Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rusko? Končíte! Rohlik.cz utnul spolupráci s dodavatelem ryb. Ještě loni se chlubili „úlovkem“

    Sergej Darkin ještě jako gubernátor vítá Vladimira Putina. | foto: Profimedia.cz

    Vedení populárního online supermarketu Rohlik.cz přistoupilo k radikálnímu kroku. S okamžitou platností zrušilo spolupráci s dodavatelem ryb, společností Fjord Bohemia, kterou přitom navázalo teprve v polovině loňského roku. Důvod? Firma je spojena s ruským podnikatelem Sergejem Darkovem, který má blízko k Vladimiru Putinovi a v barvách jeho strany Jednotné Rusko zastával i vysoké politické funkce.

    O podnikání Sergeje Darkina v Česku informoval server Seznam Zprávy. Ruský boháč, který alespoň zatím není na sankčním seznamu EU, tu má dva hotely, především ale podniká s dovozem ryb. 

    Jak Expres zjistil, rodina někdejšího gubernátora Přímořského kraje, jehož na druhé volební období navrhl sám Vladimir Putin, ovládá kromě dalších také firmu Fjord Bohemia. A ta je dvorním dodavatelem Rohlíku.

    Tedy byla. Online supermarket zakladatele Tomáše Čupra se rozhodl v souvislosti s děním na Ukrajině společnosti Fjord Bohemia vypovědět spolupráci. A to okamžitě.

    „Společnost Fjord, která nám dodává ryby, je česká společnost. Bohužel není v našich silách rozklíčovat majetkové poměry všech našich dodavatelů, kterých máme přes 500. Podezření na financování ruským oligarchou je ale tak zásadní, že jsme se rozhodli spolupráci okamžitě ukončit, o čemž jsme vedení společnosti Fjord informovali,“ řekla Expresu tisková mluvčí Rohlíku Lutfia Volfová.

    Rohlík si dlouhodobě zakládá na boji proti plýtvání s potravinami, dosavadní zásoby od Fjordu tedy doprodá. Další ryby už ale od společnosti, kterou ovládá bratr Sergeje Darkina, kupovat nebude. 

    Sergej Darkin na audienci u svého kamaráda Vladimira Putina

    To způsobí i menší nepříjemnost v podobě omezené nabídky, kterou už ale vedení Rohlíku řeší.

    „Dokážeme ovlivnit jen budoucnost, minulé nákupy bohužel ne, a protože nechceme plýtvat a vyhazovat již nakoupené zboží, tak současné zásoby doprodáme. Ryby jsou převážně z EU, z Ruska nemáme žádné položky. Zároveň řešíme náhradního dodavatele bez vazeb na Rusko. O dočasné nedostupnosti ryb v naší nabídce budeme zákazníky informovat, ale věříme, že naše pohnutky pochopí a vyberou si například z našeho širokého sortimentu mas od českého farmáře,“ říká Volfová.

    Jedna z mnoha ryb, jež Rohlíku dodává Fjord Bohemia.

    Spolupráci se společností Fjord Bohemia navázal Rohlík ani ne před rokem. Už tehdy se k ní v tiskové zprávě vyjadřoval i Mikhail Darkin, generální ředitel Fjordu a synovec Sergeje Darkina. Po obchodních vazbách společnosti ale tehdy nikdo nepátral, nebyl k tomu důvod.

    „Fjord je vedený jako česká firma a začali jsme s nimi spolupracovat v půlce minulého roku. O zapojení Mikhaila Darkina jsme věděli, ale o kapitálovém napojení společnosti na Rusko nikoliv. To jsme začali řešit až nyní, kdy nám taková skutečnost není lhostejná vzhledem k situaci na Ukrajině. Při navázání spolupráce se společností Fjord v červnu 2021 nás nenapadlo, že budeme postaveni před situaci, kdy budeme muset kvůli takovým skutečnostem spolupráci s firmou přerušit,“ vysvětluje Lutfia Volfová.

    Darkin není zdaleka jediným ruským oligarchou s blízkými vazbami na Putina, který má v Česku obchodní zájmy. Ve známé stavařské firmě Strabag drží nemalý podíl magnát Oleg Děripaska. Ten, pokud nezasáhne vláda, bude profitovat z výstavby prvního úseku metra D.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:49 úterý 26. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      33
    • Super
      30
    • Sladký
      7
    • Cože
      6
    • Haha
      5
    • Tvl
      3