Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vláda schválila nouzový stav. Budoucnost teď mají Češi podle Prymuly ve vlastních rukou

    Vláda podle očekávání dnes schválila vyhlášení nouzového stavu. Začne platit od pondělí 5. října. Hlavním cílem, společně s dalšími omezeními, bude srazit reprodukční číslo (R) pod 1. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly je třeba sledovat nejen počet nakažených, ale především hospitalizovaných.

    Vyhlášení nouzového stavu není ve výsledku žádným překvapením. Roman Prymula o něm mluvil již před časem a vláda nyní jeho přání posvětila. „Požádal jsem o nouzový stav z několika důvodů. Současná epidemiologická situace se nevyvíjí dobře. Musíme zavést opatření, která pomohou eliminovat denní nárůsty. Nejde však jen o počet nakažených, ale sledujeme také ty hospitalizované. Dnes jich bylo přes sto,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Prymula.

    Od pondělí znovu začne platit nouzový stav. Trvat bude měsíc. „Celý víkend jsme nad tím diskutovali. Shodli jsme se na tom, že ten rychlý scénář je lepší než pomalejší, kdy bychom opatření zaváděli postupně a pomalu,“ vysvětloval Prymula, který začal představovat nový balík opatření, jež v České republice budou platit v následujících týdnech.

    „Náš základní cíl je dostat reprodukční číslo pod jedna. Před několika týdny, před zavedením prvních přísnějších opatření, jsme byli na hranici 1,6 až 1,8. Nyní se nám podařilo číslo srazit na 1,24,“ pokračoval Prymula.

    Podle ministra je důležité mít stále na paměti, že se nechystá zavádění opatření z jara tohoto roku. Nouzový stav je podle něj pouze legislativní rámec, nepřináší automaticky opatření, která by vedla k zavírání podniků či obchodů.

    Nová bezpečnostní opatření jsou podle Prymuly mířena především na oblast školství a volnočasových aktivit. Ekonomické dopady by tak neměly být nijak dramatické. Jedinou výjimkou bude oblast kultury a sportu.

    Omezení ve školách

    Mateřské školy: Žádná nová omezení.

    První stupeň: Hudební výchova bez zpěvu, tělesná výchova primárně venku.

    Druhý stupeň: Hudební výchova bez zpěvu, tělesná výchova primárně venku.

    Střední školy: Pokud je region na semaforu v oranžové či červené zóně, následujících 14 dní bude distanční výuka. Praktické vyučování pokračuje bez omezení.

    Divadelní i filmová představení budou limitována do 500 osob. Nebudou zároveň dovoleny přestávky během představení. Jiná situace bude platit na kulturních akcích, kde se zpívá. Zpěv je podle Romana Prymuly jednou z nejrizikovějších aktivit, a tak jsou tyto akce na následujících 14 dní zakázány.

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula vystoupil 29. září 2020 v Praze na společné...

    Omezení čeká i profesionální sport. Diváci budou mít zakázaný vstup na tribuny. Podle ministra zdravotnictví to není dáno tím, že by snad kluby nebyly schopny diváky na stadionu ohlídat. Rizikové jsou podle něj cesty na stadion a zpátky.

    „Chceme a potřebujeme, aby se všichni zapojili do tohoto procesu. Potřebujeme, aby byl přerušen tento řetězec nákazy. Pak budeme schopni přejít do udržovacího režimu, dokud nebude vakcína. Viru se totiž už nezbavíme, ale zároveň nechceme, aby se opakoval ten zámek, který tady byl na jaře,“ uvedl Prymula s tím, že Češi před časem přestali být ostražití, ale nyní je možné společnými silami problém zvládnout.

    Na tiskové konferenci promluvil také ministr školství Robert Plaga, který byl s jednáním vlády spokojen.

    „Jsem rád, že jsme si jasně řekli, že naší prioritou je udržet prezenční výuku na našich školách. Situace není růžová, přesto jsem rád, že nová opatření nejsou nijak devastující. Od příštího týdne budeme pedagogickým pracovníkům předávat 2,5 milionu respirátorů,“ slíbil Plaga.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:07 čtvrtek 28. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      122
    • Trapas
      36
    • Haha
      31
    • Cože
      21
    • Tvl
      20
    • Sladký
      18
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...