Prymula promluvil k národu: Měl jsem být více důrazný, čekají nás tři těžké týdny

Původně měl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) promluvit k národu v pondělí, nakonec byl ale jeho projev odvysílán o den později kvůli dlouhému pondělnímu jednání vlády. Prymula ve své řeči sdělil, že frustrace a zklamání, které v posledních týdnech panují v české společnosti, jsou přirozené. Ministr také vyloučil, že by vláda během koronavirové krize reagovala zmateně.

V úvodu své zhruba dvacetiminutové řeči se Prymula občanům omluvil za to, že jeho původně pondělní projev byl přesunut na úterý večer.

„Vláda České republiky včera jednala až do večerních hodin a přijala po celodenním rokování soubor dalších opatření, která zasáhnou do života každého z nás,“ řekl Prymula, který se poté vyjádřil k celospolečenské frustraci.

„Je přirozené, že nutně musel vzniknout celospolečenský dojem velké frustrace a zklamání, že Prymula opět něco utahuje, přikazuje, zakazuje. Že vláda jedná zmatečně, nerozhodně, nepřesvědčivě. I já jsem jen člověk a umím se do těchto pocitů vžít,“ řekl národu ministr zdravotnictví.

Podle Prymuly Česká republika v současné době neoddiskutovatelně čelí explozivnímu šíření koronaviru.

„S plným vědomím od začátku vypuknutí epidemie jsem konzistentně nahlas a veřejně říkal, že boj s jakoukoli epidemií je dlouhodobě trvající proces a je potřeba k jeho úspěšnému zvládnutí stanovit jasnou a promyšlenou strategii, a to od samého začátku. Ano, možná jsem nebyl v létě dostatečně důrazný a netrval jsem na opatřeních, která by nás chránila před druhou vlnou. Možná jsem měl více apelovat na lidi, tak jako to umí jiní. Neudělal jsem to a omlouvám se vám za to. Mým oborem je medicína a epidemiologie. Nejsem bezchybný,“ hájil se Prymula.

Podle ministra zdravotnictví je ale zkrocení jakékoliv epidemie nemožné bez ekonomických a sociálních ztrát.

„Nejsem povolán k tomu a nemohu na sebe přijmout tíhu odpovědnosti za odpověď na otázku, jakou cenu má jeden lidský život, jakou cenu jsme schopni obětovat v boji proti koronaviru a kolik tento boj všechny z nás bude stát. To musejí jiní. Já jsem za sebe přesvědčen pouze o jednom: Není pravda, že volba stojí mezi ekonomikou a zdravím. Ekonomika funguje, jen když je epidemie pod kontrolou, nejsou plné nemocnice a lidé se ze strachu před virem nezavírají doma,“ pokračoval Prymula, podle něhož se stav v České republice prudce zhoršuje a patříme k nejhůře zasaženým zemím světa.

Příští týdny budou kritické, přibude těžkých případů i zesnulých

Podle Prymuly zatím neexistují přesvědčivé důkazy o tom, že by virus slábl.

„V následujících týdnech dojde k výraznému nárůstu hospitalizací, těžkých případů průběhu nemoci. Nárůst jednotlivých úmrtí je takřka jistý. Čekají nás opravdu tři složité a neveselé týdny,“ odhaduje ministr.

Prymula si je dobře vědom toho, že přísná opatření vyvolala velmi negativní reakce ve společnosti. Občanům se ministr za všechny zákazy omluvil, ale zároveň dodal, že to jinak nejde.

„Zcela chápu, jak jste na to citliví. Ano, zcela chápu a chci se za tyto zásahy omluvit, ale věřte, že pokud bychom nereagovali, šíření viru by se vymklo jakékoli kontrole. Musíme jednat rychle a mnohdy překotně. Současně deklaruji a dávám vám své slovo, že budeme stále monitorovat dopady jednotlivých opatření a vyhodnocovat jejich nutnost a funkčnost. I když se vám nebudou líbit. I když vás budou štvát, i když budete propadat různým pocitům, které máme všichni. Pocitu osamocení, nejistoty a smutku, když nemůžete žít svůj život tak, jak jste zvyklí. Proto jasně říkám, že bude-li to situace umožňovat, budeme opatření, která nebudou nutná, okamžitě uvolňovat. Zatímco uvolňování všech opatření bude záviset na parametrech vývoje epidemie, jako je například reprodukční číslo. Docházku na první stupeň znovu otevřeme bez podmínek již 2. listopadu,“ avizuje Prymula, který dodal, že nestojí o takzvaný lockdown. Primárním cílem ministra zdravotnictví je se tomuto krizovému stavu vyhnout.

10 tisíc lůžek, testování populace i sledování Prymulova Twitteru

V další části projevu Prymula představil tři základní pilíře, na nichž stojí jeho strategie, která má vést k vítězství nad koronavirem.

Prvním pilířem je robustní posílení kapacity lůžek, druhým plošné testování populace a třetím změna způsobu komunikace a zlepšení informování veřejnosti.

„S okamžitou platností vydávám nařízení ministra k vyčlenění kapacity intenzivní péče v nemocnicích, cílem je vyčlenění kapacit až na deset tisíc lůžek a rozdělení péče na kapacity pacientů s covidem-19, urgentní medicíny a neodkladné péče. S okamžitou účinností zřizuji pracovní skupinu v čele s hlavním náměstkem Všeobecné zdravotní pojišťovny Davidem Šmehlíkem, dále šéfem Chytré karantény plukovníkem Petrem Šnajdárkem a profesorem Vladimírem Černým pověřenou splněním tohoto úkolu a zajištěním dohledu nad permanentním sledováním dostatku kapacit,“ řekl Prymula.

„Nečiní mi skutečně žádné potěšení vydávat permanentní zákazy a omezení. Mají-li mít jednotlivá opatření efektivní dopad a mají-li oploštit křivku, je potřeba vám vysvětlit smysl jejich zavádění,“ dodal ministr, který také občany vyzval, aby sledovali jeho účet na Twitteru.

„Také bych chtěl apelovat na všechny občany, kteří šíří obsah z dezinformačních zdrojů, podněcují občany k nenošení roušek a nepodřizování se opatřením, aby to nedělali. Každý, kdo toto dělá, je přímo zodpovědný za ovlivňování populace naší země nesmírně škodlivými dezinformacemi, které dopadají nejen na lidi, kteří se můžou nakazit a umřít, ale i na zdravotníky a zdravotnický personál. Na lidi, kteří se každý den snaží zachraňovat životy na pokraji svých sil. A to jsou lidi, na kterých to momentálně stojí. Prosím, myslete na to a nešiřte neověřené a lživé zprávy,“ řekl k takzvaným „antirouškařům“ Prymula.

Omluva hospodským a prosba o pomoc

Ministr zdravotnictví poté na závěr svého projevu zopakoval nová opatření, jako je distanční způsob výuky dětí, zákaz shromažďování nad šest osob či dočasné uzavření restauračních zařízení.

„V gastronomii a pohostinství se přímo nakazilo jen 722 osob, ale další významné počty nakažených souvisejí s nákazou v restauracích barech a klubech, naše statistiky je vykazují pod kategorií nákaza na pracovišti, při volném čase, běžných aktivitách a společenských akcích. Pokud bychom to kumulativně sečetli, právě tyto aktivity napomohly k významnému šíření viru. Proto jsme museli omezit provoz, za což se omlouvám jak podnikatelům, tak ale i běžným lidem, kterým jsme tak zkomplikovali život,“ pravil Prymula.

„Bez vás, bez každého z vás, bez vašeho porozumění pravidlům a opatřením, bez vaší důvěry v to, že mají svůj smysl, a bez jejich dodržování, ten virus neporazíme. Prosím, pomozte mi v mé práci. Týká se to nás všech. Ano, každého z vás, kdo mě teď posloucháte nebo kdo má slova čtete. Opravdu se to týká jednoho každého z nás. A pokud snad někdo z vašich blízkých neměl možnost tuto výzvu slyšet, prosím, řekněte mu o ní,“ řekl na závěr českému národu Roman Prymula.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:30 středa 10. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 84
  • 27
  • 26
  • 25
  • 21
  • 20