Plukovník Prymula bude úřadovat pevnou rukou. Oznámil nové zákazy a řeší se nouzový stav

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) byl dnes oficiálně uveden do svého úřadu a hned došlo na téma omezení hromadných akcí a provozu restaurací. Lidé mají podle ministra přijmout nařízení za svá a s příslušnými úřady spolupracovat. Cílem bude stabilizovat křivku nárůstu počtu infikovaných. Podle Prymuly zemi hrozí až osm tisíc nakažených za den. Ve hře je také návrat nouzového stavu.

Roman Prymula patří k našim nejznámějším epidemiologům a stal se hlavní tváří boje s koronavirem na jaře tohoto roku. Teď bude mít za úkol vypořádat se také s druhou vlnou, a to rovnou z pozice ministra zdravotnictví.

Očekávat se dají rázná rozhodnutí, která budou v kontrastu s jeho váhavým předchůdcem Adamem Vojtěchem. Vždyť například v březnu už Prymula spekuloval o možnosti dlouhodobého uzavření hranic. Cestování do zahraničí podle něj mohlo být omezeno na rok či dva.

Za Prymulovo jmenování se postavil také prezident Miloš Zeman. „Nedovedu si představit nikoho kompetentnějšího, který by stál v čele boje proti druhé vlně pandemie,“ řekl Zeman Prymulovi po jmenování. Zeman už v dubnu epidemiologovi slíbil udělit nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva.

„Nestávám se ministrem covidu. Toto není ministerstvo covidu, je to Ministerstvo zdravotnictví. Existuje tady celá řada dalších priorit a projektů,“ řekl Prymula po nástupu do funkce.

Je ale zřejmé, že stejně jako jeho předchůdce i on bude mít jako prioritu boj s nemocí covid-19, což potvrzují i první zákazy a omezení, jež v roli ministra oznámil.

Bary i restaurace se musejí připravit na další omezení. Povinná zavíračka bude zřejmě už ve 22 hodin. Radost nebudou mít ani organizátoři hromadných akcí. Nové maximum účastníků bude 100 lidí venku a 50 uvnitř. Nejrizikovější jsou akce, kde se konzumuje také alkohol.

„Ztrácíme zábrany. Když se podíváme do Německa, ta disciplína je tam mnohem větší,“ uvedl Prymula s tím, že od Čechů bude vyžadovat především disciplínu a striktní dodržování nařízení.

Zároveň se ministr hájí, že neplánuje dělat opatření, která by poškozovala ekonomiku v zemi.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula přiznal, že Česko má prvního...

Ještě o víkendu varoval před vývojem nákazy. „Denně bude přibývat šest až osm tisíc potvrzených nákaz covidem-19, pokud nepřijmeme další opatření. Je namístě zvažovat stav nouze,“ řekl v neděli Roman Prymula v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

O znovuzavedení nouzového stavu se spekuluje už delší dobu, podle Prymuly se některá opatření dají vyhlásit i bez něj. Není vyloučeno, že v následujících týdnech dojde ke změnám a situace si jeho vyhlášení vyžádá.

Pozice ministra zdravotnictví je pro Prymulu dosavadní kariérní vrchol. V minulosti vedl královéhradeckou fakultní nemocnici, odvolán byl kvůli podezření ze střetu zájmů. Odejit byl také z pozice náměstka ministra zdravotnictví, jímž byl od roku 2017, jelikož mu chyběla bezpečnostní prověrka.

Z funkce ho neodvolával nikdo jiný než tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Toho teď v pozici nahradil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:05 středa 20. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 44
  • 43
  • 33
  • 24
  • 23
  • 21