Premium

Jestli se ODS oprostila od kmotrů? Jste blázen! Šlachta pro Expres o konkurenci i kauze Feri

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
V první části rozhovoru pro Expres.cz odhalil politický objev a černý kůň podzimních voleb Robert Šlachta svoje soukromí. Pochopitelně nás ale zajímalo i to, jak vidí zdejší politickou scénu. Nejen okem nováčka, ale také policisty, jenž desítky let vyšetřoval kmotry napojené na politiky, kteří tuto zemi řídili. V řadách ODS jsou podle Šlachty stále ti samí lidé, jež vídal, když vyšetřoval Janu Nagyovou, milenku tehdejšího premiéra Petra Nečase. Promluvil také o tom, jak by podle něj mohla dopadnout čerstvá kauza Dominika Feriho, o narážkách, že je Babišovým béčkem, či o tom, jak se vůbec zrodilo hnutí Přísaha a s jakým programem vytáhne do voleb.

Pane Šlachto, co bylo vlastně impulsem k tomu, abyste vstoupil do politiky?

Asi to všechno nastartovala moje knížka, šla hodně dobře na odbyt. Psal jsem ji proto, aby lidé viděli, jací jsme byli a jaký byl Šlachta. Chtěl jsem ze svého pohledu popsat kauzy, které dříve různě popisovali novináři. Pak přišel bláznivý nápad kolegů, že s tou knížkou objedeme republiku. Jakmile skončil první lockdown, vyjeli jsme a mělo to neuvěřitelný ohlas, knihovny si nás zvaly, lidé chodili na debaty. Čím dál více se objevovaly výzvy, abych šel do politiky, a tak jsme se loni v říjnu rozhodli, že do toho půjdeme.

Je to ale prostředí, které jste jako policista docela rozvířil. Teď už jedete sám za sebe, nejste v uvozovkách pod ochranou státu. Nebojíte se, že se vám někteří budou chtít třeba mstít?

To, čím jsem dříve procházel, bylo pořád o nějakém pnutí. Na ÚOOZ šlo o ekonomickou trestnou činnost, tam když jste do někoho rýpl, musel jste čekat, že se to vrátí zpátky. Na mě byly podány desítky trestních oznámení, chodily anonymy a podobně. Proto si myslím, že jsem naprosto připravený těmto věcem čelit. Od chvíle, co nám průzkumy ukázaly pět procent, jsem se o sobě dočetl šílené věci, ale po mně to stéká. Co o mně píše třeba pan Sezemský z Reflexu, který býval mediálním poradcem pana Nečase, to je mi s prominutím úplně u pr*ele. Takže asi je lepší, čím jsem si v minulosti prošel. Jsem proti tomu obrněný.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:30 středa 20. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 58
  • 9
  • 7
  • 5
  • 4
  • 4