kolik milionů lidských životů to stálo. A teď jim sami otevřeme dveře dokořán,“ uzavírá.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:31 čtvrtek 28. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

  • 521
  • 11
  • 11
  • 10
  • 10
  • 8