Prymula: „Končím definitivně, vracet už se nebudu, stal se ze mě symbol.“ Za fotbalem si stojí

Ve vládě už mě neuvidíte! Exministr zdravotnictví a teď již také exporadce premiéra Babiše Roman Prymula odmítl, že by se potřetí vrátil do veřejné funkce. O tu poslední přišel kvůli návštěvě fotbalového utkání Slavie s Leicesterem, před kterým v médiích hrozil tvrdým lockdownem a omezením pohybu lidí. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi si ale za návštěvou fotbalu stál.

„Omlouvám se těm, kteří ve mě vkládali své naděje, doufám, že tady bude někdo další,“ prohlásil muž, který měl přitom během první vlny pandemie našlápnuto na národního hrdinu.

Svou přítomnost na fotbalovém zápase každopádně Prymula obhajoval tím, že se dlouhodobě snaží prosadit cestu, která by přes pečlivé testování vedla k otevření sportovních a kulturních akcí. 

„V tomto režimu to proběhlo. Nemyslím si, že bychom cokoli porušili, že bychom byli příčinou jakéhokoli šíření této nemoci,“ řekl Prymula. 

Připustil však, že jeho návštěva byla špatně načasována a eticky ji považuje za spornou.

Zápas Slavie s Leicesterem přímo v Edenu si nenechal ujít ani Roman Prymula, epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví, který v ten samý den hrozil Česku tvrdým lockdownem.

Epidemiolog každopádně odmítá, že by dostal od premiéra Andreje Babiše padáka. Z pozice jeho poradce prý odešel sám.

„Stal jsem se bohužel pro obě strany jakýmsi symbolem a myslím si, že není dobře, aby společnost byla tímto způsobem polarizována. Proto jsem se rozhodl odejít. Mým cílem bylo prosazovat opatření, odborná nařízení, odborné názory, ne být v politice,“ řekl. 

„Bezprostředně poté, jak začala tato kampaň, která se snažila to naprosto zdiskreditovat, řekl jsem, že končím ve všech funkcích. Pan premiér s tím souhlasil,“ doplnil Prymula.

Omlouvat se za kontroverzní a kritizované prohlášení, že letos ještě neměl žádnou dovolenou, ale odmítl.

„Nebyl jsem vůbec nikde. Nevidím v tom rozpor,“ prohlásil.

Prymula se také ohlédl za svým působením ve veřejných funkcích. Nemyslí si, že by udělal mnoho odborných chyb, jsou prý ale každopádně věci, které by vzal zpátky. Jednou z nich je podzimní planý slib o tom, že se brzy otevřou školy.

„Byla to moje zásadní chyba, za kterou bych se chtěl omluvit, kromě té vyšehradské,“ dodal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:08 pondělí 21. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 49
  • 24
  • 20
  • 10
  • 6
  • 6