„Bez nouzového stavu to nepůjde,“ hájí se Prymula. Stadiony i školní lavice budou prázdné

Vláda dnes předstoupila před poslance, aby vysvětlila svůj plán vyhlásit nouzový stav. Podle premiéra Andreje Babiše to automaticky neznamená, že občany čekají drastická omezení. Ministr zdravotnictví Roman Prymula poslancům řekl, že epidemiologická čísla jsou v zemi skutečně špatná a bez nouzového stavu není možné adekvátně reagovat pomocí plošných opatření. Vláda o nouzovém stavu rozhodne odpoledne.

Hned na úvod jednání vystoupil před poslanci premiér Andrej Babiš. „Nouzový stav nezavádí sám od sebe žádná opatření. Je to legislativní opatření. Chtěl bych zdůraznit, že nouzový stav, který jsme zavedli v březnu, neznamená nyní vůbec stejná restriktivní nařízení jako během jara,“ řekl premiér s tím, že nechce zavírání restaurací ani jiných provozů. 

Ministr zdravotnictví Roman Prymula začal svůj projev hodnocením situace v zemi. „V tuto chvíli je jasný, zřetelný nárůst v počtu hospitalizovaných a v počtu těžkých případů. Je tady už komunitní přenos. Takhle se na křivce dostaneme k mnoha tisícům nakažených za den,“ uvedl Prymula, podle něhož reálně hrozí, že lůžka postupně zaplní pacienti s covidem.

Co se týče omezení, Prymula hovořil především o tom, že by si přál, aby sportovní soutěže pokračovaly i bez diváků. Narážel tím například na protest některých klubů z nejvyšší hokejové ligy, které odmítly pokračovat bez možnosti prodeje vstupenek alespoň omezenému počtu fanoušků.

Ministerstvo zároveň uvedlo, že chystá omezení středních škol. „Chceme na 14 dní zrušit prezenční výuku a udělat výuku distanční. Kromě toho chceme omezit hudební a tělesnou výuku a omezit kroužky, které ve školách jsou,“ dodal Prymula.

Před poslance předstoupil také ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček. Hned na úvod řekl, že je rád, že současná opatření zafungovala a nejhorší scénář z doby před dvěma týdny se nenaplnil. Dodal, že nouzový stav nepovede k tomu, že by se lidem omezovala svoboda pohybu.

Během odpoledne má vláda své rozhodnutí ohledně nouzového stavu definitivně posvětit a schválit.

Slovenský premiér Igor Matovič podle expremiéra Roberta Fica okrádá stát.

Na česká jednání o nouzovém stavu poukazují i na Slovensku, kde premiér Igor Matovič oznámil, že přichází čas tvrdých opatření, ruku v ruce s tím má jít nouzový stav, který v plošné míře na Slovensku neplatil ani během první vlny epidemie.

Matovič nazval nouzový stav „záložní zbraní“, již je třeba mít připravenou, kdyby se situace vymkla kontrole. Na Slovensku byl opět přepsán negativní rekord v počtu nově nakažených. Za jeden den to bylo 600 lidí. Před několika měsíci naši sousedé přírůstky počítali na prstech rukou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:29 čtvrtek 28. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 66
  • 22
  • 16
  • 15
  • 15
  • 13