Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rohanské náměstí dostane tunový zvon! Bude připomínat hrůzy války a symbolizovat mír

    Zvon bude výrazným artefaktem plánované moderní pražské čtvrtí nazvané Rohan City. | foto: Expres.cz

    Na Rohanském o ostrově, kde společnost Sekyra Group mění zanedbané území v moderní pražskou čtvrť nazvanou Rohan City, bude umístěn nový zvon o hmotnosti 9801 kilogramů, který po několika měsících příprav odlili ve zvonařské dílně Grassmayr v Innsbrucku.

    Zvon, pojmenovaný podle své hmotnosti #9801, a stejnojmenná iniciativa připomínají zvony zrekvírované během druhé světové války. Zvony byly do hamburských válečných továren odváženy z místa na Rohanském ostrově, které bylo označováno jako hřbitov zvonů. Projekt Rohan City na tomto místě počítá s parkem a zvon se tak stane součástí veřejného prostoru.

    „Zvon pro mě symbolizuje nejen burcující hlas svobody a duchovního společenství, ale v sousedství Invalidovny a ve spojení se silným příběhem o rekvizici českých zvonů nacisty i varovné protiválečné memento. Bude autentickým výrazem identity nové čtvrti Rohan City, v níž chceme sdílený veřejný prostor skloubit s pocitem domova. Zvon v kontextu obnoveného vltavského ostrova a vznikající pobřežní promenády bude středobodem genia loci tohoto prostoru. Půjde o symbol připomínající hrůzy války i vzácnost mírového života, kterého si musíme vážit, neboť není samozřejmostí,“ řekl Luděk Sekyra, předseda představenstva společnosti Sekyra Group a jeden z významných dárců, na obnovu zvonů poprvé. Před dvěma lety daroval zvon například Českému Krumlovu.

    Místo v zeleném srdci Prahy

    Zvon bude darován hl. m. Praze a symbolicky umístěn na Rohanském ostrově, stane se tak nedílnou součástí jeho veřejného prostoru. Jde o lokalitu, která v současné době prochází zásadní proměnou. Na doposud zapomenutém brownfieldu v sousedství historického jádra Prahy staví společnost Sekyra Group nové zelené centrum nazvané Rohan City.

    V moderní čtvrti pro 11 tisíc lidi bude brzy stát i velký tunový zvon.

    Podle hmotnosti jde o pátý největší zvon, který za svou historii rod vyrobil. Motiv zničených zvonů se odráží rovněž v reliéfní výzdobě navržené pražskými zvoníky. Plášť je z jedné strany symbolicky poskládán ze střepů zvonů, které byly v roce 1942 odvezeny z pražských Manin. Autoři návrhu Kryštof Čižinský a Jakub Kamínek tímto způsobem propojují ztracené a současné v nový funkční celek.

    Společnost zde vybuduje převážně bytové, ale i administrativní a obchodní plochy. Podle předpokladů bude v nové městské čtvrti bydlet a pracovat 11 tisíc lidí. Celkové investiční náklady projektu, který výrazně změní tvář metropole, dosáhnou 18 miliard korun. Součástí projektu bude také kilometrová pobřežní promenáda určená pro odpočinek a sport, na niž naváže velkoryse koncipovaný park. Ten bude svojí rozlohou konkurovat Stromovce.

    Rohanský ostrov se po proměně bude pyšnit jedinečným geniem loci, a to nejen díky blízkosti řeky, rozsáhlému parku a novému volnočasovému ostrovu, ale také díky nedaleké historické budově Invalidovny, která byla vybudována v 18. století pro válečné invalidy. 

    „Smutným pojítkem Invalidovny s dnešní dobou je fakt, že jen pár set kilometrů od českých hranic opět probíhá válečný konflikt. Zvon pod číslem #9801 tak bude mementem nebezpečí válek a připomínkou toho, že historie se bohužel může opakovat,“ dodal Sekyra.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:54 sobota 22. října 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      18
    • Cože
      3
    • Trapas
      3
    • Tvl
      3
    • Haha
      2
    • Sladký
      2