Dostat želízka je na Slovensku frajeřina! Exministr Kaliňák udělal ze zatčení větší show než Plačková

Dostat policejní želízka, to je na Slovensku frajeřina. Alespoň se to tak zdá ze dvou medializovaných případů poslední doby. Exministr vnitra Robert Kaliňák předvedl velkolepou show pro novináře, pouta na ruce vystavil směrem do objektivů jako trofej a dobře se přitom bavil. Do smíchu bylo i Robertu Ficovi, který nenechal nit suchou na prezidentce Zuzaně Čaputové. Oběma mužům Směru přitom hrozí poměrně dlouhý kriminál.

Fico s Kaliňákem měli podle policie v letech 2012 až 2018, kdy vládli Slovensku, založit a řídit zločineckou organizaci. Její součástí měl být i policejní šéf Tibor Gašpar a podnikatel Norbert Bödör.

Po celou tu dobu měla skupina doslova rozprodat zemi kamarádům a za využití svého vlivu soustavně likvidovat jejich konkurenci. Také si měli do vysokých funkcí dosazovat svoje lidi. Oběma politikům a právníkům hrozí až desetiletý kriminál. Na první pohled se ale zdá, že jim to vůbec nevadí.

Když totiž slovenská policie přivezla spoutaného Roberta Kaliňáka ke specializovanému soudu v Pezinku, vlivný politik vypadal, že se docela dobře baví. Fotografům vítězoslavně ukazoval pouta a široce se přitom usmíval.

Robert Kaliňák v rukou policie

Zatčený Robert Kaliňák se dobře baví.

Třeba si myslel, že policisté z útvaru NAKA nemají šanci ho za mřížemi udržet. V tom případě muselo Kaliňáka překvapit, jaký verdikt soud následně vyřkl. A sice, že bude na proces čekat ve vazbě. 

Proti verdiktu se Kaliňák odvolal, přinejmenším do rozhodnutí o odvolání ale bude muset v cele počkat.

Robert Fico zaujal na tiskové konferenci tím, že ukázal milion eur v hotovosti, který dostane ten, kdo pomůže odhalit vraha slovenského novináře Jána Kuciaka.

Úsměv na rtech zatím nezmizel ani z tváře expremiéra Roberta Fica, který prozatím zůstává na svobodě, protože jeho vazební stíhání bude muset odsouhlasit sněmovna. 

Šéf hnutí Směr uspořádal tiskovou konferenci, na níž obvinil slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou a premiéra Eduarda Hegera z toho, že chtějí likvidovat politickou konkurenci a chovají se tak jako nacisté a estébáci. Oběma se také vysmál, že ani nemají fantazii, a tak na něj vymysleli „takovou hovadinu“. 

Robertu Ficovi úsměv z tváře nezmizel.

„Americkou paničku máme ve funkci prezidentky Slovenské republiky. Ze Slovenska udělali chudou americkou gubernii, zatáhli ji do války a uvedli ji do neštěstí,“ prohlásil Fico.

„A ten blbec Heger, promiňte, že to tak řeknu, ale je to blbec, ten řekne, že neví, o co jde, ale je dobře, že Fico jde do vazby,“ dodal.

Také celá strana Směr-SD vydala prohlášení, že stojí za Kaliňákem, který se prý stal obětí politických represí. Strana také uvedla, že státní mafie pod vedením prezidentky, premiéra a další osob zneužila vyšetřovatele, vydírala soudce a rozhodla se všechny oponenty pozavírat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:25 pondělí 22. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 35
  • 11
  • 9
  • 7
  • 6
  • 5